Πιο φθηνά θα πωλούνται (ή πρέπει να πωλούνται) από την Παρασκευή επτά προϊόντα για τα οποία χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλλεται μηδενικός ΦΠΑ, ως προσωρινό μέτρο κατά της ακρίβειας. Η απόφαση αφορά το ψωμί, το γάλα, τα αυγά, τις παιδικές τροφές, τις παιδικές πάνες, τα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή και τις πάνες ενηλίκων.

Η προσοχή των κρατικών αρχών θα στραφεί τώρα στη διασφάλιση ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ανάλογο αντίκρυσμα στις τελικές τιμές που θα καλείται να πληρώνει ο καταναλωτής.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το διάταγμα το οποίο θα εκδώσει ο υπουργός Οικονομικών, με το οποίο θα επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα πιο πάνω προϊόντα. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως σήμερα το διάταγμα θα σταλεί στο κυβερνητικό τυπογραφείο για να δημοσιευθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το μηδενικό ΦΠΑ θα εφαρμοστεί για περίοδο έξι μηνών, δηλαδή μέχρι την 31η Οκτωβρίου, με τη δυνατότητα ανανέωσης. Σήμερα, οι καταναλωτές πληρώνουν 5% ΦΠΑ όταν αγοράζουν, ψωμί, γάλα, παιδικές τροφές, αυγά και σερβιέτες. Όταν αγοράζουν παιδικές πάνες και πάνες ενηλίκων, ο ΦΠΑ είναι 19%.

Ο μηδενισμός του ΦΠΑ έγινε βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/542, η οποία επιτρέπει πλέον στα κράτη μέλη να προχωρούν σε μειώσεις ή μηδενισμό των συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, σκοπός των μέτρων είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα, που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει διεθνώς και των συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων αναμένεται να ανέλθει περίπου σε €11 εκατ.

Και δεύτερο πακέτο μειώσεων

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη του αρμόδιου υπουργείου για τον καθορισμό των προϊόντων στα οποία θα μειωθεί ο ΦΠΑ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο σε κάποια προϊόντα ο ΦΠΑ να μειωθεί από 19% στο 12% ή στο 10% και από το 5% στο 3%.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος θα περιλαμβάνει περισσότερα προϊόντα και η φοροελάφρυνση θα γίνει μέσω νομοσχεδίου, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή. Τόσο ο μηδενισμός του ΦΠΑ όσο και η μείωσή του σε αριθμό προϊόντων είναι άμεσα συνδεδεμένα με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη Βουλή για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση είχε καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο η μείωση στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα ήταν κουτσουρεμένη κατά 50%, λόγω της προτιθέμενης παράλληλης εφαρμογής του μέτρου για μηδενισμό ή μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση, θα συνέχιζε από τη μια τη μείωση των φόρων στα καύσιμα και από την άλλη θα προχωρούσε σε ελαφρύνσεις από τους φόρους σε βασικά προϊόντα. Ωστόσο, ομόφωνα η Βουλή περιέλαβε στο νομοσχέδιο πρόνοια με την οποία η φοροελάφρυνση στα καύσιμα θα είναι της τάξης του 100%, δηλαδή θα συνεχίσει η εφαρμογή του μέτρου της Κυβέρνησης Αναστασιάδη μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Θα υπογράψει για καύσιμα

Παρά το γεγονός ότι η Βουλή άλλαξε κάπως τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, αυξάνοντας το δημοσιονομικό κόστος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα προχωρήσει ούτε σε αναπομπή του νόμου στη Βουλή, ούτε σε αναφορά του στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως μας λέχθηκε, εάν έπραττε κάτι τέτοιο οι καταναλωτές δεν θα μπορούσαν να επωφελούνται του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.