Συνεχίζει το βιολί του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και για πραγματικότητες που πρέπει να γίνουν σεβαστές. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρήκε ξανά την ευκαιρία να επαναλάβει τις τουρκικές αξιώσεις στο Κυπριακό αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας Ελλάδα και Κύπρο ότι εκμεταλλεύονται τη θέση τους στην ΕΕ για να ασκήσουν πιέσεις. 

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Küresel Medya, τις οποίες αναδημοσίευσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αξιολόγησε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη κατά το έτος 2020.

Αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας: «Προσπαθούμε επανειλημμένα να το δείξουμε αυτό με τα θετικά βήματα μας. Κρίμα που η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται θετικά στις προσπάθειες μας καλής θέλησης».

Υπενθυμίζοντας τις ενέργειες της Ελλάδας, που όπως ισχυρίζεται, κλιμακώνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, παρ’ όλες τις προσπάθειες της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα γνωρίζει ότι μια δίκαιη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών συνομιλιών, αλλά θέλει να πιστεύει ότι εκμεταλλευόμενη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει περισσότερα. «Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτά που πιστεύει η Ελλάδα. Συνεχίζουμε τις εκκλήσεις μας για διάλογο και ταυτόχρονα προστατεύουμε τα δικαιώματα μας», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχολιάζοντας το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι συνομιλίες του παρελθόντος στόχευαν να ανανεώσουν τον συνεταιρισμό ανάμεσα σε δύο συνιδιοκτήτες του νησιού, μόνο που οι προσπάθειες για ομοσπονδία, που κράτησαν περισσότερο από 50 χρόνια, δεν μπόρεσαν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. «Η μόνη αιτία της αποτυχίας είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους, που είναι οι συνιδιοκτήτες του νησιού», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου.

Υποστηρίζοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» δεν επιθυμεί να παραιτηθεί από το λεγόμενο «ενιαίο κράτος» εξαιτίας του συνεταιρισμού με τους Τουρκοκύπριους, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι το να πιστεύεις ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση δικοινοτικού, διζωνικού ομοσπονδιακού μοντέλου είναι απλά μια «αυταπάτη». Επισήμανε ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα μπορούσε να είναι εφικτή μόνο αν βασίζεται στις πραγματικότητες. Σημειώνοντας ότι γι’ αυτό το λόγο πιστεύει ότι ήλθε ο καιρός να συλλογιστούν για μια συμφωνία δύο κρατών, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι, με το να «εκλέξουν» τον Ερσίν Τατάρ τον Οκτώβριο, εξέφρασαν τη θέλησή τους να διαπραγματευτούν μια λύση δύο κρατών. 

Υποστηρίζοντας ότι καθώς όλες οι προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων τιμωρούνταν με επιβολή «εμπάργκο», οι Ελληνοκύπριοι επιβραβεύτηκαν με την πλήρη ένταξη τους στην ΕΕ το 2004, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν να εγκλωβιστούν σε έναν φαύλο κύκλο και καταδικάζουν το καθεστώς που τους επιβλήθηκε, γι’ αυτό η απόφαση τους για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων είναι αντανάκλαση αυτής της στάσης τους. «Η πόλη ήταν κλειστή για 46 χρόνια λόγω της καλής θέλησης των τουρκοκυπριακών αρχών», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου.

Υπογραμμίζοντας ότι ακόμη συνεχίζονται οι εργασίες απογραφής για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, που ξεκίνησαν από το 2019, ο Τσαβούσογλου είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών, η τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση» σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη και με σεβασμό στα περιουσιακά δικαιώματα. Προσθέτοντας ότι στηρίζουν τις «τουρκοκυπριακές αρχές» στην απόφασή τους να αναζωογονήσουν τα Βαρώσια, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «η πόλη μετά το άνοιγμα της σύμφωνα με το διεθνή νόμο, θα γίνει σύμβολο ειρήνης και συνύπαρξης».