Την ερχόμενη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη αναφορικά με το θέμα της παρασκευής χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Στη σύσκεψη κλήθηκαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην παραγωγή του χαλλουμιού, τυροκόμοι, αιγοπροβατοτρόφοι και  αγελαδοτρόφοι. Σε συνέντευξη Τύπου για απολογισμό του έργου του Υπουργείου κατά τον πρώτο έτος διακυβέρνησης, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου ανέφερε ότι «το χαλλούμι, ως το κυριότερο εξαγώγιμο αγροδιατροφικό προϊόν του τόπου μας, βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες του προγράμματος διακυβέρνησης, ως ένα προϊόν το οποίο χρειάζεται να προστατευθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω».

Μέχρι σήμερα, σημείωσε, από τα προγράμματα που παρέχει το Υπουργείο έλαβαν πιστοποίηση για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ πέραν των 60 τυροκομείων, ενώ έχουν πιστοποιηθεί πέραν των 1.600 κτηνοτροφικών μονάδων αιγοπροβάτων και βοοειδών για παραγωγή γάλακτος, το οποίο προορίζεται για παρασκευή χαλλουμιού.

Παράλληλα με τους συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για διαφύλαξη της αυθεντικότητας του χαλλουμιού, κατά το έτος 2023 ετοιμάστηκε το πλαίσιο συνεργασίας με το Κρατικό Χημείο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Τμήμα Γεωργίας για την πιστοποίηση μεθόδου καταγραφής της εντοπιότητας του γάλακτος, ώστε να παταχθεί η χρήση γαλακτόσκονης.

Η υπογραφή και επίσημη έναρξη των εργασιών που περιλαμβάνονται στο εν λόγω πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.