Μισή ώρα νωρίτερα θα μπορεί να αρχίζει το ελαστικό ωράριο εργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία, αν εγκριθούν από τη Βουλή οι κανονισμοί που κατατέθηκαν χθες από την Κυβέρνηση, με την ελπίδα να μειωθεί κάπως το μποτιλιάρισμα στους δρόμους.

Καθημερινά, χιλιάδες οδηγοί και ειδικά αυτοί που προσεγγίζουν τη Λευκωσία από άλλες επαρχίες περνούν πραγματικό μαρτύριο για να μεταβούν στην εργασία τους, σπαταλώντας στους δρόμους υπερβολικό χρόνο. Αν και πρόβλημα συμφόρησης προκαλείται και σε άλλες επαρχίες, το σοβαρότερο παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα, όπου λειτουργούν τα περισσότερα υπουργεία και κρατικές -ημικρατικές υπηρεσίες.

Πολλοί κρατικοί υπάλληλοι υποβάλλουν αιτήματα για να τους παραχωρούνται διευκολύνσεις για να προσέρχονται και να αποχωρούν από την εργασία τους νωρίτερα από το θεσμοθετημένο ωράριο, για να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, καθώς τα δρομολόγια είναι προγραμματισμένα σε συγκεκριμένο ωράριο, για να αποφεύγουν την αυξημένη τροχαία κίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Zητούν επαναφορά αμφίδρομης κατεύθυνσης της Μακαρίου

Λόγω αδυναμίας εξαιρέσεων στους κανονισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας (χρόνος εργασίας), αποφασίστηκε η τροποποίηση του ωραρίου, για περισσότερη ευελιξία. Με κανονισμούς που κατατέθηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία θα μπορούν να μεταβαίνουν στην εργασία τους από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 7 μέχρι τις 8.30 πμ, και θα αποχωρούν από την εργασία τους από τις 2.30 μέχρι τις 4 μμ. Συνεπώς, το ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή διαμορφώνεται ως εξής: 7.00/8.30 πμ – 2.30 μμ/4.00 μμ. Με το υφιστάμενο ωράριο, οι υπάλληλοι υποχρεούνται να εργάζονται 37.5 ώρες την εβδομάδα, με τη δυνατότητα μιας ώρας ελαστικού ωραρίου, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30/8.30 πμ μέχρι 3.00 /4.00 μμ.

Από το κυκλοφοριακό κομφούζιο επηρεάζονται και οι εργαζόμενοι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως με την αλλαγή του ωραρίου στην κρατική μηχανή θα δοθεί κάποιοι λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, για όλους. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε, με τη διεύρυνση του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά μισή ώρα και την αντίστοιχη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου, αναμένεται να επέλθει σε κάποιο βαθμό μείωση της τροχαίας κίνησης που παρατηρείται τις ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου της δημόσιας υπηρεσίας, αφού αυτή θα καταμεριστεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτιμάται πως εκτός των υπαλλήλων που διαμένουν σε άλλες επαρχίες, θα επωφεληθούν και εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας οι ίδιοι ή εξαρτώμενοι τους, καθώς υποβάλλουν αιτήματα για διευκολύνσεις από τους προϊστάμενους τους σε σχέση με τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησής τους.