Περισσότερα ελκυστικά στους πιθανούς επενδυτές θα είναι τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Πλατεία του Τροόδους, θεωρούν οι σύμβουλοι που διενήργησαν τη μελέτη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Τροόδους και την αξιοποίηση συγκεκριμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Από την άλλη θεωρούν πως δεν θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών τα ακίνητα που βρίσκονται στις Πάνω Πλάτρες, στον Αμίαντο, στα Πλατάνια και στον Σταυρό της Ψώκας. Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίου €202.500 που αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εξεύρεσή επενδυτών για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους στο Τρόοδος, προωθήθηκαν σχετικά στοιχεία στη Βουλή.

Οι σύμβουλοι κατέληξαν στη μελέτη ότι τα ακίνητα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κάποιο ενδιαφέρον επενδυτών για μακροπρόθεσμη μίσθωση, είναι εκείνα που βρίσκονται στην περιοχή της Πλατείας Τροόδους. Μεταξύ άλλων πρότειναν, για λειτουργικούς λόγους, την ομαδοποίηση 15-20 κατοικιών συμπεριλαμβανομένης και της δασικής γης όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο ‘Μακλούφ’  (υπό ανέγερση)και την έναρξη διαδικασίας για την εξεύρεση επενδυτή. Κατά τον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί, τυχόν ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν λεπτομερές επιχειρηματικό πλάνο. Η αξιοποίηση θα γίνει μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Πριν την έναρξη της διαδικασίας θα ετοιμασθεί από τους συμβούλους Γενική Χωροταξική Μελέτη η οποία θα συνοδεύεται από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Μελέτη Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι εισηγήσεις για τις υπόλοιπες περιοχές 

Σε σχέση με τα ακίνητα των περιοχών Αμιάντου, Πλατανιών και Σταυρού της Ψώκας, κρίθηκε από τους συμβούλους ότι δεν θα προσέλκυαν επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε στο μέλλον να αυξηθεί η ελκυστικότητά τους. Μεταξύ άλλων για να καταστούν πιο ελκυστικά θα μπορεί να γίνει δενδροφύτευση και βελτίωση του επιβαρυμένου από τη μεταλλευτική δραστηριότητα τοπίου στην περιοχή Αμιάντου καθώς και η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτή στην περιοχή πλησίον της περιοχής Τροόδους. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Τι εξέτασαν  

Στο πλαίσιο της μελέτης για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Τροάδους, οι σύμβουλοι ανέλυσαν την τεχνική και κτιριακή κατάσταση των ακινήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν, τη λειτουργικότητα, τη διαθεσιμότητα τους και την ελκυστικότητα τους. Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε πως πολλά ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές δεν είναι διαθέσιμα για αξιοποιηθούν καθώς εκκρεμούσαν νομικές διαδικασίες εναντίον ατόμων που τα κατείχαν παράνομα. Πέραν των ακινήτων, οι σύμβουλοι εστίασαν σε αναγκαίες επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, με προτεραιότητα στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου και τη βελτίωση των μέτρων πυροπροστασίας. Εισηγήθηκαν την προώθηση του τουρισμού εμπειρίας (ή περιπέτειας) και του γαστρονομικού τουρισμού καθώς και την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας.