Παραμονή της εκπνοής της προθεσμίας που έχει θέσει ο υπουργός Γεωργίας να δοθεί απάντηση από όλους τους εμπλεκομένους στο θέμα της παρασκευής και εμπορίας χαλλουμιού, πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη στο ΚΕΒΕ. Στη συνεδρία κλήθηκαν τυροκόμοι, οι εκπρόσωποι των επτά ομάδων αιγοπροβατοτρόφων και τα οργανωμένα σύνολα των αγελαδοτρόφων.  

Κύριο θέμα της σύσκεψης είναι η εξεύρεση της χρυσής τομής που θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη πρόταση των εμπλεκομένων μερών, στη βάση της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη που τέθηκε υπό τη μορφή take it or leave it και στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία θα εφαρμοστεί άμεσα η νομοθεσία, σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Δηλαδή, μόνο το προϊόν που φέρει το λογότυπο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) μπορεί να φέρει τη ονομασία χαλλούμι και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα να αποσυρθούν μέσα σε εύλογο διάστημα 10 ημερών από την αγορά. 

Όπως ήρθαν τα πράγματα, αυτοί που καίγονται περισσότερο για την άμεση εξεύρεση λύσης είναι οι τυροκόμοι που επιθυμούν να εγγραφούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, έτσι ώστε να μην παρανομούν. Εμφανίζονται μάλιστα έτοιμοι να δώσουν γενναιόδωρες αυξήσεις στο αιγοπρόβειο γάλα, με επιπλέον κίνητρο περαιτέρω αύξηση την περίοδο που η παραγωγή αντιμετωπίζει πρόβλημα εποχικότητας. Με τις αυξήσεις που θα δοθούν αναμένεται ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης των αιγοπροβατοτρόφων, θα μπορέσει να αυξηθεί η παραγόμενη ποσότητα, ενώ παράλληλα το γάλα τους θα καταστεί περιζήτητο, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των τυροκόμων θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές ΠΟΠ για όλα τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελεσίγραφο: Από Δευτέρας ΠΟΠ χαλλούμι στην αγορά

Σημειώνεται ότι κατά τις ξεχωριστές συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέθηκε το ζήτημα για παραχώρηση αυξήσεων με άμεση ισχύ που να υπερκαλύπτει το κόστος παραγωγής. Επομένως, αναμένεται η μέση τιμή που να δοθεί στο αιγοπρόβειο γάλα να κυμαίνεται στα €0,35 ανά λίτρο. Δηλαδή, η τιμή στο πρόβειο γάλα να φθάσει στα €1,42 και στο αιγινό €1,05 ανά λίτρο.

Η παραχώρηση ικανοποιητικών αυξήσεων στο αιγοπρόβειο γάλα είναι κάτι που βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των τυροκόμων. Ωστόσο, η όποια αύξηση για τους τυροκόμους συνδέεται με την τροποποίηση της ποσόστωσης γάλακτος. Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Ιούλιο το 2024 η ποσόστωση στο χαλλούμι καθορίζεται από το διάταγμα του υπουργείου Εμπορίου. Μετά τον Ιούλιο πρέπει η ελάχιστη αναλογία του αιγοπρόβειου γάλακτος να ξεπερνά το 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τυροκόμοι έχοντας ως βάση εκκίνησης τις σημερινές αναλογίες για παρασκευή του χαλλουμιού σε αιγοπρόβειο 25%+ και αγελαδινό 75%-, είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν αυξήσεις στις αναλογίες προς όφελος του αιγοπρόβειου γάλακτος, εφόσον πετύχει η αύξηση στην παραγωγή. Επομένως, αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση για το θέμα.