Οι υποβληθείσες υποψηφιότητες  έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 3 χιλιάδες και ακόμα η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς αύριο είναι η μέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων για κοινοτάρχες και μέλη κοινοτικών συμβουλίων. Ο τελικός αριθμός θα σπάσει κάθε ρεκόρ  αλλά αυτό δεν θα είναι το μοναδικό ρεκόρ σε αυτές τις εκλογές.

Ρεκόρ έχουμε και στον αριθμό των εκλογέων αλλά και στον αριθμό των εκλογικών κέντρων, των μελών που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα, καθώς επίσης και στον αριθμό των ψηφοδελτίων. Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο στο δρόμο προς την κάλπη της 9ης το οποίο προκαλεί  τον πονοκέφαλο των αρμοδίων αρχών από την μια αλλά και των κομμάτων από την άλλη. Όσο η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης προχωρεί, τόσο και η ανησυχία για κάποια ζητήματα μεγαλώνει.

Τα ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο είναι πολλά καθώς οι αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλες και άγνωστες μέχρι στιγμής στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Οι πολίτες έρχονται πλέον αντιμέτωποι με νέες έννοιες και οργανισμούς, όπως και με καινούριος ρυθμούς λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό και την καθημερινότητας τους,

Οι εκλογές είναι ο πρώτος σταθμός αυτών των αλλαγών. Η ιδέα και μόνο ότι ο κάθε ψηφοφόρος μπαίνοντας στο εκλογικό κέντρο θα παίρνει έξι ψηφοδέλτια για να ψηφίσει και να τα ρίξει στην ίδια κάλπη προκαλεί άγχος σε πολλούς. Ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν μια δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές, αλλά και μια αυθόρμητη αντίδραση στο γενικότερο πληθυσμό καθώς δεν υπάρχει ακόμα πλήρης ενημέρωση.

Νέοι Δήμοι δημιουργούνται οι οποίοι θα λειτουργούν και με νέα δομή. Οι δημότες τους θα μπορούν να ψηφίζουν τον ίδιο Δήμαρχο, αλλά την ίδια ώρα θα ψηφίζουν μόνο για τον αντιδήμαρχο τους δημοτικούς του συμβούλους του δικού τους δημοτικού διαμερίσματος. Για παράδειγμα στο Δήμο Λευκωσίας ψηφίζουν όλοι για Δήμαρχο, αλλά οι δημότες του σημερινού δήμου Λευκωσίας δικό τους αντιδήμαρχο και δικούς τους δημοτικούς συμβούλους. Το ίδιο και ο δημότης Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Έγκωμης που μετέχουν στο νέο δήμο Λευκωσίας. Δηλαδή ψηφίζουν για  Δήμαρχο Λευκωσίας, αλλά ψηφίζουν για ξεχωριστό αντιδήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους του δικού τους διαμερίσματος που θα μετέχουν όμως στο κοινό Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Λευκωσίας. Ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων καθορίζεται από τον πληθυσμό του κάθε δημοτικού συμβουλίου. Ανάλογα με τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων είναι και ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει κάποιος στον ίδιο συνδυασμό υποψηφίων που θα επιλέξει. Δεν μπορεί δηλαδή να ψηφίσει υποψήφιους από διαφορετικό συνδυασμό.

Όσον αφορά τους προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών, αυτοί ψηφίζονται από το σύνολο της επαρχίας που είναι υποψήφιοι, είτε οι ψηφοφόροι κατοικούν σε Δήμο, είτε σε κοινότητα. Για παράδειγμα για περιφερειάρχη Λευκωσίας θα ψηφίσουν όλοι κάτοικοι της επαρχίας όπου και  αν ψηφίζουν. Το ίδιος ισχύει και για τις υπόλοιπες επαρχίες.

Πιο κάτω, καταγράφουμε αναλυτικά την όλη εκλογική διαδικασία της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου.

>Πόσοι θα ψηφίσουν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου

Για τις Εκλογές 2024 υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν 1.850 περίπου εκλογικά κέντρα, ο ακριβής αριθμός των οποίων θα οριστικοποιηθεί μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων. Σε κάθε εκλογικό κέντρο θα κατανεμηθούν για να ψηφίσουν 400 εκλογείς περίπου.

Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογέςανέρχεται στις 706,534.
Στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις περιλαμβάνονται 568,608 Κύπριοι εκλογείς, εκ των οποίων 837 Τουρκοκύπριοι κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές.

Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Ευρωπαίων Πολιτών για τις Εκλογές ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται 21.640 εκλογείς.

Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Ευρωπαίων Πολιτών για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται 13.017 εκλογείς.
Επίσης στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνονται 103.269 Τουρκοκύπριοι κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαμένουν σε περιοχές που η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.
Πέραν των πιο πάνω, αναφέρεται ότι συνολικά 4.688 εκλογείς έχουν υποβάλει δήλωση και θα ψηφίσουν για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μία από τις ακόλουθες πόλεις του εξωτερικού, στις οποίες θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λονδίνο (Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο και Κτίριο Ύπατης Αρμοστείας), Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Γλασκώβη και Βρυξέλλες.

> Πώς εκλέγεται ο Περιφερειάρχης

Κάθε  Επαρχιακό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο αυτού, ο οποίος εκλέγεται από τους εκλογείς των οικείων Επαρχιών. Δηλαδή όλοι κάτοικοι της επαρχίας Λευκωσίας για παράδειγμα, ανεξάρτηρτα  από το σε ποιο Δήμο ή κοινότητα κατοικούν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Λευκωσίας. Το ίδιος ισχύει για κάθε άλλη επαρχία της ελεύθερης Κύπρου. Το Συμβούλιο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης απαρτίζεται και από δεκαέξι μέλη, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου. Δέκα μέλη προέρχονται από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια και έξι από τα οικεία Κοινοτικά Συμβούλια. Tα μέλη των Συμβουλίων που προέρχονται από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια εκλέγονται με ψηφοφορία από γενική συνέλευση στην οποία εκπροσωπούνται οι οικείοι Δήμοι και τα μέλη αυτών που προέρχονται από τα οικεία Κοινοτικά Συμβούλια εκλέγονται με ψηφοφορία από γενική συνέλευση στην οποία εκπροσωπούνται οι οικείες Κοινότητες. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου εκλέγεται από τα μέλη του Συμβουλίου σε συνεδρία που συγκαλεί ο Πρόεδρος το ταχύτερο δυνατό μετά την εκλογή των μελών.

>Εκλογή Δημοτικών Αρχών και σταυροί προτίμησης

Ο Δήμαρχος εκλέγεται από το σύνολο των εκλογέων του οικείου Δήμου. Οι Εκλογές του 2024 αφορούν την ανάδειξη 29 Δημάρχων, εκ των οποίων οι εννέα σε κατεχόμενους Δήμους και οι δύο σε ημικατεχόμενους.

Για τους Δήμους που αποτελούνται από δημοτικά διαμερίσματα εκλέγεται ένας Αντιδήμαρχος ανά δημοτικό διαμέρισμα από τους εγγεγραμμένους εκλογείς αυτών, ενώ για τους Δήμους Στροβόλου και Πάφου εκλέγεται ένας Αντιδήμαρχος από τους εγγεγραμμένους εκλογείς του οικείου Δήμου. Για τους Δήμους που τελούν υπό τουρκική κατοχή ο Αντιδήμαρχος εκλέγεται από τους Δημοτικούς Συμβούλους του οικείου Δήμου.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται, όπως και οι Αντιδημάρχοι, σε επίπεδο δημοτικού διαμερίσματος, για τους Δήμους που αποτελούνται από δημοτικά διαμερίσματα, ή σε επίπεδο Δήμου, για τους Δήμους Στροβόλου, Πάφου και τους κατεχόμενους Δήμους. Στις Εκλογές 2024 οι πολίτες θα ψηφίζουν για 443 Δημοτικούς Συμβούλους, εκ των οποίων οι 94 αφορούν τους κατεχόμενους Δήμους. Συγκεκριμένα:

Δήμος Λευκωσίας.  Ο νέος Δήμος Λευκωσίας έχει συνολικά 71,406 ψηφοφόρους και εκλέγει 30 Δημοτικούς Συμβούλους ως εξής

Λευκωσία:          13 με δικαίωμα 4 σταυρών προτίμησης

Άγιος Δομέτιος: 4 με δικαίωμα 1 σταυρού προτίμησης

Αγλαντζιά:          5 με δικαίωμα  2 σταυρών προτίμησης

Έγκωμη :  4         με δικαίωμα 1 σταυρού προτίμησης

Δήμος Λακατάμιας: Ο νέος Δήμος Λακατάμια έχει συνολικό αριθμό ψηφοφόρων 30,640 και εκλέγει 27 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                                       

Λακατάμια:        21           με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 6

Τσέρι     4 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Κοιν. Συνοικισμός Ανθούπολης  2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1                 

Δήμος Λατσιών- Γερίου: Ο νέος Δήμος Λατσιών – Γερίου              έχει αριθμό ψηφοφόρων 16,782 και εκλέγει συνολικά 18 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                      

Λατσιά: 12 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης   3

Γέρι        6 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 2                                                   

Δήμος Νότιας Λευκωσίας- Ιδαλίου:  Ο Δήμος Νότιας Λευκωσίας- Ιδαλίου έχει αριθμό ψηφοφόρων         13,740 και εκλέγει 14 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                                                        

Δάλι:     7 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης      2

Αλάμπρα: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Λύμπια: 2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Νήσου: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Πέρα Χωρίο: 2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης           1

Ποταμιά: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης  1                                                                             

Δήμος Στροβόλου:  Ο Δήμος Στροβόλου με συνολικό αριθμό ψηφοφόρων 41,686 εκλέγει 29 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 8                                                                                     

Δήμος Λεμεσού: Ο νέος Δήμος Λεμεσού έχει 72,630 συνολικό αριθμό ψηφοφόρων και εκλέγει 27 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                                      

Λεμεσός: 23 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 6

Μέσα Γειτονιά 4 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Τσερκέζ: Δεν εκλέγει Δημοτικό Σύμβουλο                                                                              

Δήμος Ανατολικής Λεμεσου:      Ο Δήμος έχει συνολικό αριθμό ψηφοφόρων 20,399 και εκλέγει 16 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                                                      

Άγιος Αθανάσιος:            7 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 2

Γερμασόγεια: 6 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 2

Άγιος Τύχωνας: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Ακρούντα: Δεν εκλέγει

Αρμενοχώρι: Δεν εκλέγει

Μαθικολώνη: Δεν εκλέγει

Μουτταγιάκα    : 2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Φοινικάρια: Δεν εκλέγει                              

Δήμος Πολεμιδιών: Ο νέος Δήμος Πολεμιδιών έχει 18,281 ψηφοφόρους σύνολο και εκλέγει 18 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:     

Κάτω Πολεμίδια: 15 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 4

Πάνω Πολεμίδια:  3 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Δήμος Δυτικής Λεμεσού: Ο νέος Δήμος Δυτικής Λεμεσού έχει 19,343 σύνολο ψηφοφόρων και εκλέγει 20 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                      

Ύψωνας: 4 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Ακρωτήρι: Δεν εκλέγει

Ασώματος: Δεν εκλέγει

Επισκοπή: 2        με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Ερήμη: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Καντού: Δεν εκλέγει

Κολόσσι: 2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Σωτήρα: Δεν εκλεγει

Τραχώνι: 2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1               

Δήμος Λάρνακας: Ο νέος Δήμος Λάρνακας έχει 41,196 και  εκλέγει 27 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:

Λάρνακα: 22      με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 6

Λιβάδια: 3 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης  1

Βορόκληνη:2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1                          

Δήμος Αραδίππου: Έχει συνολικό αριθμό ψηφοφόρων 13,569 και εκλέγει 17 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                        

Αραδίππου: 15 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 4

Κελλιά: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Τρούλλοι: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Δήμος Δρομολαξιάς- Μενεού: Ο Δήμος θα έχει 11,796 ψηφοφόρους και θα εκλέγει 16  Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                        

Δρομολαξιά – Μενεού: 7 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 2

Κίτι: 5 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης            2

Περβόλια: 2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Τερσεφάνου: 2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης  1

Δήμος Λευκάρων: Ο νέος Δήμος Λευκάρων έχει συνολικά  2,934 ψηφοφόρους και εκλέγει 9 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                                 

Λεύκαρα: 3         με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Βάβλα  : Δεν εκλέγει

Δελίκηπος: Δεν εκλέγει

Κάτω Λεύκαρα: Δεν εκλέγει

Κόρνος: 5 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης     2

Λάγια: Δεν εκλέγει

Σκαρίνου: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1                                              

Δήμος Αθηένου: Ο Δήμος Αθηένου περιλαμβάνει 4,100 ψηφοφόρους και εκλέγει 14        Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                       

Αθηένου: 13       με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 4

Αβδελλερό:        1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1                                   

Δήμος Πάφου: Ο Δήμος περιλαμβάνει 24,991    ψηφοφόρους και εκλέγει            23 Δημοτικούς Συμβούλους με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 6                                                            

Δήμος Ανατολικής Πάφου: Περιλαμβάνει  7,517 ψηφοφόρους και εκλέγει 11 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                                       

Γεροσκήπου: 8 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 2

Αγία Μαρινούδα: Δεν εκλέγει

Αχέλεια: Δεν εκλέγει

Κονιά: 2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Τίμη: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1                     

Δήμος Ακάμα: Περιλαμβάνει 4,003 ψηφοφόρους και εκλέγει 9 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολουθως:                                                

Πέγεια: 5 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 2

Ακουρσός: Δεν εκλέγει

Ίνεια: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Κάθικας: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Κάτω Αρόδες     : Δεν εκλέγει

Κισσόνεργα:      2 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Πάνω Αρόδες: Δεν εκλέγει

Δήμος Πόλης Χρυσοχούς: Περιλαμβάνει 5,137 ψηφοφόρους και εκλέγει 2 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                

Πόλης Χρυσοχούς: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Αγία Μαρίνα: Δεν εκλέγει

Ανδρολίκου: Δεν εκλέγει

Αργάκα: 1 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Γιαλιά: Δεν εκλέγει

Δρούσεια: Δεν εκλέγει

Κρήτου Τέρα      : Δεν εκλέγει

Μακούντα: Δεν εκλέγει

Νέο Χωριό: Δεν εκλέγει

Νέα Δήμματα: Δεν εκλέγει

Πελαθούσα: Δεν εκλέγει

Πωμός: Δεν εκλέγει

Τέρα: Δεν εκλέγει

Χρυσοχού: Δεν εκλέγει

Δήμος Αγίας Νάπας: Περιλαμβάνει 17,689 ψηφοφόρους και εκλέγει 15 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                                                

Αγία Νάπα: 3 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Σωτήρα: 3 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Αυγόρου: 3 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Άχνα: 3 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Λιοπέτρι: 3 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1                

Δήμος Παραλιμνίου- Δερύνειας: Περιλαμβάνει 20,755 ψηφοφόρους και             εκλέγει 20 Δημοτικούς Συμβούλους ως ακολούθως:                                 

Παραλίμνι: 10 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 3

Δερύνεια: 5 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 2

Αχερίτου: 2         με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Φρέναρος: 3 με δικαίωμα  σταυρών προτίμησης 1

Πώς εκλέγονται

Σε ότι αφορά την εκλογή Δημάρχου και Αντιδημάρχου, ανακηρύσσεται ο υποψήφιος που λαμβάνει τις περισσότερες έγκυρες ψήφους μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς να τίθεται οποιοδήποτε όριο στο ποσοστό των ψήφων που πρέπει να επιτύχει.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή των συμβούλων, οι υποψήφιοι κατέρχονται είτε ως μέλη συνδυασμών, είτε ως μεμονωμένοι και για την κατανομή των εδρών εφαρμόζεται, η απλή αναλογική.

Οι Εκλογές του 2024 είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα χρώματα των ψηφοδελτίων:

Όπως είναι εδώ και καιρό γνωστό κάθε ψηφοφόρος θα λάβει με την είσοδο του στο εκλογικό κέντρο έξι ψηφοδέλτια. Συγκεκριμένα, ένα ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, ένα για την εκλογή Δημάρχων, ένα για την εκλογή αντιδημάρχων, ένα για Δημοτικούς Συμβούλους για την εκλογή προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού και ένα για τους σχολικούς εφόρους. Για τις κοινότητες που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο Δήμο, οι ψηφοφόροι αντί για Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους, θα ψηφίσουν για Κοινοτάρχη και Κοινοτικούς Συμβούλους. Οι πρόσφυγες θα λάβουν ακόμα δύο ψηφοδέλτια για να ψηφίσουν για τον τόπο καταγωγής τους.

Για να μπορεί ο κάθε ψηφοφόρος να ξεχωρίζει τα ψηφοδέλτια για την κάθε εκλογική αναμέτρηση, το καθένα θα έχει διαφορετικό χρώμα. Συγκεκριμένα:

-Μπλε για τις ευρωεκλογές

-Μωβ για τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης

-Κίτρινο για το Δήμαρχο

-Καφέ για τον Αντιδήμαρχο

-Λευκό για τους Δημοτικούς Συμβούλους

-Πράσινο για τους Σχολικούς Εφόρους,

-Πορτοκαλί για τους Κοινοτάρχες

-Γκρίζο για μέλη των κοινοτικών συμβουλίων

Ώρες ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία αρχίζει η ώρα 7.00 π.μ. και διακόπτεται για μια ώρα, στις 12.00 το μεσημέρι. Επαναρχίζει η ώρα 1.00 μ.μ. και συνεχίζεται κανονικά μέχρι τις 6.00 μ.μ.

 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Σταυροί προτίμησης για ευρωβουλευτές

Oι σταυροί προτίμησης για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από δύο και φυσικά πρέπει να είναι του ίδιους εκλογικού συνδυασμού.

Τονίζεται ότι το δικαίωμα του εκλογέα να σημειώσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης, σε υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, δεν είναι υποχρεωτικό.

Αν ο εκλογέας σημειώσει περισσότερους σταυρούς προτίμησης, από όσους προβλέπεται, αυτοί θα αγνοηθούν. Tο ψηφοδέλτιο, σε τέτοια περίπτωση, θα θεωρείται έγκυρο και θα λογίζεται ως κομματική ψήφος, υπέρ του συνδυασμού στον οποίο σημειώθηκαν οι σταυροί προτίμησης, νοουμένου ότι δεν ψηφίστηκε άλλος συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος.

Οι υποψήφιοι

Για τις ευρωεκλογές  υποβλήθηκαν συνολικά 63 υποψηφιότητες, 61 από τους υποψηφίους διεκδικούν εκλογή μέσα από κομματικούς συνδυασμούς και οι άλλοι δύο ως ανεξάρτητοι μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονται τρεις Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι 45 άτομα, δηλαδή ποσοστό 71% των υποψηφίων, είναι άνδρες, ενώ τα 18 άτομα, ποσοστό 29%, είναι γυναίκες.

Σε ο,τι αφορά τις Δημοτικές Εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, υποβλήθηκαν συνολικά 3.232 υποψηφιότητες παγκύπρια, εκ των οποίων οι 13 αφορούν τους Προέδρους των πέντε Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, 82 το αξίωμα του Δημάρχου, 257 το αξίωμα του Αντιδημάρχου, 2.190 το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου και 690 το αξίωμα του Μέλους της Σχολικής Εφορείας, στους 29 ελεύθερους και κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου.