To Top
09:06 Δευτέρα
27 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Στο μικροσκόπιο των Αρχών και οι «χρυσές βίζες»
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Στο μικροσκόπιο των Αρχών και οι «χρυσές βίζες»
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου 2019, 8:44 πμ
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των περιπτώσεων πολιτογράφησης επενδυτών, σειρά παίρνουν οι περιπτώσεις επενδυτών που απέκτησαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο μέσω του σχετικού επενδυτικού προγράμματος που δημιουργήθηκε παράλληλα με το σχέδιο πολιτογραφήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από το κόσκινο των ελέγχων αμέσως μετά που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα διαβατήρια, θα περάσουν και οι περισσότερες από 5,500 περιπτώσεις αλλοδαπών από τρίτες χώρες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απέκτησαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο μέσω του σχετικού επενδυτικού προγράμματος για ταχεία διαδικασία χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης. 

Υπενθυμίζεται πως υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε κάποιος να δικαιούται μόνιμης παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία. Βασικότερο κριτήριο είναι να έχει αποκτήσει καινούργιο ακίνητο στην Κύπρο αξίας πέραν των 300 χιλ. ευρώ, αλλά και να έχει κατάθεση τουλάχιστον 30 χιλ. ευρώ σε κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο θα είναι δεσμευμένο για περίοδο τριών ετών. Επιπρόσθετο κριτήριο για τους αιτητές είναι να αποδείξουν πως έχουν στη διάθεσή τους ετήσιο εξασφαλισμένο εισόδημα 30 χιλ. ευρώ το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τα εξαρτώμενα τέκνα ή γονείς του αιτητή. Σε αντίθεση με το σχέδιο Πολιτογραφήσεων, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν δίδει το δικαίωμα στους δικαιούχους για αποξένωση των ακινήτων που αποκτούν. Σε περίπτωση αποξένωσης θα πρέπει είτε να αγοράσουν άλλο καινούργιο ακίνητο είτε θα τους αφαιρείται η άδεια μετανάστευσης. 
 
   
Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που απέκτησαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο προέρχονται από την Κίνα, τη Ρωσία, τον Λίβανο, την Ουκρανία και το Ιράν. Όσον αφορά τα ποιοτικά κριτήρια του σχεδίου, το βασικότερο είναι η βεβαίωση λευκού ποινικού μητρώου, ενώ οι αιτητές θα πρέπει επίσης να δώσουν βεβαίωση ότι δεν πρόκειται να απασχοληθούν με οποιοδήποτε τρόπο στην Κύπρο. Σχετικοί έλεγχοι διεξάγονται και από τις Αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μέσω της βάσης δεδομένων της Interpol. Παράλληλα, έμμεσος έλεγχος KYC και AML διενεργείται και από τις τράπεζες, στις οποίες γίνεται η κατάθεση των 30 χιλ. ευρώ.

Οι έλεγχοι που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα θα αφορούν όλες τις πτυχές του κάθε αιτητή. Δηλαδή, αν άλλαξε οτιδήποτε στο προσωπικό του καθεστώς, αν έχει μπει σε λίστα κυρώσεων, αν είναι καταζητούμενος, αν έχει καταδικαστεί μετά την απόκτηση της άδειας μόνιμης παραμονής στη Δημοκρατία.   
 
 
Από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης διαδικασίας για τους ενδιαφερόμενους είναι πως η εξέταση των αιτήσεων δεν ξεπερνά τους δύο μήνες. Με πρόχειρους υπολογισμούς και  υπολογίζοντας ότι όλες οι επενδύσεις που έγιναν ανέρχονταν σε 300 χιλ. ευρώ, τα έσοδα για την οικονομία και ουσιαστικά για τον τομέα των ακινήτων ανήλθαν σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Σημαντικά έσοδα βέβαια προέκυψαν και για τα κρατικά ταμεία μέσω του ΦΠΑ. 
 

Εκτιμάται πάντως πως μετά την αρνητική εξέλιξη και τα προβλήματα βιωσιμότητας που δημιουργήθηκαν με το σχέδιο πολιτογράφησης επενδυτών έναντι 2 εκατ. ευρώ, το επενδυτικό σχέδιο μόνιμης παραμονής ενδεχομένως να προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον από πολίτες τρίτων χωρών. Για παράδειγμα, η ένταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο στον Λίβανο μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον κατοίκων της γειτονικής χώρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θετικό αντίκτυπο θα έχει και μία επιτυχής είσοδος της Κύπρου στη Σένγκεν, αλλά και ένταξη στο πρόγραμμα visa-waiver των ΗΠΑ.  
 
  Αντώνης Αντωνίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...