Την ώρα που τρέχουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση του αριθμού των Δήμων σε 20, η κρατική χορηγία που θα λάβουν του χρόνου οι 30 Δήμοι παραμένει στα ίδια επίπεδα με φέτος. Η κρατική χορηγία η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη θα είναι ύψους €70,8 εκατ. Το ύψος της κρατικής χορηγίας το 2023 θα είναι €51,1 εκατ.  Σε αυτά θα προστεθεί ποσό €17,5 εκατ. που αφορά την  χορηγία έναντι κατάργησης του επαγγελματικού φόρου. Επιπρόσθετα θα τους παραχωρηθεί και ποσό €2,1 εκατ. ανέρχονται τα κονδύλια έναντι των Διαπυλίων, τα οποία καταργήθηκαν εδώ και δεκαετίες.

Με βάση το σημερινό μοντέλο, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι πέντε Δήμοι που θα λάβουν του χρόνου, τη μεγαλύτερη κρατική στήριξη είναι:

-Δήμος Λεμεσού θα λάβει ποσό €10,3 εκατ.

-Δήμος Λευκωσίας θα λάβει οικονομική στήριξη €9 εκατ.

-Δήμος Στροβόλου, θα λάβει από το κράτος ποσό €6,5 εκατ.

– Δήμος Λάρνακας θα παραχωρηθεί ποσό €5,8 εκατ. από το κράτος.

-Δήμος Πάφου, ο οποίος θα λάβει συνολικό ποσό €3,4 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Προσφυγές φρενάρουν έργα εκατομμυρίων

Η μετάβαση στη νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται τον Ιούνιο του 2024. Ήδη άρχισαν ενημερωτικές συναντήσεις ενώ τους επόμενους μήνες θα αρχίσει και εκπαίδευση του προσωπικού για να είναι ομαλή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Λόγω της μείωσης του αριθμού των δήμων και της συνένωσης των υπηρεσιών των τοπικών Αρχών αναμένονται εξοικονομήσεις από €30 εκατ. έως €50 εκατ. τον χρόνο.  Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση στην επαρχία Λευκωσίας θα δημιουργηθούν πέντε δήμοι, στην επαρχία Λεμεσού τέσσερις, στην επαρχία Λάρνακας πέντε, στην επαρχία Πάφου τέσσερις δήμοι και στην επαρχία Αμμοχώστου δύο. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των δήμων. Στο μεταξύ, με βάση την κρατική χορηγία που θα δοθεί του χρόνου στους δήμους, εάν εφαρμοζόταν το 2023 η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μόνο από τη μείωση του αριθμού των δήμων, το κράτος θα εξοικονομούσε ποσό €7,6 εκατ. Δηλαδή, η χορηγία της επόμενης χρονιάς που θα αντιστοιχούσε στα πέντε σχήματα των δήμων της επαρχίας Λευκωσίας, θα ήταν €27,1 εκατ., των τεσσάρων δήμων στην επαρχία Λεμεσού θα ήταν €17,5 εκατ. και των πέντε δήμων στην επαρχία Λάρνακας θα ήταν €10,4 εκατ. Εξάλλου στους τέσσερις νέους δήμους στην επαρχία Πάφου η χορηγία θα ήταν €6,1 εκατ. και των δύο νέων δήμων στην επαρχία Αμμοχώστου θα ήταν €2,1 εκατ.

Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης

Με βάση τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης θα αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των τοπικών Αρχών, Ο προϋπολογισμός κάθε δήμου θα είναι ενιαίος για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός. Κάθε έτος, το δημοτικό συμβούλιο θα καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους εκάστου εκ των δημοτικών διαμερισμάτων. Επίσης, θα δεσμεύει τους διαθέσιμους πόρους, πλην των λειτουργικών του δαπανών, για την εκτέλεση έργων των δημοτικών διαμερισμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό τους και τις εκάστοτε ανάγκες. Στο μεταξύ, η κρατική χορηγία των νέων δήμων θα είναι €117 εκατ., εκτός από τις περιπτώσεις που η χώρα θα βρίσκεται σε περιόδους σοβαρής οικονομικής ύφεσης ή έχει εισέλθει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείματος. Η κατανομή της κρατικής χορηγίας θα γίνεται μετά από διαβούλευση με την Ένωση Δήμων και τον υπουργό Εσωτερικών.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Θα κερδίσουν όλοι από μεταρρύθμιση

Όλοι θα βγουν κερδισμένοι από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, δηλαδή με την κατάργηση της κρατικής χορηγίας και τις εξοικονομήσεις, θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα οι πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα το κράτος θα εξοικονομήσει πόρους λόγω της μείωσης των Δήμων και της συνένωσης των υπηρεσιών. Παράλληλα, θα επωφεληθεί και ο πολίτης καθώς δεν θα χρειάζεται να γυρίζει  από Δήμο σε Δήμο για να εξυπηρετηθεί. Πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι η μετάβαση στη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το καλοκαίρι του 2024. Θα πρέπει οι διαδικασίες να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς και να υπάρχει συνεργασία όλων των μερών για να πάρει σάρκα και οστά εντός των χρονοδιαγραμμάτων η μεταρρύθμιση.