Πρόταση νόμου που τιτλοφορείται: «Νόμος που προβλέπει για τους όρους και τις προϋποθέσεις διενέργειας ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής και περί συναφών θεμάτων» κατέθεσε χθες η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η πρόταση νόμου προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις διενέργειας ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κ. Χαραλαμπίδου:

«Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση του Ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής ασθενών οι οποίοι είναι σε καταληκτικό στάδιο. Η πρόταση καθορίζει όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να εκτελεστεί η ιατρική πράξη.

Αναφερόμαστε σε ενεργητική ευθανασία. Αφορά σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε καταληκτικό στάδιο, υποφέρουν με αβάσταχτους πόνους, ταλαιπωρούνται και παράλληλα έχουν διαπιστωμένα από Ιατροσυμβούλιο πλήρη διαύγεια και οι ίδιοι εκφράζουν επίμονα την επιθυμία να τερματίσουν τη ζωή τους.
Ο ασθενής δεν επιλέγει ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο αφού πρόκειται για αναπόφευκτο θάνατο σε σύντομο διάστημα, συνεπώς ο ασθενής αποφασίζει για τις συνθήκες θανάτου.

Στην Κύπρο άνοιξε η δημόσια συζήτηση σε 2 ημερίδες που η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο και στις οποίες τοποθετήθηκαν και Δικαστές του ΕΔΑΔ . Το θέμα συζητήθηκε και σε τέσσερεις συνεδριάσεις της επιτροπής όπου παρουσιάστηκαν μελέτες και έρευνες από την Επιτροπή Βιοηθικής και άλλους φορείς.

Ήδη σε αριθμό Ευρωπαϊκών χωρών το δικαίωμα αυτό έχει θεσπιστεί νομοθετικά. Σε κάποιες περιπτώσεις προηγήθηκαν δικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ στο οποίο προσέφυγαν ασθενείς προκειμένου να προχωρήσουν κυβερνήσεις σε νομοθετική ρύθμιση υπό όρους και προϋποθέσεις στη βάση της αυτοδιάθεσης του προσώπου και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.Αυτό επισημαίνεται για μια ακόμα φορά, νοουμένου ότι έχει ιατρικά επιβεβαιωθεί ότι ο ασθενής βρίσκεται σε καταληκτικό στάδιο με μικρό προσδόκιμο ζωής και ο ίδιος εκφράζει επίμονα την επιθυμία του για τερματισμό της ζωής.

Το κράτος προστατεύει την ανθρώπινη ζωή πάρα ταύτα η συνταγματική προστασία της ζωής δεν παραμένει χωρίς περιορισμούς καθότι το κράτος δεν μπορεί να παραβλέπει την αυτονομία και αξιοπρέπεια του ατόμου. Το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια συνεπάγεται και το δικαίωμα στον θάνατο με αξιοπρέπεια.

Η συζήτηση της πρότασης νόμου θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών και θα κληθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες, οργανωμένα σύνολα, σύνδεσμοι ασθενών επαγγελματιών υγείας να εκφράσουν τις απόψεις τους».