Πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, διόλου εύκολη σε ένα τοπίο που δεν θα λέγαμε ότι έχει καθαρίσει από την τοξικότητα που επιβάρυνε τη μακρά προεκλογική περίοδο, ένθεν και ένθεν, και συνάμα ενισχυμένη από τα επακόλουθα του εκλογικού αποτελέσματος, με τους ενοίκους του Προεδρικού να προσδίδουν εύσημα στα του οίκου τους. Εύσημα για όσα δρομολογήθηκαν, εύσημα για όσα έπονται, εύσημα για τις μεγάλες τομές που δρομολογούνται.

Σε ότι αφορά την κριτική που η κυβέρνηση, παραμένουν σταθεροί στη θέση τους, πως είναι υπέρμετρη σε βάρος του παραγόμενου έργου. Την πρόκληση για την πρώτη βαθμολογία του οίκου τους, αποδέχτηκε ο στενός συνεργάτης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, διευθυντής του γραφείου Τύπου στην προεδρία, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Θέση του είναι πως οι κυβερνητικές αποφάσεις και δράσεις είναι του ύψους του πήχη που τέθηκε ευθύς εξ αρχής.

Μιλά για κριτική δυσανάλογη προς την πραγματικότητα από όσους δεν έχουν αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών. Παραδέχεται ότι έγιναν λάθη αλλά αντιτάσσει ότι διορθώθηκαν αμέσως. Υπογραμμίζει πως τα μεγάλα στοιχήματα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, οι μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη δικαιοσύνη, στον τομέα της υγείας με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η πράσινη ενέργεια, η σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Ψηλά στην κυβερνητική αξιολόγηση είναι η απόφαση για σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. 

-Επιτυγχάνεται ο στόχος της νέας διακυβέρνησης; Στην πρώτη αξιολόγηση που γίνεται με τη συμπλήρωση των 100 ημερών τι βαθμολογία βάζετε;

– Θεωρώ ότι συμπληρώνοντάς τις 100 μέρες διακυβέρνησής, η ταχύτητα με την οποία άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι μεγάλη. Συνεπώς, πιστεύω ότι και ο βαθμός αξιολόγησης των όσων έχουν γίνει μέσα σε αυτές τις 100 μέρες, με αντικειμενικά κριτήρια, είναι ψηλός. Βεβαίως, δεν θα ανέμενε κανείς ότι μέσα στις πρώτες 100 μέρες μια νέα Κυβέρνηση θα εφάρμοζε πλήρως το πρόγραμμα της.

 -Για εσάς ποια είναι τα συν; Τι πετύχατε από τις πρώτες στοχεύσεις σας;

– Αρχίζοντας πρώτα από το εθνικό μας θέμα, θέλω να υπενθυμίσω ότι στις πρώτες 100 μέρες του στην Προεδρία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε διεθνώς τη μόνη πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, και είναι εφικτή, ενώπιον όλων, για διάρρηξή του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν, με την ενεργότερο εμπλοκή της ΕΕ.

1. Να θυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα στις πρώτες μέρες διακυβέρνησης πραγματοποίησε μια σειρά σημαντικών επισκέψεων στο εξωτερικό και προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, εκτός από την Ελλάδα, μετέβη στο Παρίσι και στο Βερολίνο, ενώ καθόλου τυχαίο ήταν το γεγονός ότι επέλεξε για γεωπολιτικούς λόγους να επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

2. Στον τομέα της Ενέργειας, η Κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προχώρησε σε επικαιροποίηση του ενεργειακού πλάνου της χώρας μας, με στόχο την εξασφάλιση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος. 

3. Επίσης, σε χρόνο ρεκόρ, επιτεύχθηκε με μεσολαβητική προσπάθεια της Κυβέρνησης, νέα συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την ΑΤΑ που την αποκαθιστά κατά ¾ και εξασφάλισε την εργατική ειρήνη, ένα τεράστιο επίτευγμα.

4. Χωρίς χρονοτριβή, η Κυβέρνηση έλυσε ένα άλλο τεράστιο ζήτημα, αυτό των τετραμήνων, ετοιμάζοντας και εγκρίνοντας νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ενώπιον πλέον της Βουλής για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά σε αντικατάσταση αυτού των τετραμήνων.

5. Είναι, επίσης, γνωστό ότι μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδίασε το πρόγραμμα «ΚτιΖω» για την ανοικοδόμηση και επιδιόρθωση των επικίνδυνων προσφυγικών πολυκατοικιών, προς επίλυση ενός προβλήματος που υφίστατο για δεκαετίες.

6. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προς επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καθώς και ενέργειες για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

7. Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αξιοποιώντας ευρωπαϊκή Οδηγία που υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό, εφάρμοσε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, ενώ εντός των ημερών έρχεται προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και νέος κατάλογος ειδών πρώτης ανάγκης, με σημαντική μείωση του ΦΠΑ για τα προϊόντα αυτά.

8. Την ίδια ώρα παρατάθηκε η επιχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων.

9. Η Κυβέρνηση ετοίμασε και πήρε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το e-kalathi, για παρακολούθηση των τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων, ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

10. Η Κυβέρνηση, δρώντας αμέσως, έστειλε στη Βουλή, για να επιλύσει το θέμα του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, νομοσχέδιο, μια εκκρεμότητα που υπήρχε πέραν των 18 μηνών, και όπως όλα δείχνουν, με διαβούλευση καταλήγουμε σε μια ομόφωνη απόφαση, βελτιώνοντας έτσι κατά πολύ το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί προ διετίας.

11. Θέλω να υπενθυμίσω την αύξηση των επιδομάτων για τους πολύτεκνους, την αύξηση του τιμητικού επιδόματος μάνας και την παραχώρηση εφάπαξ ποσό για το 2023 σε δικαιούχους επιδόματος τέκνου που έχουν τρία και περισσότερα εξαρτώμενα.

12. Στο Υφυπουργείο Πρόνοιας συστάθηκε κέντρο επικοινωνίας, το ΥΕΚΑμ στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ τεθηκε σε πιλοτική εφαρμογή ο θεσμός του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς.

13. Στην Εθνική Φρουρά, μετά από πάρα πολύ καιρό, έγιναν οι κρίσεις των αξιωματικών με πλήρη αξιοκρατικά κριτήρια και έγινε αποδέσμευση μεγάλου αριθμού θέσεων σε όλες τις βαθμίδες της Εθνικής Φρουράς, ώστε να υπάρξουν προαγωγές αξιωματικών και υπαξιωματικών που είχαν καθηλωθεί γεγονός που χαιρετίστηκε από τον ίδιο τον Σύνδεσμο Αξιωματικών.

14. Στην Προεδρία της Δημοκρατίας ξεκίνησε, επίσης, η σύσταση Γραμματείας και Μηχανισμού Παρακολούθησης Υλοποίησης του Προγράμματος του Προέδρου Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

– Είστε ικανοποιημένοι από το αποτύπωμα που αφήνετε στα πρώτα βήματα;

– Σε γενικές γραμμές βεβαίως είμαστε ικανοποιημένοι, παρά τα κάποια λάθη που έχουν γίνει. Σημασία έχει ότι διορθώθηκαν αμέσως.

Θέλω να πω πως αν μιλάμε περί αποτυπώματος, να θυμίσω ότι πέρασε προχθές από το Υπουργικό Συμβούλιο η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ενός  θεσμού που υπάρχει στα πλείστα σύγχρονα κράτη του κόσμου και που για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεσπίζεται στη χώρα μας.

Είναι, επίσης, προ το πυλών της υλοποίησης άλλη μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτή για τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, ενώ θεσπίστηκαν νομοθετικό πλαίσιο και κανονισμοί για τις προσλήψεις συμβούλων στην Προεδρία, στα Υπουργεία και στα Υφυπουργεία, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως. 

Εκεί, όμως, που πιστεύω η Κυβέρνηση κρίθηκε με άριστα είναι και η διαχείριση που έκανε αναφορικά με τις κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ και Βρετανίας σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων της Κύπρου. Η χωρίς δισταγμούς και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης για μη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, και για στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές στην Κύπρο και στο εξωτερικό, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα διαλύοντας κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις της χώρας μας, και τα αποτελέσματα είναι ορατά. 

– Οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι για το επόμενο διάστημα ποιοι είναι;

– Ο μεγαλύτερος στόχος από όλους είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε να επιτευχθεί λύση στο εθνικό μας πρόβλημα.

Άλλος ένας μεγάλος στόχος αφορά τη σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, που πιστεύουμε θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός εκ των μεγαλυτέρων προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι, επίσης, μια εκ των υψηλότερων προτεραιοτήτων της Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς και η ψηφιοποίηση του κράτους, με σκοπό την πάταξη της γραφειοκρατίας, κάτι που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ακόμη, μεγάλο στοίχημα είναι η επιτυχημένη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης, η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η έναρξη προετοιμασίας για μια επιτυχή Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ. 

Κάποιοι δεν αντιλήφθηκαν ότι τέλειωσαν οι εκλογές…

 -Τι απαντάτε στην κριτική ότι βάλατε ψηλά τον πήχη αλλά περνάτε σε αρκετές περιπτώσεις από κάτω;

– Θεωρώ εν πολλοίς άδικη αυτή την κριτική.

Πιστεύω ότι στην πλειοψηφία τους οι ενέργειες αυτής της Κυβέρνησης και οι αποφάσεις της αγγίζουν το ύψος του πήχη που έχει τεθεί. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει μια δυσανάλογη με την πραγματικότητα κριτική, από κάποιους, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει ή δεν έχουν αποδεχθεί το αποτέλεσμα τους.