Στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στο δρόμο που οδηγεί προς την Αμμόχωστο βρέθηκε χθες η ηγεσία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Στέφαν Στεφάνου, προκειμένου να επιδώσουν υπόμνημα προς τα Ηνωμένα Έθνη με αφορμή την 49η επέτειο από τη β’ φάση της τουρκικής εισβολής του 1974.

Στο υπόμνημα, το οποίο απευθύνεται προς τον ΓΓ ΟΗΕ, το ΑΚΕΛ καλεί «σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από το σημείο που διακόπηκαν στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, του μηχανισμού εφαρμογής της λύσης -που καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα- και του συνόλου του συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος της Διάσκεψης». Ζητά, επίσης, από τον Αντόνιο Γκουτέρες «να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στο Κυπριακό».

Το ΑΚΕΛ απορρίπτει «απερίφραστα τη διχοτόμηση της πατρίδας μας είτε μέσα από την μονιμοποίηση του στάτους κβο, είτε μέσα από διχοτομικές/συνομοσπονδιακές λύσεις, όπως είναι οι αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών ή αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψουν την πολιτική της διχοτόμησης και να συνεργαστούν για λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει το νησί, στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ. Καλούμε τον ΟΗΕ να απορρίψει και να καταγγείλει κάθε απόπειρα ανατροπής της βάσης λύσης του Κυπριακού όπως καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού».

Επίσης το ΑΚΕΛ καταγγέλλει το γεγονός ότι «η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, τα οποία προβλέπουν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ πριν από τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Αντίθετα μάλιστα, η κατοχική δύναμη, περιφρονώντας τα σχετικά Ψηφίσματα και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, προχωρεί σε σταδιακό «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποσκοπώντας στον παράνομο εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής ή/και στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό συνθήκες στρατιωτικής κατοχής. Καλούμε τον ΟΗΕ να δράσει ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει και να αναστρέψει τις παράνομες ενέργειες της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να συμμορφωθεί με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ».