Κλειδί θεωρείται για  το ΤΑΕ Λευκωσίας ο εντοπισμός και η σύλληψη προσώπου αραβικής καταγωγής, σε ό,τι αφορά την προσπάθειά του να εξιχνιάσει την υπόθεση απόπειρας φόνου σε βάρος του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονικου. Η εν λόγω εγκληματική ενέργεια, όπως είναι γνωστό, σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στον δρόμο Παλαιχωρίου – Ανθούπολης.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η ανακριτική ομάδα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το περασμένο Σάββατο βασιζόμενη στα όσα της μετέφερε πληροφοριοδότης της Αστυνομίας, πρόκειται για το 11ο πρόσωπο που βρέθηκε στη λίστα υπόπτων του ΤΑΕ. Αυτό το άτομο καταζητείται και κατά συνέπεια για την ώρα δεν βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας.

Όσο για το ρόλο του, με βάση πάντα τα όσα αναφέρθηκαν από την Αστυνομία στο Δικαστήριο, μετά την διάπραξη της απόπειρας είχε ενεργή συμμετοχή ώστε να χαθούν τα ίχνη της μοτοσικλέτας, τύπου σκούτερ, που χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα. Το εν λόγω δίκυκλο όχημα σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη της Αστυνομίας οδηγείτο από τον 7ο ύποπτο, ενώ σ΄ αυτό φερόταν να ήταν συνεπιβάτης ο 25χρονος που συνελήφθη το Σάββατο στη Λάρνακα και τέθηκε υπό προσωποκράτηση. Ο τελευταίος παρουσιάζεται ως το άτομο που πυροβόλησε τον Ανδρονίκου. Στο διαμέρισμα του εντοπίστηκε ποσό ύψους 8.300 ευρώ. Ο 11ος ύποπτος, λοιπόν, μετά την τέλεση του αδικήματος φέρεται να βοήθησε τον οδηγό του σκούτερ (7ος ύποπτος) να το κρύψουν στο Καϊμακλί και να το αποσυναρμολογήσουν.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή τη στιγμή το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας, βρίσκεται στην προσπάθεια για αναζήτηση μαρτυρίας που θα στηρίξει την υπόθεση που «κτίζει» για την απόπειρα φόνου του 34χρονου.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο εξετάζοντας εντός του Σαββατοκύριακου τα αιτήματα 8ήμερης προσωποκράτησης των συνολικά 10 υπόπτων που συνελήφθησαν για την υπόθεση, αποδέχθηκε ότι υπάρχει εύλογη υπόνοια στην περίπτωση των επτά εξ αυτών, εκδίδοντας τα σχετικά διατάγματα.

Ο ανακριτής του ΤΑΕ που παρουσίασε την υπόθεση στο Δικαστήριο, μάλιστα, επικαλέστηκε τα όσα μετέφερε πληροφοριοδότης της Αστυνομίας, που δίνει μια πλήρη εικόνα της εκδοχής του τελευταίου για το πώς σχεδιάστηκε κι εκτελέστηκε το έγκλημα, ενώ αναφέρθηκε και στα μέχρι στιγμής στοιχεία που προέκυψαν από το ανακριτικό έργο (εντάλματα έρευνας). Το ΤΑΕ, πάντα με βάση τα όσα παρουσίασε στο Δικαστήριο, έχει καταλήξει και στο φερόμενο κίνητρο του 1ου υπόπτου, ο οποίος παρουσιάζεται να αντάλλασσε απειλές θανάτου με το θύμα, με φόντο την αρχηγία φατρίας της Λευκωσίας.

Ωστόσο, η «εύλογη υπόνοια» που εκ του αποτελέσματος κατάφερε να στηρίξει στο ΤΑΕ Λευκωσίας για τους 7 εκ των 10 υπόπτων, απέχει από την ισχυρή μαρτυρία. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη δυο ύποπτοι φέρονται μέσω των δικηγόρων τους να έχουν προβάλει τη θέση ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για προσωποκράτησή τους. Σχετικό νομικό διάβημα αναμένεται να γίνει σύντομα από τους δικηγόρους Αγαθοκλή Κορέλλη (1ος και 4ος ύποπτος) και Βίκτωρα Ακάμα (1ος ύποπτος).

Αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία αξιολογεί οπτικό υλικό από 20 κλειστά κυκλώματα της περιοχής και λαμβάνονται καταθέσεις (το ΤΑΕ είχε κάνει λόγο για συνολικά 60 που πρέπει να ληφθούν). Επιπλέον, υπάρχουν πολλά στοιχεία που προέκυψαν κατά την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης. Ανάμεσα σ΄ άλλα εντοπίστηκε όχημα, πλαστικό κομμάτι που πιστεύεται πως είναι μέρος από μοτοσικλέτα, χρηματικά ποσά, καθώς και άλλα στοιχεία που τυγχάνουν επιστημονικών και άλλων εξετάσεων.