Η κυβέρνηση παίρνει πιο ζεστά πλέον το θέμα με το χαλλούμι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και οδηγεί τα πράγματα στα άκρα σε σχέση με τις κατ’ επανάληψη ενέργειες των αγελαδοτρόφων να προσφεύγουν σε δικαστικά μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να καταστεί το προϊόν γενόσημο, δηλαδή να μην ταυτίζεται πλέον με την Κύπρο και να παράγεται από οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Αγελαδοτρόφοι οι οποίοι είχαν προειδοποιηθεί πολλές φορές σε συζητήσεις που προηγήθηκαν με σκοπό την απόσυρση των προσφυγών που κατέθεσαν στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, αλλά δεν το έπραξαν παρά το γεγονός εν τέλει στις 21/2/2024 απορρίφθηκε η προσφυγή εταιρειών κατά της καταχώρισης της ονομασίας χαλλούμι ως ΠΟΠ.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν σοβαρέψει και τα ψέματα έχουν τελειώσει από πλευράς κυβέρνησης που έχει αποφασίσει να τερματίσει τον διάλογο με τους αγελαδοτρόφους του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), το τυροκομείο Papouis που είναι συμφερόντων της ΠΟΑ, αλλά και του συμβούλου τους. Η πρόταση για τερματισμό της διαβούλευσης κυβέρνησης και αρμοδίων υπηρεσιών με τους πιο πάνω έγινε από τον υπουργό Εμπορίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας να εξευρεθούν τρόποι τερματισμού των νομικών διαδικασιών που συνδέονται με το χαλλούμι.

Σημειώνεται ότι η απόσυρση όλων των δικαστικών διαδικασιών εναντίον της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ήταν μέρος της συμφωνίας όλων των εμπλεκομένων τον Ιούλιο του 2022, συμφωνία την οποία εν τέλει αθέτησαν οι αγελαδοτρόφοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ζήτημα της αντιμετώπισης των ενεργειών του συμβούλου των αγελαδοτρόφων για το υπουργείο Εμπορίου θεωρείται μείζον από τη στιγμή που μετά την αποτυχία του να ακυρωθεί ο Εκτελεστικός Κανονισμός που κατοχυρώνει το χαλλούμι, άρχισε εργολαβικά προσπάθεια να ακυρώσει τα εμπορικά σήματα ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Ονομαζόμενου «Χαλλούμι». Μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος των αγελαδοτρόφων και του συνδεδεμένου με αυτούς τυροκομείου Papouis έχει καταχωρήσει αίτηση ακύρωσης κατά του συλλογικού εμπορικού σήματος Halloumi στην ΕΕ, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος. Μάλιστα, η αίτηση αυτή καταχωρήθηκε στις 22/2/2024, δηλαδή την αμέσως επόμενη μέρα κατά την οποία απορρίφθηκε από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, η αίτηση της εταιρείας Papouis και άλλων για ακύρωση της καταχώρησης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.

Τονίζεται ότι ο σύμβουλος των αγελαδοτρόφων έχει καταχωρημένες και αιτήσεις ακύρωσης κατά των εμπορικών σημάτων του υπουργείου Εμπορίου και του Ιδρύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το στάδιο των ακροάσεων. Σημειώνεται ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί σχεδόν το 50% των εξαγωγών χαλλουμιού με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα αυτό απασχόλησε σύσκεψη όλων των αρμοδίων τον περασμένο Μάρτιο, με τους νομικούς κύκλους να χαρακτηρίζουν το ζήτημα ως άκρως σοβαρό, με αποτέλεσμα να προκύψει και η εισήγηση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας όπως πραγματοποιηθούν άμεσες ενέργειες και ληφθούν μέτρα για απόσυρση της αίτησης ακύρωσης από τον σύμβουλο των αγελαδοτρόφων.

Βέβαια, όλοι οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί φορείς έχουν την άποψη ότι οι κινήσεις του εν λόγω συμβούλιου εμπίπτουν στις ενέργειες που πραγματοποιεί κατά καιρούς για σκοπούς άσκησης πίεσης και απόκτησης διαπραγματευτικής δύναμης κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων και/ή σημαντικών εξελίξεων για το χαλλούμι. Αναμένεται η εν λόγω ενέργεια να επαναληφθεί και σε προσεχή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Προέδρου αναφορικά με το θέμα της παρασκευής χαλλουμιού ΠΟΠ.

Σημειώνεται ότι η ίδια στάση παρατηρήθηκε και πριν από δύο χρόνια, όπου εν μέσω διαβουλεύσεων του τέως Προέδρου Αναστασιάδη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην παραγωγή και εμπορία του χαλλουμιού, ο σύμβουλος των αγελαδοτρόφων καταχώρησε αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τέως Προέδρου προς το πρόσωπό του.

Σημειώνεται πως στις αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων παρουσιάζεται ο σύμβουλος των αγελαδοτρόφων προσωπικά ως αιτητής, παρ’ όλο που είναι γνωστό ότι αποτελεί, αλλά και ο ίδιος παρουσιάζεται, ως εκπρόσωπος της εταιρείας Papouis και της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) οι οποίοι κινήθηκαν και κατά της καταχώρησης του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Επομένως, το υπουργείο Εμπορίου τάσσεται κατά της οποιασδήποτε περαιτέρω διαβούλευσης με τους αγελαδοτρόφους, ΠΟΑ και Papouis, μέχρις ότου ο σύμβουλός τους αποσύρει τις αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος.