Η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, κληθείσα από τον «Φ» να σχολιάσει κάποιες διαφορετικές απόψεις που δημοσιοποιήθηκαν για το προωθούμενο και στην Κύπρο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, με αφορμή την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αλλά και τα «απροσδόκητα κέρδη» παραγωγών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε πως το προσεχές διάστημα όλες οι πτυχές του μοντέλου θα συζητηθούν με συμμετοχή στελεχών του υπουργείου, της ΡΑΕΚ, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (υπό τη διαχείριση του οποίου θα λειτουργεί η ανταγωνιστική αγορά) και του ΕΤΕΚ.

Όπως εξήγησε, το ΕΤΕΚ έχει αποστείλει προς τη ΡΑΕΚ -με κοινοποίηση, αντιλαμβανόμαστε, και στο Υπουργείο Ενέργειας- θέσεις σχετικά με το μοντέλο αγοράς που προωθείται και στην Κύπρο τους επόμενους μήνες, εκφράζοντας κάποιες επιφυλάξεις επί ορισμένων πτυχών και καταθέτοντας εισηγήσεις για τροποποιήσεις. Αυτές οι απόψεις του ΕΤΕΚ, είπε η υπουργός, πρέπει να εξεταστούν και πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τη ΡΑΕΚ και τον ΔΣΜΚ, και αυτό θα είναι το αντικείμενο ομάδας εργασίας που θα δουλέψει επ’ αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Είναι γεγονός ότι οι αντιδράσεις για επί μέρους πτυχές του μοντέλου ανταγωνιστικής αγοράς έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς παράγοντες του κυπριακού τομέα της ενέργειας, ακόμα και εντός ΑΗΚ, πιστεύουν πως εφόσον το μοντέλο εφαρμοστεί όπως έχει σχεδιαστεί, δεν θα λειτουργήσει υπέρ της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως το μοντέλο, όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες σε άλλες χώρες της ΕΕ που το ακολουθούν, ευνοεί τα υπερκέρδη από μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που κινητοποίησε κυβερνήσεις για έκτακτες φορολογίες ή για επιβολή πλαφόν τιμής σε αυτές τις τεχνολογίες.

Από την άλλη, η ΡΑΕΚ επισημαίνει πως η λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού είναι υποχρέωση της Κύπρου έναντι της ΕΕ, η οποία αναλήφθηκε προ ετών και αποτελεί πολιτική δέσμευση που δεν μπορεί να παρακαμφθεί, παρά μόνο με νέα πολιτική απόφαση. Σε γενικές γραμμές, η ΡΑΕΚ υποστηρίζει πως και το συγκεκριμένο μοντέλο που επιλέγηκε είναι υποχρέωση της Κύπρου, καθώς αποτελεί το «μοντέλο στόχος» της ΕΕ, το οποίο ακολουθούν και άλλες χώρες και για το οποίο, ο ευρωπαϊκός οργανισμός ρυθμιστών (ACER) έκρινε πρόσφατα ότι, παρά τα τρέχοντα προβλήματα από την πανδημία και τον πόλεμο, λειτουργεί και αποδίδει.

Οι ενστάσεις ωστόσο για το μοντέλο είναι πανευρωπαϊκές και υποχρέωσαν πρόσφατα την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώσει πως το μοντέλο αγοράς πρέπει να επανεξεταστεί.