Όταν μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, έγινε αντιληπτό πως χάνεται η ρωσική αγορά, οι πάντες πάγωσαν στην Αγία Νάπα. Το κοσμοπολίτικο θέρετρο, που λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος της τουριστικής πίττας, έχασε σε μια νύκτα το 50% των τουριστικών ροών του. Κι αυτό μετά από δύο καταστροφικές χρονιές, λόγω πανδημίας, που άφησαν στους επιχειρηματίες τεράστιες ζημιές. 

Τρεις μήνες μετά, η περιοχή προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, με τους τουριστικούς φορείς της να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μειώσουν τις απώλειες. Έπειτα από έναν κακό Μάιο, η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου δίνει κάποια θετικά μηνύματα. Οι ροές αυξήθηκαν, οι παραλίες άρχισαν να γεμίζουν και η ζωή επέστρεψε στην περιοχή. Ωστόσο, για κάποιους επιχειρηματίες, το πλήγμα είναι ανεπανόρθωτο και κρίνεται η επιβίωσή τους. 

Μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέττου, ανέφερε ότι σχεδόν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τις απώλειες. «Είναι γνωστό ότι η Αγία Νάπα, βασιζόταν κατά περίπου 50% στη ρωσική αγορά και είχε περίπου 450 χιλιάδες επισκέπτες. Αυτός ο αριθμός, δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από τις υπόλοιπες αγορές, από τις οποίες υπάρχει αυξητική τάση. Υπάρχει αύξηση από την Βρετανία, την Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Σκανδιναβία και τη Γερμανία, ωστόσο αυτές οι αγορές αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα του 2019. Από το 50% της απώλειας, μπορεί να καταφέρουμε να καλύψουμε γύρω στο 20%, δηλαδή περίπου 80 χιλιάδες τουρίστες. Όμως, είμαστε σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον και δυστυχώς έχουν αρχίσει να μας επηρεάζουν και οι ακυρώσεις πτήσεων από τη Βρετανία, λόγω έλλειψης προσωπικού, που αφορούν ολόκληρο τον Ιούνιο».

Κλειστά ξενοδοχεία και καταστήματα 

Στην Αγία Νάπα παραμένουν κλειστά έξι ξενοδοχεία και αρκετά τουριστικά συγκροτήματα, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας από τα καταλύματα πρώτης γραμμής. Κλειστά παραμένουν και καταστήματα που απευθύνονταν μόνο σε Ρώσους.

«Όλα τα καταστήματα είναι υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούν να επιβιώσουν, διότι είναι η ακρίβεια, τα ενοίκια και οι δανειακές τους υποχρεώσεις. Επίσης, αρκετοί από τους ξενοδόχους στην Αγία Νάπα, έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, που δεν μπορούν να αποπληρωθούν σε ένα ή δύο χρόνια. Η ρωσική αγορά ήταν μια σημαντική αγορά, η οποία είχε απότομη ανάπτυξη, που δεν είναι σίγουρα υγιές, όμως ήταν το όχημα που έδωσε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε την τουριστική βιομηχανία και πλέον η Κύπρος είναι ένας από τους καλύτερους Μεσογειακούς προορισμούς. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά βλέπω ότι η φετινή κατάσταση θα συνεχιστεί και το 2023, κάτι ανησυχητικό, αφού και του χρόνου δεν θα μπορέσουμε ν’ αντικαταστήσουμε αυτή την αγορά. Πρέπει όμως να το παλέψουμε για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε».  

Η ρετσινιά της «άσωτης» περιοχής

Ο κ. Ζαννέττου, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αποτινάξει η Αγία Νάπα τη ρετσινιά της «άσωτης» περιοχής. «Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε τη νεολαία. Για να γίνει αυτό πρέπει να ψηφιστούν αυστηρές νομοθεσίες, για να γνωρίζει ο κάθε επισκέπτης πως απαγορεύεται να κυκλοφορεί μεθυσμένος ή με την μπουκάλα στο χέρι. Ως δήμαρχος Αγίας Νάπας, οφείλω να πω ότι αρκετά από αυτά θα ήθελα να περάσουν, διότι πρέπει η νεολαία να διασκεδάζει σε κόσμια πλαίσια. Αυτοί που βλέπουμε να είναι μεθυσμένοι στους δρόμους, που κάνουν εμετούς και να προκαλούν προβλήματα, αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% των τουριστών που φτάνουν στην περιοχή. Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Αγία Νάπα, αφού κάθε αρνητικό που βγαίνει έξω αφορά την Κύπρο μας. Είναι μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία όμως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο. Γι’ αυτό πρέπει να τα καταπολεμήσουμε». 

Προς αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί και η απόφαση για αύξηση της αστυνόμευσης, έπειτα από σύσκεψη στην παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας. Ήδη στους πολυσύχναστους δρόμους, αυξήθηκε η παρουσία της Αστυνομίας, που θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. 

Καταλήγοντας ο κ. Ζαννέττου αναφέρθηκε και στο όραμά του για την Αγία Νάπα του μέλλοντος, που μπορεί, όπως είπε, να καταστεί ο δημοφιλέστερος προορισμός της Μεσογείου. 

«Είμαστε στην τρίτη χρονιά της θητείας μου και στην τρίτη της οικονομικής κρίσης. Καταφέραμε, όμως να υλοποιούμε έργα εκατομμυρίων. Μέσα από τα νέα δεδομένα της μεταρρύθμισης της ΤΑ, υπάρχει μια τεράστια προοπτική, μέ συνεργασία να δημιουργηθεί ένας μεγάλος Δήμος με διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Στόχος μου είναι η Αγία Νάπα να αποτελεί πόλο έλξης, μέσω σωστών υποδομών με σωστή αισθητική. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε και αναβαθμίσαμε σημαντικά σημεία αναφοράς και πλατείες, όμως δυστυχώς η συνεχόμενη οικονομική κρίση μας στερεί σημαντικό ποσοστό από το προϋπολογισμό μας και μας δένει τα χέρια από το να υλοποιούμε αυτά που πραγματικά θέλουμε. Όμως θα συνεχίσουμε με σκληρή δουλειά και θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά».