Για να μπορεί να εφαρμοστεί το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι δόσης  (Mortgage to Rent)  τον Ιανουάριο του 2023, θα πρέπει να τροποποιηθούν συνολικά εννέα νομοθεσίες. Για να τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο, θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Σχέδιο θα καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των μη βιώσιμων δανειοληπτών του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, με συνολικό κόστος €400 εκατ. Μέσω του Σχέδιου θα δοθούν λύσεις στα κόκκινα δάνεια, με εξασφάλιση κύρια κατοικία ή την κύρια επαγγελματική στέγη μικρών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το κράτος θα επιδοτεί τη δόση του δανειολήπτη, ο οποίος θα έχει δικαίωμα επαναγοράς του. Πριν την υιοθέτηση του Σχέδιου, θα πρέπει να ετοιμαστούν τα σχετικά νομοσχέδια, τα οποία όταν εγκριθούν  από τη Βουλή, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, θα καταστήσουν πιο εύρυθμη και οικονομικά πιο προσιτή τη εφαρμογή του Σχεδίου Ενοίκιο έναντι δόσης, για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να φοροαπαλλάσσει τις συναλλαγές που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτου και εξόφληση του δανείου, με τον ίδιο τρόπο που παραχωρούνται οι φοροαπαλλαγές σε διευθετήσεις δανείων τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είπαν οι Βουλευτές για αναστολή πλειστηριασμών

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι νόμοι που αφορούν φορολογικές εισπράξεις, όπως είναι ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών, τα μεταβιβαστικά τέλη και η έκτακτη εισφορά για την άμυνα.

Παράλληλα, απαιτείται και η τροποποίηση του νόμου περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, έτσι ώστε οι λήπτες του ΕΕΕ να μην δικαιούνται διπλά ενοίκια από το κράτος, δηλαδή τόσο μέσω του Σχεδίου Ενοίκιο έναντι δόσης όσο και του επιδόματος στέγασης, στο οποίο είναι δικαιούχοι. Την ετοιμασία των νομοσχεδίων θα αναλάβουν ιδιώτες νομικοί και, για αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αίτημα για αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο σκοπό.

Το αίτημα του υπουργείου θα τεθεί τη Δευτέρα στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Για την υλοποίηση του σχεδίου η κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Εθνική Αρχή Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων. Ηδιεύρυνση της λειτουργίας της ΚΕΔΙΠΕΣ για αγορά και διαχείριση ακινήτων από τρίτους, στο πλαίσιο του «mortgage to rent», θα έχει συγκεκριμένα κριτήρια και αγοραία αξία ενυπόθηκου ακίνητου κάτω από €250 χιλ. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πρόγραμμα καταβολής ενοικίου θα είναι μέχρι 15 χρόνια, ενώ, μετά την πάροδο πέντε ετών, ο ενοικιαστής θα μπορεί να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του ακινήτου η κυριότητα του οποίου θα περάσει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.