Με την πρόταση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Προέδρου Αναστασιάδη ταξίδεψε από χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κασουλίδης θα έχει διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας όσο και με ομολόγους του, στους οποίους θα επιχειρήσει να μεταφέρει και να εξηγήσει την πρόταση της Λευκωσίας. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η μεσολάβηση της ΕΕ προς την Άγκυρα, ασκώντας πιέσεις προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος απεγκλωβισμού από το αδιέξοδο και τη στασιμότητα στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό εδώ και αρκετό καιρό. Κυρίως, μέσα από την πρόταση για ΜΟΕ, στα οποία –όπως αποκάλυψε ο «Φ» σε ρεπορτάζ του, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή- περιλαμβάνονται ως πακέτο η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύπου και του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου, η Λευκωσία θέλει να ανατρέψει νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή Αμμόχωστου. Η πρόταση δηλαδή του Προέδρου Αναστασιάδη, η οποία είναι ουσιαστικά επαναφορά της παλαιότερης πρότασης του, περιλαμβάνει όπως η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων τεθεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των νόμιμων κατοίκων της. Παράλληλα, ως δέλεαρ προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, προτείνεται όπως το αεροδρόμιο της Τύμπου μπει υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο -με ένα FIR. Κίνηση με την οποία ουσιαστικά, απαντά και στο κατά καιρούς επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς περί απομόνωσης των Τουρκοκυπριών.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», στην πρόταση περιλαμβάνεται επίσης και η λειτουργία του κλειστού λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις το πρωτόκολλο της Άγκυρας για τα κυπριακά πλοία και να δοθεί πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια. Επιπλέον, στην πρόταση προβλέπεται και η λειτουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, υπό την προϋπόθεση η Τουρκία θα αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε τόσο τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και τον ομόλογο του της ελληνικής Κυβέρνησης, Νίκο Δένδρια, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πριν την έναρξη του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους ομολόγους του με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Σεΐχη Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah. Κατά τη διάρκεια του προγεύματος αναμένεται να ανταλλαγούν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Κουβέιτ, καθώς επίσης και για τις σχέσεις ΕΕ- Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (ΣΣΚ), εν όψει και της επικείμενης υπουργικής συνάντησης ΕΕ- ΣΣΚ που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Γαλλικής Προεδρίας, οι προσπάθειες για ενίσχυση της δημοκρατίας και προστασίας των εκλογικών διαδικασιών, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο συντονισμός για διαχείριση της πανδημίας καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ.

Προστίθεται ακόμα ότι κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει επαφές και διμερείς συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας κ. Ζοζέπ Μπορέλ, τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης κ. Olivér Várhelyi, καθώς και με την Κύπρια Επίτροπο για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Σειρά επαφών εσωτερικής ατζέντας

Συνεχίζοντας από εκεί που έμεινε την προηγούμενη βδομάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκινά από σήμερα νέο κύκλο επαφών για θέματα που απασχολούν διάφορες κοινωνικές ομάδες. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της προηγούμενης βδομάδας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τις σημαντικές συσκέψεις με αρμόδιους φορείς για αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που έχουν εντοπιστεί σε ανοικτά θέματα και αναμένεται να δώσει οδηγίες για ώθηση σημαντικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

«Στόχος είναι με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και επιμονή να εξευρεθούν οι καλύτερες λύσεις για την εξυπηρέτηση της οικονομίας, της κοινωνίας  και των Κυπρίων πολιτών», όπως αναφέρεται.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για το θέμα του Ακάμα, ενώ αύριο, καθορίστηκε σύσκεψη με θέμα το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Την Παρασκευή,ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης της απόφασης για μετακίνηση των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου από το σημείο όπου βρίσκονται σήμερα, κοντά στην οικιστική περιοχή Ιδαλίου.

Αντιδράσεις για την πρόταση για ΜΟΕ

Ελπίδες διαφυγής από το αδιέξοδο υπάρχουν μόνο «αν παραμείνουμε σταθεροί στο ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Σιζόπουλος, αναφέρει, επίσης, ότι «όσο δεν διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος για να τα διορθώσουμε ή να τα αποφύγουμε, όσο με δική μας συναίνεση το Κυπριακό διολισθαίνει από θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης ή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MΟΕ), τόσο υποβοηθούμε την Τουρκία να προωθήσει και να υλοποιήσει τους επεκτατικούς της στόχους σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανησυχία για την ανακίνηση ξανά του θέματος Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) εκφράζει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης ο οποίος αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, «αφήνει να νοηθεί ότι πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση ασκούν και οι εταίροι μας και ιδιαίτερα η Γερμανία ενώ έτοιμος παρουσιάζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προσφέρει και νέα ΜΟΕ προς κατευνασμό εχθρών και φίλων».

Προσθέτει ότι  «δεν αντιλαμβάνεται όμως ο κ. Αναστασιάδης ότι τα ΜΟΕ είναι θεμελιακό ζήτημα και οι ξένοι επιμένουν σε ΜΟΕ διότι έχουν υιοθετήσει ή βολεύονται να υιοθετούν την αντίληψη ότι το Κυπριακό είναι δικοινοτικό πρόβλημα, άρα χρειάζεται αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων».

Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Κολοκασίδης αναφέρει «το Κυπριακό όμως είναι διαφορετικό ζήτημα, είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής, συνεπώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε να πείσει για την ουσία του Κυπριακού».

Καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «έστω και τώρα ας επιμείνει σε μέτρα κατά της Τουρκίας και ας εκστρατεύσει για να πείσει και αυτό, αφήνοντας κατά μέρους ότι τα ΜΟΕ τα ίδια δεν είναι αθώα, αλλά κατατείνουν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Σε άλλη γραπτή του δήλωση αναφορικά με τα αυτοκίνητα των κρατικών αξιωματούχων ο κ. Κολοκασίδης, αναφέρει ότι η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης, «δείχνει τη στάση της απέναντι στους θεσμούς» για να προσθέσει ότι «τα οχήματα έπρεπε να δίδονται στους κρατικούς αξιωματούχους, όχι ως επιβράβευση, αλλά για να χρησιμοποιούνται στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Όπως αναφέρει ο κ. Κολοκασίδης «το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε αυτό το μέτρο ένα πράγμα καταδεικνύει: ότι αντί να σκέφτεται με όρους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, σκέφτεται με όρους προνομίων προς τους κρατούντες και καταδεικνύει ότι οι πολιτικοί δεν διδάχθηκαν τίποτε από τη λαϊκή οργή που είχε ξεσηκωθεί από τα απανωτά σκάνδαλα και τη φτωχοποίηση».