Παρά το αίτημα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για διαγραφή των επίμαχων προνοιών στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €171.8 εκατ. που αναφέρονται σε Βοηθό Εισαγγελέα, Βοηθό Ελεγκτή και Βοηθό Γενικό Λογιστή, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε διαφορετικά. Κατά την ομόφωνη έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, η τροπολογία του ΔΗΚΟ με την οποία προτεινόταν διαγραφή των συγκεκριμένων προνοιών μέχρι να εκδώσει την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε ο κ. Μιχαηλίδης (όπως ζήτησε ο ίδιος), δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία και δεν εγκρίθηκε. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι 23 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τους Οικολόγους, ενώ την καταψήφισαν 24 βουλευτές, από τα υπόλοιπα κόμματα και υπήρξε και μια αποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύγκρουση θεσμών για μια λέξη

Ο Γενικός Ελεγκτής έχει προσφύγει στο Δικαστήριο λόγω της γνωμάτευσης που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος πρότεινε/ενέκρινε αλλαγή των τίτλων των δεύτερων τη τάξει στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στη Νομική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο, ενώ ένα μήνα αργότερα εγκύκλιο είχε εκδώσει και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεχόμενο τη γνωμάτευση. Πάντως, σε περίπτωση που η δικαστική απόφαση είναι αντίθετη με την απόφαση της Βουλής, τότε η κατάσταση αναμένεται να περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πριν από την απόρριψη της σχετικής τροπολογίας, σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση για το θέμα μεταξύ βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Οι μεν πρώτοι υποστήριξαν πως το Δικαστήριο δεν θα αποφανθεί για την ουσία της υπόθεσης, οι δε δεύτεροι ισχυρίστηκαν το αντίθετο.

Παράλληλα, χθες η Ολομέλεια ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τροπολογία του ΑΚΕΛ, με την οποία σταυρώνεται κονδύλι €5.8 εκατ.που αφορά στην παραχώρηση πιστώσεων για σκοπούς αποπληρωμής του δανείου των λιμενεργατών, έναντι των μειώσεων των τελών χρέωσης στο Λιμάνι Λεμεσού. Εξάλλου, την υστάτη εγκρίθηκε και προφορική τροπολογία του ΑΚΕΛ, με την οποία δεσμεύεται κονδύλι €43.600, το οποίο προβλεπόταν να δαπανηθεί για την ανέγερση του Μουσείου Γρίβα Διγενή. Όπως υποστήριξε το ΑΚΕΛ, το συγκεκριμένο κονδύλι είναι ήδη δεσμευμένο στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το περιέλαβε με άλλη ονομασία στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση, για να παραπλανήσει τη Βουλή!

Ελευθερία Παϊζάνου