Για την πολυεπίπεδη συνεισφορά της ΟΠΑΠ Κύπρου μίλησε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκδήλωση απολογισμού των ενεργειών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας.

«Η ειλικρίνεια, η συνέπεια, η ευθύνη, η εμπιστοσύνη και προπαντός η καθαρότητα της συνολικής και διαχρονικής συμπεριφοράς της ΟΠΑΠ Κύπρου, έχουν επενδύσει στέρεα τη σχέση της με τους πολίτες του τόπου και την κυπριακή κοινωνία γενικότερα, προς όφελος και των δύο πλευρών», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος.

Αυτούσια η ομιλία:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην εκδήλωση απολογισμού για τις πολυεπίπεδες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΠΑΠ Κύπρου. Με απόλυτη ειλικρίνεια, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε ειλικρινείς φίλους, γιατί έτσι ακριβώς λειτουργεί η ΟΠΑΠ Κύπρου στη σχέση της με την κυπριακή κοινωνία από το 1969 μέχρι σήμερα.

Η ειλικρίνεια, η συνέπεια, η ευθύνη, η εμπιστοσύνη και προπαντός η καθαρότητα της συνολικής και διαχρονικής συμπεριφοράς της ΟΠΑΠ Κύπρου, έχουν επενδύσει στέρεα τη σχέση της με τους πολίτες του τόπου και την κυπριακή κοινωνία γενικότερα, προς όφελος και των δύο πλευρών. Η ΟΠΑΠ Κύπρου έχει πείσει με τη διαχρονική συνέπειά της και την υπερήφανη υποστήριξή της ότι τις δράσεις της προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας δεν τις υπαγορεύει η όποια θεσμική ή διαδικαστική υποχρέωση, αλλά ο απόλυτος σεβασμός προς την κυπριακή κοινωνία. Αυτός ο σεβασμός διέπει την όλη στρατηγική προσέγγιση της ΟΠΑΠ, η οποία εκφράζει τις δράσεις της συστηματικά και με συνέπεια στη βάση και της ιεράρχησης των αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών της, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες της κάθε εποχής.

Τόσο οι προκάτοχοί μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι του Κράτους έχουν εκφραστεί δημόσια πολλές φορές στο παρελθόν για την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και για την όλη δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου, υποστηρίζοντας, δικαιολογημένα, πως αυτή ενισχύει σχεδιασμούς της Πολιτείας στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και του αθλητισμού, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και τη σημαντικότητα του ρόλου της Εταιρείας στην γενικότερη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στον τόπο μας. Αδιαμφισβήτητα έχετε διαχρονικά επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης εν μέσω δύσκολων συγκυριών για την Κύπρο. Σας διαβεβαιώνω ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει την προσφορά σας και τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό στο έργο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που επιτελεί η ΟΠΑΠ Κύπρου.

Ο απολογισμός των δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την τριετία 2020-2022 θα μπορούσε αναλογικά να είναι και απολογισμός της ίδιας της Πολιτείας, της ίδιας της Κυβέρνησης, αφού ένα σημαντικό ποσοστό των δράσεων σας ενίσχυσε ουσιαστικά ή και αναπλήρωσε Κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και της κρίσης που βιώνουμε σήμερα με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσα στις κορυφαίες δράσεις της Εταιρείας στις δύσκολες στιγμές της Κύπρου την υπό αναφορά περίοδο, ήταν η ανέγερση, σε ελάχιστο χρόνο, της Νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ασφαλώς, η προσφορά της Εταιρείας στον τομέα της υγείας δεν σταματά εδώ.

Η ΟΠΑΠ θωράκισε με εξοπλισμό τους επαγγελματίες υγείας που έδιναν νυχθημερόν τη δική τους μάχη στην πρώτη γραμμή. Προσέφερε ένα υπερσύγχρονο σύστημα ολοκληρωμένης διαγνωστικής απεικόνισης, ενισχύοντας τα κρατικά νοσηλευτήρια με τεχνολογίες αιχμής. Έστησε γέφυρα ζωής για τα πρόωρα νεογνά με την εξασφάλιση ενός εξειδικευμένου νεογνολογικού και παιδιατρικού ασθενοφόρου προς την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας.
Ενίσχυσε περαιτέρω το Σύστημα Υγείας της Πολιτείας, προσφέροντας ένα σύγχρονο σύστημα Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (MRI) για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Την ίδια στιγμή, η ΟΠΑΠ, τιμώντας την επιστήθια φιλία της με την Europa Donna, αλλά και όλες τις γυναίκες της Κύπρου, πρόσφερε νέα υπερσύγχρονα μαστογραφικά συστήματα, ευνοώντας αποδοτικότερα και σαφώς καλύτερα αποτελέσματα στη διάγνωση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, η Εταιρεία ανέλαβε την πλήρη ανακαίνιση του Κέντρου Ημέρας Στήριξης Ατόμων του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Άνοια του Συνδέσμου «Ιθάκη».

Η ΟΠΑΠ Κύπρου στηρίζει επίσης θεσμικά φορείς κοινωνικής αρωγής, όπως το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, τον ΠΑΣΥΚΑΦ, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμέρικος Αργυρίου», τον Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», αλλά και το Κέντρο Αίματος, ενισχύοντας τον στόλο οχημάτων, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την ενιαία και παγκύπρια διαχείριση της αιμοδοσίας.

Με την ίδια συνέπεια, η ΟΠΑΠ ενίσχυσε και τον Πολιτισμό, στηρίζοντας το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια», το Φεστιβάλ Λευκωσίας, τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και πολλούς άλλους πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους και εκδηλώσεις στις πόλεις και την ύπαιθρο. Ταυτόχρονα, η δημιουργία πάρκων και η θεσμοθετημένη συμμετοχή σε προγράμματα αναδάσωσης, αποτυπώνουν και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της ΟΠΑΠ Κύπρου.

Όσον αφορά τους τομείς της Παιδείας και του Αθλητισμού, η συμβολή της ΟΠΑΠ Κύπρου στη λειτουργία των Μουσικών, αλλά και των Αθλητικών Σχολείων, καθώς επίσης και η ανταπόκρισή της σε ανάγκες των Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων είναι ουσιαστική. Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζοντας τη συνεργασία της με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, έχει στηρίξει το όμορφο ταξίδι των αθλητών μας τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο όσο και σε μεγάλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις, από τις οποίες η πατρίδα μας χάρηκε τεράστιες επιτυχίες. Το σύνολο – δεν γνωρίζω κάποιο σωματείο ή σύλλογο που δεν λαμβάνει χορηγία από την ΟΠΑΠ- σχεδόν των αθλητικών μας Ομοσπονδιών, Εθνικών Ομάδων, Σωματείων και εκδηλώσεων καθώς και οι σχεδιασμοί του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, στηρίζονται από την ΟΠΑΠ Κύπρου. Βέβαια, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην προσφορά της ΟΠΑΠ Κύπρου για κάλυψη των αναγκών των στρατευμένων παιδιών μας, αναβαθμίζοντας γυμναστήρια και προσφέροντας αθλητικό υλικό. Η Εταιρεία επέδειξε ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφαλή διακίνηση των εθνοφρουρών, προσφέροντας ένα υπερσύγχρονο λεωφορείο στην ΕΛΔΥΚ.

Αγαπητέ Δημήτρη, θα μπορούσα να μιλώ για ώρες για τις κοινωνικές δράσεις, την ευαισθησία σας, την ανθρωποκεντρική σας προσέγγιση. Θα αξιοποιήσω την ευκαιρία της αποψινής μου παρουσίας εδώ, για να σε ευχαριστήσω προσωπικά τόσο για τη σημαντική δουλειά που επιτελείς, αλλά και για το γεγονός, και θέλω να το αναφέρω, ότι είσαι παρών σε οποιαδήποτε εκδήλωση διοργανώνεται ανά το παγκύπριο, και αυτό για μένα είναι ενδεικτικό της σημαντικής δουλειάς που επιτελείς. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Υπάρχει και μια άλλη σημαντική διάταση στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ, γιατί ως Πολιτεία εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσέγγιση της ΟΠΑΠ Κύπρου.

Η εταιρεία, στο πλαίσιο της πολύ σημαντικής και πολύπλευρης δράσης της, επιδεικνύει διαχρονικά απόλυτο σεβασμό προς τις προτεραιότητες και τις διαδικασίες της Πολιτείας, της Κυβέρνησης. Υπάρχει συνεχής συνεργασία και συνεννόηση με Υπουργεία και Κρατικούς Φορείς ώστε να αξιολογούνται και να ιεραρχούνται οι ανάγκες, στις οποίες θα εκδηλωθεί η Εταιρική Υπευθυνότητα της ΟΠΑΠ Κύπρου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ως νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις, με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον συνάνθρωπό μας και την κοινωνία γενικότερα.

Κλείνοντας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να εκφράσω τον απόλυτο σεβασμό της Πολιτείας προς την ΟΠΑΠ Κύπρου και να σας συγχαρώ για την πολύ σημαντική δράση που αναπτύσσετε, τις ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και για όλα αυτά που διαχρονικά προσφέρετε στον τόπο μας.