Η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι κανένα οργανωμένο σύνολο αγελαδοτρόφων ή μεμονωμένοι αγελαδοτρόφοι δεν καταφέρονται εναντίων των εμπορικών σημάτων του χαλλουμιού. «Καμία ενέργεια συμβουλευτικού ή/και δικηγορικού γραφείου δεν δεσμεύει τους αγελαδοτρόφους μόνο και μόνο επειδή υπάρχει συνεργασία σε άλλο επίπεδο», αναφέρουν σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του «Φ» ημερ. 13/4/2024 με τίτλο «Τερματίζει τον διάλογο με αγελαδοτρόφους η κυβέρνηση».

Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, έπειτα από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, με στόχο την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης των ενεργειών του εκπροσώπου των αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ)/ εταιρεία Papouis, κατά των εμπορικών σημάτων ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος για την προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Ονομαζόμενου Χαλλούμι. Στο εν λόγω δημοσίευμα σημειώνεται πως το ΥΕΕΒ τάσσεται κατά της οποιασδήποτε περαιτέρω διαβούλευσης με τους αγελαδοτρόφους μέχρι ότου ο σύμβουλός τους αποσύρει τις αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος. 

Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων, «οι νομικές υποθέσεις των Αγελαδοτρόφων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι οποίες στηρίζονται από το σύνολο των Αγελαδοτρόφων, έχουν να κάνουν με το θέμα του ΠΟΠ αφού είναι και πάλι γνωστό ότι διαχρονικά δεν συμφωνούμε με την μη οικονομικά και εμπορικά συμφέρουσα εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και όχι εναντίων του θεσμού εγγραφής προϊόντων ΠΟΠ. Με τις προσφυγές αυτές προσπαθούμε να προστατεύσουμε το επάγγελμα και την βιωσιμότητά μας».

Καταλήγοντας η Συντονιστική τονίζει ότι αναμένει ότι στην επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα κινηθούν όλοι προς την κατεύθυνση που ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε στην πρώτη συνάντησή τους τις 8/2/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε από λειτουργό το θέμα των νομικών υποθέσεων, που αφορούν τους Αγελαδοτρόφους, υπογραμμίζοντας ότι η απάντηση του Προέδρου ενώπιων όλων ήταν ξεκάθαρη «Θα βρούμε λύση και θα αποσυρθούν».

Αυτούσια η θέση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων

Με αφορμή δημοσίευμα στις 13 Απριλίου, 2024 στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Τερματίζει τον διάλογο με αγελαδοτρόφους η κυβέρνηση», για ορθή ενημέρωση σημειώνουμε τα κάτωθι:

• Από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 8 Φεβρουαρίου, 2024 για εξεύρεση λύσης στο θέμα της παραγωγής και εμπορίας του Χαλλουμιού, υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα τα οποία προσπάθησαν να δυναμιτίσουν το πολύ καλό κλίμα που δημιουργήθηκε στην εν λόγω συνάντηση, χωρίς όμως να ασχοληθούμε με το περιεχόμενο τους.

• Αναμένοντας την πολυδιαφημισμένη νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο, δημοσιεύτηκε το πιο πάνω δημοσίευμα το οποίο προσπαθεί να εμπλέξει τον ΠΟΑ και το εργοστάσιο του με ενέργειες συμβούλου τους σχετικά με τα εμπορικά σήματα του χαλλουμιού.

• Κανένα οργανωμένο σύνολο αγελαδοτρόφων ή μεμονωμένοι αγελαδοτρόφοι δεν καταφέρονται εναντίων των εμπορικών σημάτων του χαλλουμιού και ουδεμία σχέση έχουν με τις αναφορές του δημοσιεύματος σχετικά με τα εμπορικά σήματα. Καμία ενέργεια συμβουλευτικού ή/και δικηγορικού γραφείου δεν δεσμεύει τους αγελαδοτρόφους μόνο και μόνο επειδή υπάρχει συνεργασία σε άλλο επίπεδο.

• Οι αγελαδοτρόφοι δεν έχουν προβεί σε καμιά ενέργεια προκειμένου να μην ταυτίζεται το χαλλούμι με την Κύπρο και να παράγεται από οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι διαχρονικός βασικός πυλώνας των θέσεων μας για οριστική επίλυση του θέματος είναι δια μέσου της χρήσης των εμπορικών σημάτων. Μάλιστα ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας μας με την Κυβέρνηση, το οποίο προσπαθούμε μαζί να επιλύσουμε, είναι το ότι μέχρι σήμερα επιτρέπει την ανεξέλεγκτη παραγωγή χαλλουμιού ή/και hellim τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και αλλού.

• Οι νομικές υποθέσεις των Αγελαδοτρόφων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι οποίες στηρίζονται από το σύνολο των Αγελαδοτρόφων, έχουν να κάνουν με το θέμα του ΠΟΠ αφού είναι και πάλι γνωστό ότι διαχρονικά δεν συμφωνούμε με την μη οικονομικά και εμπορικά συμφέρουσα εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και όχι εναντίων του θεσμού εγγραφής προϊόντων ΠΟΠ. Με τις προσφυγές αυτές προσπαθούμε να προστατεύσουμε το επάγγελμα και την βιωσιμότητά μας.

• Δεν έχουμε αντιληφθεί μέχρι σήμερα ότι το ήθος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι του επιπέδου των πρακτικών πίεσης απόσυρσης νομικών υποθέσεων όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα. Αλίμονο να απαγορεύεται στους πολίτες του να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενώπιων της Δικαιοσύνης. Άλλωστε όταν τέθηκε από λειτουργό το θέμα των νομικών υποθέσεων, που μας αφορούν, κατά την ως άνω συνάντηση μας, η απάντηση του Προέδρου ενώπιων όλων ήταν ξεκάθαρη «Θα βρούμε λύση και θα αποσυρθούν». Αυτό ακριβώς προσδοκούμε όλοι οι Αγελαδοτρόφοι, να υπάρξει οριστική λύση διασφάλισης διάθεσης όλου του κυπριακού γάλακτος σε βιώσιμες συνθήκες. Αναμένουμε ότι στην επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα κινηθούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.