Διευκρινίσεις όσον αφορά την επιβολή μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α. σε παραδόσεις ορισμένων βασικών ειδών έδωσε στη δημοσιότητα, με ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει, το Διάταγμα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο προνοεί ότι ο μηδενικός συντελεστής Φ.Π.Α. αφορά:

  • Ψωμί: όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες).

-Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

  • Γάλα: φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).
  • Αυγά
  • Παιδικές τροφές: σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά.

-Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

  • Παιδικές πάνες
  • Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)
  • Πάνες ενηλίκων

Διευκρινίζεται ότι με βάση τη περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να προβούν σε καταμέτρηση αποθεμάτων των λόγω αγαθών.

Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, μέχρι την 31ην Οκτωβρίου 2023.

ΚΕΒΕ

Στο μεταξύ, το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τροποποίηση της νομοθεσίας για ΦΠΑ, αναφέροντας ότι, η απόφαση αποτελεί άμεσο μέτρο συγκράτησης των τιμών που θα βοηθήσει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό ιδιαίτερα των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το ΚΕΒΕ, όπως αναφέρει, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε από το Μάϊο του 2022 την εφαρμογή του μέτρου αυτού για ανακούφιση των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει διεθνώς και των συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες.