Περίοδος μεγάλων αλλαγών ήταν η τελευταία τριετία για το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας. σε συνέντευξη στο Insider ο Γενικός Διευθυντής του ΣΥΛ Κωνσταντίνος Παρμακλής αναλύει τα αναπτυξιακά έργα και τα σημαντικότερα επιτεύγματα του συμβουλίου, καθώς και το ρόλο που θα έχει στο έργο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ποιοι είναι σήμερα οι βασικότεροι στόχοι του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας;

Αισίως κοντεύουμε στον τελευταίο χρόνο λειτουργίας του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ). Από τον Ιούλιο του 2024 το ΣΥΛ περνά στην ιστορία και η ευθύνη της ύδρευσης της επαρχίας Λευκωσίας θα περάσει στον υπό σύσταση Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας. Συνεπώς οι στόχοι του Συμβουλίου για τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας του είναι να διασφαλίσει τόσο την εκτέλεση των ώριμων έργων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και την ομαλή μετάβαση της υπηρεσίας κάτω στον νέο Οργανισμό. Υπό εξέλιξη βρίσκεται η ανέγερση τριών σύγχρονων υδατοδεξαμενών τύπου GLS (Glass Lined Steel Tanks), οι οποίες θα αυξήσουν κατακόρυφα το αποθηκευμένο πόσιμο νερό σε περίπτωση διακοπής της ύδρευσης στους Δήμους Λευκωσίας, Λακατάμιας και Τσερίου. Επίσης, το ΣΥΛ κατά τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας του θα ξεκινήσει την τοποθέτηση των πρώτων έξυπνων υδρομέτρων στο πυρήνα της παλιάς Λευκωσίας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η μαζική αλλαγή των συμβατικών υδρομέτρων με έξυπνα. Το ΣΥΛ στον τελευταίο του προϋπολογισμό θα μεριμνήσει να υπάρχει κονδύλι για την αγορά 36 χιλιάδων έξυπνων υδρομέτρων. Στόχος επίσης αποτελεί η τοποθέτηση αυτόματων χλωριωτών με εγκαταστημένη τεχνολογία τηλεμετρίας σε όλες τις υδατοδεξαμενές του Συμβουλίου, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού κατά την εξαγωγή του προς τους παροχετευτικούς αγωγούς. Η ποιότητα του νερού θα ελέγχεται αυτόματα κατά την εξαγωγή του από τις υδατοδεξαμενές προς τους αγωγούς και θα κοινοποιείται μέσω της ιστοσελίδας του Συμβουλίου προς τους καταναλωτές, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού, ως προς την ποιότητα του νερού της βρύσης στα υποστατικά τους. Επιπρόσθετα, μεγάλος στόχος πριν την μεταφορά της υπηρεσίας στον νέο ΕΟΑ είναι η διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας μέσω της θωράκισης της ψηφιακής ασφάλειας. Μέσω ενός σχεδίου ψηφιακής ασφάλειας, το οποίο από τώρα λαμβάνει υπόψη όλες τις υπηρεσίες του νέου Οργανισμού, το ΣΥΛ θα επενδύσει στη διασφάλιση της επιχειρησιακής του συνέχειας. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός, για αντικατάσταση των servers του Συμβουλίου αλλά και για υλοποίηση του πλάνου θωράκισης της ψηφιακής ασφάλειας. Αυτό θα δώσει 99% επιχειρησιακή συνέχεια, σε περίπτωση κακόβουλης ηλεκτρονικής επίθεσης στα λογισμικά του Συμβουλίου ή φυσικής καταστροφής. Το ΣΥΛ θα αποτελέσει και τον πρώτο Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος ξεκίνησε να επενδύει στη τεχνητή νοημοσύνη για σκοπούς άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού. Στο επόμενο διάστημα θα γίνειενημέρωση περί τούτου.

Πρόσφατα κοινοποιήσατε τον απολογισμό σας για τα έτη 2019-2021 και θα θέλαμε να μας καταγράψετε τα σημαντικότερα επιτεύγματα σας.

Η πρώτη τριετία του ΣΥΛ υπό την Διεύθυνσή μου ήταν μία περίοδος μεγάλων αλλαγών. Θεωρώ ότι πετύχαμε σχεδόν ολιστικά να διαχειριστούμε την αλλαγή στον τρόπο σκέψης των εργαζομένων, να λειτουργήσουμε ως μια συμπαγής ομάδα αλλά και να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσδίδεται ευελιξία στις αποφάσεις και στην εκτέλεση των στόχων μας. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα των εργασιών του ΣΥΛ αποτελεί επίτευγμα της Διεύθυνσης, η οποία κατάφερε να διαχειριστεί και να κάνει συμμέτοχο το προσωπικό του Οργανισμού. Το ΣΥΛ έχει καταφέρει να αυτοματοποιήσει ολιστικά τις Οικονομικές του Υπηρεσίες, κατάφερε να ψηφιοποιήσει το 87% των λογαριασμών υδροληψίας των καταναλωτών του και μέσα στην επόμενη περίοδο προγραμματίζεται η αυτοματοποίηση της λειτουργίας των Τεχνικών Υπηρεσιών, σε μεγάλο βαθμό.

Δώσαμε ειδικό βάρος στη μείωση των διαρροών αλλά και στην καθημερινή συντήρηση του δικτύου ύδρευσης. Το ΣΥΛ μέσω της συνεχόμενης αυτής προσπάθειας εξοικονόμησε εκατομμύρια ευρώ από την μείωση του ατιμολόγητου νερού και κατάφερε να εξορθολογήσει τα οικονομικά του αλλά και να προχωρήσει επενδύοντας τα χρήματα αυτά πίσω στο δίκτυο. Όταν λέμε επενδύουμε το πλεονασματικό υπόλοιπο του Συμβουλίου στο δίκτυο σημαίνει ότι υλοποιούμε τους στρατηγικούς μας στόχους οι οποίοι είναι:

1. Η διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής πόσιμου νερού, άριστης ποιότητας σε όλα τα υποστατικά, τα οποία βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια ευθύνης μας,

2. Η αύξηση του αποθηκευτικού χώρου για το πόσιμο νερό με την ανέγερση νέων υδατοδεξαμενών,

3. Η χρήση έξυπνης τεχνολογίας διαχείρισης του Οργανισμού αλλά και εξυπηρέτησης του κοινού και

4. Η υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας για προστασία του περιβάλλοντος της χώρας.

Κατά την τριετία αυτή, το ΣΥΛ αύξησε κατά πολύ τα διοικητικά του όρια με την ένταξη του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Λακατάμιας, όπως επίσης και υδρευτικά δίκτυα των κοινοτήτων Αλάμπρας, Ποταμιάς, Μάμμαρι, Αγίας Βαρβάρας, Λυθροδόντα και Μαθιάτη. Με την ένταξη των νέων υδρευτικών δικτύων, το ΣΥΛ αύξησε το υδρευτικό δίκτυο στα 2 χιλιάδες χιλιόμετρα και τα υποστατικά, τα οποία υδροδοτεί στις 145 χιλιάδες. Πέραν των 365 χιλιάδων κατοίκων εξυπηρετούνται από το ΣΥΛ, αριθμός, ο οποίος πλησιάζει το μισό τον πληθυσμό της χώρας.

Mιλήστε μας για το ρόλο που θα έχετε σε ό, τι αφορά στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη συνένωση των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης στέρεων αποβλήτων, πράσινων σημείων και της αδειοδότησης της ανάπτυξης κάτω από τον νέο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας.

Το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο Λευκωσίας, το οποίο διαχειρίζεται, με βάση το άρθρο 102 του Περί Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Νόμου, το μεταβατικό στάδιο υλοποίησης της μεταρρύθμισης του ΕΟΑ Λευκωσίας, αποφάσισε ομόφωνα όπως αναλάβω ως Διευθυντής Διαχείρισης Έργου της μεταρρύθμισης του ΕΟΑ. Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης επί της ουσίας θα συνενώσει τις υπηρεσίες των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και όμβριων υδάτων μαζί με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και πράσινων σημείων κάτω από ένα Οργανισμό μαζί με τις υπηρεσίες αδειοδότησης της ανάπτυξης δηλαδή τις υπηρεσίες έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Γίνεται αντιληπτό ότι οι κρίσιμες υποδομές και οι τεχνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης συνενώνονται κάτω από 5 (πέντε) Επαρχιακούς Οργανισμούς, ένα για κάθε επαρχία. Ο δικός μου ο ρόλος είναι, όπως με βάση τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών, υλοποιήσω όλες τις εργασίες που χρειάζονται ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολύ απαιτητική συνένωση δικτύων και υπηρεσιών. Φυσικά υπάρχει μακρύς δρόμος και χρειάζεται επίπονη προσπάθεια, ώστε την 1η Ιουλίου του 2024 να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε εύρυθμα να λειτουργούμε κάτω από τους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης. Το στοίχημα είναι, οι νέοι Οργανισμοί να πετύχουν και να δώσουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες, γρήγορα, εύρυθμα και ευέλικτα, ώστε να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες τους και ταυτόχρονα να δοθεί νέα πνοή στην ανάπτυξη στη χώρας μας.