Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι όσον τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Ένα ζήτημα το οποίο αφορούσε προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη και για το οποίο δέχθηκε σφοδρή κριτική με αφορμή διορισμούς που έγιναν. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πρόταση για το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, γίνεται αναλυτική αναφορά για ποια Διοικητικά Συμβούλια, θα έχει αρμοδιότητα να προτείνει άτομα προς διορισμό. Ξεκαθαρίζεται επίσης το ποια άτομα θα το απαρτίζουν, ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του και ποια είναι τα καθήκοντα και αρμοδιότητες τους.

Όπως αναφέρεται και στην σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, έχει σκοπό την υποβοήθηση και προετοιμασία του έργου του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τον διορισμό των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και με στόχο τη συμμετοχική Δημοκρατία και την καλύτερη διακυβέρνηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, θα συμβουλεύει το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την επιλογή των ατόμων που θα διοριστούν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα έχει ως σκοπό την ετοιμασία καταλόγου υποψηφίων εκ του οποίου, το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει τον Πρόεδρο, αντιπρόεδρο (όπου εφαρμόζεται) και τα μέλη των προαναφερόμενων Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από πρόσωπα τα οποία επιλέγει το Υπουργικό Συμβούλιο ως ακολούθως:

Αφυπηρετήσαντα Κύπριο Δικαστή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο ή Ανώτατου Δικαιοδοτικού Οργάνου στην Κύπρο.
Τον πρόεδρο ή μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου/ Τον Πρόεδρο ή Μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών/ Τον Πρόεδρο ή μέλος του Συμβουλίου του ΣΕΛΚ.
Τον Πρόεδρο ή μέλος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων
Ένα πρώην Γενικό Διευθυντή Υπουργείου/ Υφυπουργείου
Τον Πρόεδρο ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Σημειώνεται ακόμα ότι Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ορίζεται ο αφυπηρετήσας Κύπριος δικαστής. Σε περίπτωση απουσίας ή προσωρινής ανικανότητας του Προέδρου, τα καθήκοντα του Προέδρου, ασκεί το μέλος που προέρχεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Καθήκοντα Γραμματείας ασκεί η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η θητεία των μελών του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα είναι τριετής. Προστίθεται ακόμα ότι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα ανταποκρίνεται σε πρόσκληση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού, όπως ετοιμάσει κατάλογο υποψηφίων για συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το αργότερο εντός 30 ημερών. Της ετοιμασίας του καταλόγου θα προηγείται ανοικτή πρόσκληση προς το κοινό για εκδήλωση ενδιαφέροντος, εντός προθεσμίας 15 ημερών. Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων από τις κενές θέσεις. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι πρακτικά εφικτό, προτείνεται αριθμός μεγαλύτερος κενών θέσεων κατά το διπλάσιο. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέγει προς διορισμό υποψηφίους από τον κατάλογο. Στην εξαιρετική περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο δεν επιλέξει για διορισμό άτομα από τον εν λόγω κατάλογο, η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία δημοσιεύεται.

Στην πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, επισημαίνεται ακόμα ότι κατά τον καταρτισμό του καταλόγου υποψηφίων, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο λαμβάνει υπ’ όψιν και τα εξής κριτήρια:
Συμμετοχή κατά το μέτρο του δυνατού ίσου αριθμού ανδρών και γυναικών
Συμμετοχή κατά το μέτρο του δυνατού ατόμων νεαρής ηλικίας, μέχρι 35 ετών.
Συμμετοχή ατόμων, η εμπειρία, τα προσόντα και οι δεξιότητες των οποίων συμβάλλουν στην προώθηση των σκοπών του οργανισμού.

Συμμετοχή ει δυνατόν ενός νομικού, ενός λογιστή, ενός ειδικού στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και ειδικού σε θέματα τεχνολογίας.

Λαμβάνεται υπόψη στην περίπτωση του διορισμού Προέδρου και αντιπροέδρου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, η ακαδημαϊκή του κατάρτιση, η επαγγελματική του σταδιοδρομία και γενικά οι διευθυντικές του ικανότητες.

Διασφαλίζεται ότι ουδείς των προτεινόμενων έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό, προσωπικό ή άλλο συμφέρον συγκρουόμενο με τα συμφέροντα του οργανισμού.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του για τον καταρτισμό τον καταρτισμό καταλόγου συγκεκριμένου οργανισμού, έκαστο μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, δίδει γραπτή διαβεβαίωση ότι δεν έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιάζουσα σχέση ή οποιαδήποτε εξ αίματος συγγένεια μέχρι τέταρτου βαθμού ή εξ αγχιστείας συγγένεια μέχρι δευτέρου βαθμού με πρόσωπο το οποίο θα προτείνεται για διορισμό.