Με μια μακροσκελή επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, το ΕΤΕΚ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για το μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείται για υλοποίηση στην Κύπρο και καλεί τη ΡΑΕΚ αλλά και την Πολιτεία να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να εξετάσουν όλα τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, ώστε να διασφαλιστεί πως ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει πράγματι σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και δεν θα ευνοήσει μόνο μερικούς ιδιώτες επιχειρηματίες.

Μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Κωνσταντή τονίζει προς τη ΡΑΕΚ ότι «το ΕΤΕΚ δεν έχει πεισθεί πως οι βασιζόμενες σε γενικές θεωρητικές προσεγγίσεις περί ανταγωνισμού απόψεις που υποστηρίζουν την ανάγκη για μείωση της δεσπόζουσας θέσης ενός κρατικού και αυστηρά ρυθμιζόμενου μονοπωλίου (ΑΗΚ) θα οδηγήσουν πέραν πάσης αμφιβολίας βραχυπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα στη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας». Το ΕΤΕΚ ζητά να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της Κύπρου (μικρό απομονωμένο σύστημα, αγκυλώσεις που οδηγούν σε υψηλό κόστος αποφυγής και προσέγγιση pay as clear).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε άλλο σημείο της επιστολής, η οποία συνιστά συμμετοχή του Επιμελητηρίου στη δημόσια διαβούλευση για το προσχέδιο απόφασης της ΡΑΕΚ για μη έκδοση άλλων αδειών εγκατάστασης πάρκων ΑΠΕ στην ΑΗΚ, το ΕΤΕΚ τονίζει πως «η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού και το μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού που επιλέγηκε (μοντέλο στόχος της ΕΕ) δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε πανάκεια, εάν τελικά δεν θα εξυπηρετήσει τις κορυφαίες επιδιώξεις της πολιτείας (…) και ειδικότερα της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, με έμφαση στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συναφώς τον απώτερο στόχο της δημιουργίας συνθηκών για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας».

Κατά το ΕΤΕΚ, κορυφαία προτεραιότητα της Πολιτείας και όλων των αρμόδιων αρχών θα πρέπει να είναι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η εξασφάλιση της συνέχειας της αξιοπιστίας παροχής ηλεκτρισμού και «αμέσως μετά (…) οποιαδήποτε ενέργεια ή σχεδιασμός οφείλει να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών και να έχει απώτερο στόχο τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας».

Είναι ξεκάθαρο μέσα από την επιστολή του προέδρου του ΕΤΕΚ ότι το Επιμελητήριο διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα του συγκεκριμένου μοντέλου ανταγωνιστικής αγοράς να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα σε μείωση των τιμών ρεύματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών. Αναφέρει επί τούτου το ΕΤΕΚ: «Είναι γεγονός και επιβεβαιώθηκε εκ των πραγμάτων ότι στο μικρό και απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα στην Κύπρο, με τις επιλογές που έχουν γίνει, είναι δύσκολο την επόμενη 7ετία τουλάχιστο να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ συμβατικής παραγωγής και παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Σοβαρή είναι επίσης η επισήμανση του ΕΤΕΚ ότι «η μεταβατική αγορά (ανταγωνισμού), όπως είναι δομημένη, ευνόησε πολύ περισσότερο συγκεκριμένους επιχειρηματίες, παρά τον απώτερο στόχο της μείωσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως προς τα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Και προσθέτει: «Το Επιμελητήριο νιώθει την υποχρέωση να καταθέσει εκ νέου τις αμφιβολίες του κατά πόσο το μοντέλο στόχος, το οποίο εφαρμόζεται ομολογουμένως ευρέως στην κεντρική Ευρώπη, είναι το καταλληλότερο υπό τις περιστάσεις και ειδικές συνθήκες για την Κύπρο. Αυτό όμως είναι ζήτημα το οποίο καθήκοντως πρέπει να εξετάσει, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, η συντεταγμένη Πολιτεία, κυρίως εάν έχουν διαφοροποιηθεί θεμελιώδεις παραδοχές ή συνθήκες οι οποίες την οδήγησαν να υιοθετήσει το μοντέλο αυτό».

Ως προς το προσχέδιο της ΡΑΕΚ για μη παραχώρηση άλλων αδειών ΑΠΕ στην ΑΗΚ, το ΕΤΕΚ εκφράζει διαφωνία και τονίζει πως «το να επιτραπεί στη ρυθμιζόμενη ΑΗΚ να αναπτύξει με λελογισμένο τρόπο συστήματα ΑΠΕ είναι αδιαμφισβήτητα προς το άμεσο συμφέρον του καταναλωτή και υποστηρίζει εντέλει και την ταχύτερη επίτευξης της πράσινης μετάβασης».