Μια δεύτερη ευκαιρία για αύξηση της παραγωγής της από φωτοβολταϊκά (για την ώρα παράγει μόνο 3 μεγαβάτ, από πάρκο της στο Τσέρι) εξασφάλισε χθες η ΑΗΚ. Το πολυσυζητημένο προσχέδιο απόφασης της ΡΑΕΚ για τη διείσδυση της ΑΗΚ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο ουσιαστικά προέβλεπε τη μη έγκριση άλλων αδειών εγκατάστασης ΑΠΕ από την ΑΗΚ (πέραν των 60 μεγαβάτ που εγκρίθηκαν ήδη), μέχρι την επανεξέταση του θέματος, θα παγώσει για απροσδιόριστο διάστημα, μέχρι η ΑΗΚ να ετοιμάσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, ένα πλάνο για την σταδιακή αύξηση των συστημάτων ΑΠΕ που θα εγκαταστήσει. Μπορεί να φαίνεται πως η εξέλιξη αποτελεί υπαναχώρηση της ΡΑΕΚ, στην πραγματικότητα αποτελεί άσκηση πίεσης, από την Κυβέρνηση και εμμέσως από τη ΡΑΕΚ, στην ΑΗΚ να ξεκαθαρίσει -δεσμευτικά- τη θέση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει συζήτηση για το μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού

Από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΡΑΕΚ προκύπτει πως αν η ΑΗΚ επιθυμεί να αυξήσει τη δραστηριοποίησή της στα φωτοβολταϊκά, είτε με την εγκατάσταση νέων πάρκων με αδειοδότηση από τη ΡΑΕΚ, είτε μέσω της συνεργασίας με ιδιώτες αδειούχους, θα πρέπει το ταχύτερο να ετοιμάσει πλάνο – οδικό χάρτη, μέσα από το οποίο θα ενημερώνει για την ισχύ των φωτοβολταϊκών που θέλει/προγραμματίζει να εγκαταστήσει ανά έτος, για τα επόμενα χρόνια.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, την 1η Ιουλίου, αναφέρθηκε από τη ΡΑΕΚ πως το προσχέδιο της απόφασης για την ΑΗΚ, το οποίο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, από την Αρχή Ηλεκτρισμού και άλλους, αποφασίστηκε επειδή η ΑΗΚ αμέλησε για μεγάλο διάστημα να ετοιμάσει και να καταθέσει χρονοδιάγραμμα διείσδυσης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που της ζητήθηκε επανειλημμένως από τη ΡΑΕΚ, ώστε αυτό να εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας και της εφαρμογής των προνοιών του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη μετάβαση. Επί της ουσίας, συνάγεται πως η ΡΑΕΚ δεν επιθυμεί ανεξέλεγκτες και άνευ ορίων επενδύσεις της ΑΗΚ στα φωτοβολταϊκά, ώστε να μην τύχουν εκμετάλλευσης οι οικονομικές της δυνατότητες και η δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή συμβατικής ενέργειας, εις βάρος του ανταγωνισμού, που επιχειρεί τα πρώτα του βήματα.

Από την άλλη, οι διαφωνούντες με τη ΡΑΕΚ επισημαίνουν πως στην πραγματικότητα τη δεσπόζουσα θέση στις ανανεώσιμες πηγές τη διατηρούν ιδιώτες (με προεξάρχοντα τον όμιλο Bioland), συνεπώς οποιοσδήποτε περιορισμός στην ΑΗΚ στην ουσία παρεμποδίζει την Αρχή Ηλεκτρισμού να ανταγωνιστεί επί ίσοις όρους τους ιδιώτες παραγωγούς από ΑΠΕ.

Η ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής

Με τη χθεσινή της ανακοίνωση, η ΡΑΕΚ ενημερώνει πως το προσχέδιο απόφασης με τίτλο «Ρύθμιση Ανάπτυξης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για Ηλεκτροπαραγωγή από την ΑΗΚ» δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 27/5/2022 για υποβολή σχολίων, ενστάσεων έως και τις 24 Ιουνίου 2022, στα πλαίσια δημόσιας διαβούλευσης. Η ΡΑΕΚ, κατά την υπό αναφορά δημόσια διαβούλευση έλαβε σειρά σχολίων, τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτών βρίσκονται σε εξέλιξη (σ.σ. και θα δημοσιευθούν, όπως γίνεται πάντα σε περιπτώσεις δημόσιας διαβούλευσης), ωστόσο η Ρυθμιστική Απόφαση θα εκδοθεί όταν η ΑΗΚ καταθέσει στη ΡΑΕΚ, για έγκριση, πλάνο, το οποίο θα πρέπει να εκπονηθεί από την ΑΗΚ, μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να είναι σε αρμονία με τους στόχους του κράτους που αφορούν την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο και την εφαρμογή των προνοιών του Σχεδίου της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση.

Απαιτείται συνεργασία

Θα ήταν λάθος να θεωρήσει η ΑΗΚ πως με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΡΑΕΚ δικαιώνεται η ίδια, επειδή η προκαταρκτική ρυθμιστική απόφαση, η οποία πιστεύουμε πως την αδικούσε, αναστέλλεται για κάποιο διάστημα. Στην πραγματικότητα, αν η ΑΗΚ δεν καταθέσει πλάνο διείσδυσης στα φωτοβολταϊκά, με συγκεριμένη ισχύ ανά έτος, δεν θα εξασφαλίσει νέες άδειες εγκατάστασης από τη ΡΑΕΚ. Η χθεσινή ανακοίνωση σημαίνει πως η ΑΗΚ έχει δικαίωμα να διεσδύσει περαιτέρω στα φωτοβολταϊκά. Αλίμονο να μην μπορούσε να το κάνει. Αλλά οφείλει πλέον να συνεργαστεί με τη ΡΑΕΚ, από τη στιγμή που η τελευταία, ως ρυθμιστής, θεωρεί πως πρέπει να ξέρει το πλάνο δραστηριοποίησης της ΑΗΚ στις ΑΠΕ.