Ανάγνωση προθέσεων της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, μετά την επανεκλογή Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να κάνει η Λευκωσία αλλά και ο διεθνής παράγοντας από τη σημερινή αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει, όχι τυχαία, για ακόμα μια φορά να ξεκινήσει την περιοδεία του μετά τη νίκη του στις τουρκικές εκλογές από την κατεχόμενη Κύπρο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση, ως αδελφή χώρα. Από ελληνοκυπριακής πλευράς, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, παρόλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί μία επικοινωνιακή κίνηση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου.

Από το ταξίδι του στην κατεχόμενη Κύπρο και τα μηνύματα που θα στείλει εντός και εκτός Κύπρου, θα εξάγει τα δικά του συμπεράσματα και ο διεθνής παράγοντας ως προ το κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται ότι προχωρήσει και σε εξαγγελίες έργων στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο και του παράνομου μνημονίου του περασμένου Μαρτίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος θα φτάσει σήμερα στα κατεχόμενα και γύρω στις 14:30 θα προβούν σε κοινή διάσκεψη τύπου με το κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ο τελευταίος, στις πρόσφατες δηλώσεις του επέμενε στη θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, καθώς και επανέλαβε τις κατηγορίες του για κωλυσιεργία στην εκταφή στην Αλόα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο, τόνισε εκ νέου το Σάββατο την ετοιμότητα του για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Μπορώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα, με απόλυτη συναίσθηση του τι λέω, με πολύ συγκεκριμένε προτάσεις που μοιραστήκαμε σε κάποιο βαθμό με κράτη μέλη της ΕΕ από τα οποία ζητήσαμε να μεσολαβήσουν ή να έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ΕΕ. Και για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία, πάντα μιλάμε εντός του πλαισίου των ΗΕ. Η ΕΕ να έρθει να υποστηρίξει τις ενέργειες των ΗΕ», ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του παγκυπρίου συνεδρίου της ΕΤΥΚ.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ υπήρχε αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα με διακοπή υπερπτήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, έρχεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος, είπε ότι «όντως, ειδικότερα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και ενδεχομένως λόγω των εκλογών που υπήρχαν στη χώρα, είδαμε μια διαφορετική προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας, είδαμε να δημιουργείται και ένα νέο κλίμα στις σχέσεις Αθηνών – Άγκυρας.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι εκλογές (στην Τουρκία) έχουν ολοκληρωθεί, και όσον αφορά ειδικότερα το δικό μας θέμα εκείνο που προσδοκούμε είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών και εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια μας.

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία είμαστε σε επαφή με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ, όπως και με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για να δούμε πώς αυτή η πρόταση, η καινούρια προσέγγιση που έχουμε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την ανάγκη η ΕΕ να έχει ένα ενεργότερο, πρωταγωνιστικό ρόλο – γιατί θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για να δημιουργήσει ή να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων μέσα από τη λύση του Κυπριακού- και πώς μπορεί να προχωρήσει», σημείωσε.