Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός προς αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος τονίζει ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε συνέντευξή του στον «Φ» ξεδιπλώνει το κυβερνητικό πλάνο με το οποίο φιλοδοξεί να τιθασεύσει τις ροές παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, αλλά και να καταστείλει κάθε είδους βία σε βάρος μεταναστών  όπως εκδηλώθηκε στη Λεμεσό και τη Χλώρακα.  Δηλώνει ότι δεν έμεινε ευχαριστημένος από την ενημέρωση της οποίας έτυχε για το επιχειρησιακό πλάνο για τις διοργανωθείσες συγκεντρώσεις.

Τονίζει ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί ούτε και σκέφτεται το όποιο προσωπικό κόστος και θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν το αίσθημα ασφάλειας για όλους. Ο Πρόεδρος καυτηριάζει όσους επιλέγουν να Κάποιοι επιλέγουν να εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση, θεωρώντας ότι μπορεί να τους φέρει ψήφους ενόψει εκλογών.

– Τα επεισόδια στη Χλώρακα ήρθαν σε μία στιγμή που υπήρχε η αντίληψη ότι η Κυβέρνηση βάζει τα πράγματα σε τάξη κι ενώ αναμένονταν και εξελίξεις στο Κυπριακό. Αισθάνεστε ότι κάποιοι σας έχουν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια;

– Δεν αισθάνομαι καθόλου ότι μου τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια. Το μεταναστευτικό θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και αποτελεί μία από τις εφτά προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας. Χαίρομαι να πω ότι αυτούς τους πρώτους έξι μήνες έγιναν σημαντικότατες κινήσεις προς αντιμετώπιση του προβλήματος και μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα ότι το μεταναστευτικό θα αντιμετωπιστεί στην ολότητά του.

Απλά να θυμίσω ότι μειώσαμε κατά 50% τις αφίξεις στην Κύπρο, ενισχύσαμε το γραφείο επιστροφών, αυξάνοντας τις επιστροφές κατά 55%, για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού τους τελευταίους τέσσερις μήνες φεύγουν περισσότεροι απ’ όσοι έρχονται στην χώρα μας, εξετάζουμε 1800 αιτήσεις το μήνα αντί 1000 που εξετάζονταν στο παρελθόν. Επίσης, είμαστε σε επαφή με το Ανώτατο Δικαστήριο έτσι ώστε να εξετάζονται περισσότερες προσφυγές. Τώρα εξετάζονται 1300 σε σύγκριση με 800 προηγουμένως. Θα προσλάβουμε νέο προσωπικό για εξετάσεις και ετοιμάζουμε και νέο προαναχωρητικό χώρο.

Δηλαδή να μπορούν να γίνονται συλλήψεις όλων αυτών που είναι παράνομοι. Να μπαίνουν σε ένα χώρο, να κρατούνται, μέχρι την απέλαση τους. Έχουμε, όπως υποσχεθεί, προωθήσει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας και ελπίζω η Βουλή να ανταποκριθεί αμέσως.  Άρα, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι το μεταναστευτικό θα αντιμετωπιστεί.

– Η έξαρση βίας από πού προήλθε, αφού γίνονται κινήσεις προς αντιμετώπιση του μεταναστευτικού;

– Σύμφωνα με τη δική μου πληροφόρηση, η βία ξεκίνησε από ένα περιστατικό στη Χλώρακα που δεν σχετίζεται με την υλοποίηση του διατάγματος της Κυβέρνησης, που ήταν ακόμη μια ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. Άρα, Ναι, είναι υπαρκτό το πρόβλημα, αλλά έχουμε και πλάνο και σχεδιασμό για να το αντιμετωπίσουμε.

– Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τα επεισόδια, είπατε,  απευθυνόμενος προς την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ότι δεν είναι το μεταναστευτικό το πρόβλημα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Δεν θεωρείτε ότι είναι ρατσιστική η βία που εκδηλώθηκε στα επεισόδια σε Λεμεσό και Χλώρακα;

Να αναφέρω πρώτα ότι όποια μορφή βίας είναι καταδικαστέα και όσα είδαμε είναι απαράδεκτα. Ξεκάθαρη τοποθέτηση χωρίς ουρές και υποσημειώσεις. Το  μεταναστευτικό δεν προέκυψε χθες, ούτε τους τελευταίους έξι μήνες. Είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε στην Κύπρο το 2015. Τα δεδομένα σήμερα είναι σαφώς βελτιωμένα σε σύγκριση με το τι υπήρχε προηγουμένως. Το λυπηρό, όπως έχω αναφέρει, είναι ότι, δυστυχώς, κάποιοι εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό, του οποίου, επαναλαμβάνω, δεν υποβαθμίζω τη σοβαρότητα, για να προωθήσουν άλλες ατζέντες και συμπεριφορές που είναι καταδικαστέες.

– Ποιοι είναι αυτοί;

– Θεωρώ ότι μέσα από τον δημόσιο διάλογο, θα έπρεπε να είμαστε σαφώς πιο υπεύθυνοι όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Είναι πολύ εύκολο να γίνονται δηλώσεις, είτε προς την μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Η δική μας ευθύνη ως Κυβέρνηση, είναι να μην παρασυρόμαστε είτε προς την μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Η δική μας ευθύνη είναι να το αντιμετωπίσουμε και θεωρώ ότι οι δηλώσεις που γίνονται από κάποιους δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

– Ευθύνες όσον αφορά τη διαχείριση των επεισοδίων υπάρχουν;

– Φυσικά υπάρχουν. Ο λόγος που συγκάλεσα τη σύσκεψη την επομένη των επεισοδίων, ήταν για να ενημερωθώ για το επιχειρησιακό πλάνο που εφαρμόστηκε στη Λεμεσό. Με πάσα ειλικρίνεια μπορώ να πω ότι δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από τα όσα άκουσα από την Αστυνομία και για αυτό ζήτησα από την πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας να μού υποβάλει σχετικό σημείωμα με συμπεράσματα, μαζί με τις εκθέσεις γεγονότων της Αστυνομίας, σε σχέση με τη διαχείριση. Από αυτά που άκουσα, δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος.

– Όταν χρειάζεται να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να γίνει το αυτονόητο, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά…

– Σίγουρα. Για αυτό ανέλαβα και αυτή την πρωτοβουλία. Δεν θα κρυφτώ. Κάποιοι μού είπαν να μείνω μακριά από το θέμα του μεταναστευτικού διότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Είμαι όμως εδώ για να λύνω προβλήματα. Δεν θα σκεφτώ το προσωπικό κόστος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την κυπριακή κοινωνία και το οποίο, όπως είπα, είναι μία από τις εφτά προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

– Είπατε ότι  εσείς δεν θα κρυφτείτε, αυτό το οποίο εισπράττουμε αυτές τις μέρες, είναι ότι ένας Υπουργός της Κυβέρνησής σας, αρμόδιος για αυτά τα θέματα, ο Υπουργός Εσωτερικών, κρύβεται…

– Το θέμα δεν είναι το μεταναστευτικό που είναι κατά κύριο λόγο αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις σε συνεννόηση πάντα μαζί μου, προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος και, όπως προανέφερα, υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα. Το θέμα είναι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Ως Κυβέρνηση και ως Πολιτεία, έχουμε ευθύνη προς τους πολίτες μας, σε όσους διαμένουν στη χώρα μας και όσους επισκέπτονται τη χώρα μας, να νιώθουν ασφάλεια. Άρα, είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας.

– Μετά από δύο επεισόδια μεγάλης έκτασης, εάν τριτώσει, θα προχωρήσετε σε αποκεφαλισμούς;

– Είτε τριτώσει, είτε όχι, σίγουρα όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα γίνει συνολική αξιολόγηση, όπως γίνεται και καθημερινά, και δεν θα διστάσω να λάβω αποφάσεις. Αλλά την ώρα της κρίσης, της δύσκολης στιγμής και διαχείρισης ενός προβλήματος, δεν θεωρώ σοφό να προβώ σε κινήσεις που αποδυναμώνουν την προσπάθεια ή δημιουργούν προβλήματα. Την ίδια στιγμή, το αίσθημα των αστυνομικών, όχι μόνο των στελεχών αλλά και των απλών μελών της Αστυνομίας, είναι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Τη στιγμή που γίνεται κριτική, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και να στηρίζουμε το ηθικό αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

– Είπατε ότι θα κληθούν αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια, να πληρώσουν τις ζημιές. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

– Μίλησα με τη Νομική Υπηρεσία. Υπάρχει σχετική πρόνοια στο νόμο, σε περίπτωση καταδίκης των κατηγορουμένων, όπως οι ποινές να περιλαμβάνουν και καταβολή αποζημίωσης για αποκατάσταση της ζημιάς των κατόχων των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να είναι για όλους ξεκάθαρο ότι υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές. Ζήτησα από τον Έπαρχο Λεμεσού μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, να γίνει καταγραφή των ζημιών. Μετά από οδηγίες μου, η Υφυπουργός Πρόνοιας επικοινώνησε με την κυρία από τη Λεμεσό που είδαμε όλοι να κλαίει για τις ζημιές που υπέστη το περίπτερό της, για να ανταποκριθούμε αμέσως στις όποιες ανάγκες υπήρχαν.

– Είδαμε διάφορες αναφορές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μία προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι τις ζημιές προκάλεσαν αλλοδαποί. Έχει διερευνηθεί κι αυτή η πτυχή;

– Βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση όλων των υποθέσεων. Την ίδια στιγμή, όπως έχω πει, γνωρίζουμε όλοι ποιοι προκάλεσαν τα επεισόδια. Καλούσαν μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης κάποιοι επώνυμα  τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτές τις εκδηλώσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα σε κάποιες των περιπτώσεων και ένα λόγο που εξωθούσε τέτοιες συμπεριφορές. Κάποιος που θέλει να διοργανώσει διαδηλώσεις έχει και την ευθύνη για τα όσα γίνονται στις εκδηλώσεις αυτές.

– Αποδίδονται και σε συνδέσμους οπαδών τα επεισόδια. Έχετε σκεφτεί να προωθήσετε αυτό που αποφασίστηκε στην Ελλάδα, δηλαδή να υπάγονται οι σύνδεσμοι στις ομάδες, ώστε να ελέγχονται και να τιμωρούνται οι ομάδες, οι οπαδοί των οποίων εμπλέκονται σε επεισόδια;

– Να αναμένουμε τα αποτελέσματα της διερεύνησης των υποθέσεων. Όταν έχω συνολικά την εικόνα μπροστά μου και ολοκληρωθεί η διερεύνηση, είναι κάτι που αν προκύψει ανάγκη, Ναι,  θα συζητήσω με τα σωματεία.

– Είπατε προηγουμένως ότι κάποιοι ωθούσαν κόσμο προς συγκεκριμένες συμπεριφορές. Η Αστυνομία δεν έπρεπε να είναι πιο έτοιμη με όλα αυτά που είχε υπόψη της και η οποία είχε καταγράψει και στο παρελθόν ανάλογες συμπεριφορές; Η Χλώρακα για παράδειγμα συνδέεται και με άτομα που ήταν στην επίθεση κατά του συγκροτήματος ΔΙΑΣ. Δεν έπρεπε να κινηθεί πιο αποτελεσματικά;

– Η Αστυνομία έχει ευθύνη να έχει ένα αποτελεσματικό πλάνο για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και άλλες που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. Όπως στη Χλώρακα και στη Λεμεσό. Είναι εδώ που κρίνεται το επιχειρηματικό πλάνο της Αστυνομίας και για αυτό, όπως είπα, δεν είμαι ικανοποιημένος από όσα άκουσα και για αυτό ζήτησα από την πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας, να μου υποβάλει σημείωμα για το όλο θέμα, αφού της υποβληθεί η σχετική έκθεση γεγονότων του Αρχηγού Αστυνομίας. Εκείνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι το πώς διασφαλίζεται η δημόσια ασφάλεια. Ακολούθως, αν προκύψει ανάγκη, να είστε σίγουροι ότι θα ληφθούν και ανάλογες αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή.

Υποκινητές υπάρχουν; Ξέρετε ότι επικρατεί μια άποψη ότι πίσω από ταραξίες αλλοδαπούς υπάρχουν Κύπριοι που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις. Δικηγόροι και ΜΚΟ. Με αυτή την πτυχή ασχολείστε ως κυβέρνηση;

– Είναι και αυτό το θέμα μια πτυχή της πολυεπίπεδης διάστασης του Μεταναστευτικού που δίδουμε ιδιαίτερη σημασία. Προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν ήδη συγκεκριμένες ενέργειες και πολύ σύντομα θα ενημερωθείτε και για άλλες. Μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Η δημόσια ασφάλεια είναι το ένα. Το άλλο το μεγάλο στοίχημα που έχετε μπροστά σας είναι ο ρατσισμός και η εργαλειοποίησή του από κόμματα…

Δεν θεωρώ ότι ως Κύπριοι είμαστε ρατσιστές, τουλάχιστον στη συντριπτική μας πλειοψηφία. Είδαμε πολλές φορές συμπεριφορές από την κοινωνία μας, οι οποίες δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον και αλληλεγγύη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μας και έχουν ανάγκες, και ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και ως κράτος και ως κοινωνία. Κάποιοι επιλέγουν να εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση, θεωρώντας ότι μπορεί να τους φέρει ψήφους ενόψει εκλογών. Θεωρώ πως όσοι πιστεύουν ότι τέτοιες προσεγγίσεις είναι επωφελείς, στο τέλος της ημέρας, θα διαψευσθούν. Δεν με αφορά ως εκτελεστική εξουσία το τι κάνουν. Ακούω, όμως, δηλώσεις και από πολιτικούς αρχηγούς που θεωρώ ότι δεν είναι υποβοηθητικές στην αντιμετώπιση του θέματος. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες με πλάνο και σχεδιασμό, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ολιστικά και όχι σε δημόσιες αντιπαραθέσεις και δηλώσεις, ενδεχομένως για επικοινωνιακούς σκοπούς. Επαναλαμβάνω ότι το μεταναστευτικό θα αντιμετωπιστεί.

Μπαίνει θέμα διαφοροποίησης της πολιτικής της κυπριακής πολιτείας έναντι των μεταναστών ούτως ώστε να περιοριστεί η επιδοματική πολιτική η οποία θεωρείται πόλος έλξης για την παράνομη μετανάστευση;

Κινούμαστε προς διάφορες κατευθύνσεις. Η ομπρέλα όλων των ενεργειών μας είναι να σταματήσει η χώρα μας να θεωρείται ελκυστικός προορισμός. Από την μια είναι η αυστηροποίηση των ποινών, ειδικότερα αυτές που αφορούν τους διακινητές. Κατά δεύτερον, είναι η άμεση εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνεται ακόμα πιο γρήγορα για να γίνονται κατ’ επέκταση και περισσότερες επιστροφές. Υπήρξε πρόοδος, θα υπάρξει περισσότερη πρόοδος. Μέσα στο πλαίσιο της ολιστικής μας προσέγγισης, αγγίζουμε και την επιδοματική πολιτική. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που πρέπει να αλλάξουν. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένας Ευρωπαίος πολίτης που μετακομίζει στην Κύπρο, ή ακόμα ένας Κύπριος που μετακομίζει από την Βρετανία ή την Αυστραλία στην Κύπρο, για να μπορέσει να υποβάλει αίτημα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πρέπει να μένει μόνιμα στη χώρα για πέντε χρόνια. Αυτό δεν ισχύει για όσους τους έχει αποδοθεί το καθεστώς της διεθνούς προστασίας. Μπορούν από την πρώτη μέρα που θα τους δοθεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας, να υποβάλουν σχετικό αίτημα. Αυτό αντιλαμβάνεστε είναι μια στρέβλωση. Άρα, για να είμαι ξεκάθαρος, πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για όλους αυτούς που είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, αλλά μηδενική ανοχή για όλους αυτούς που έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους, και βρίσκονται στη χώρα μας παράνομα.

Τα γρανάζια όλων αυτών που διακινούν τους παράνομους μετανάστες στη χώρα μας, πώς θα αντιμετωπιστούν, δεδομένου ότι εμπλέκονται και δικηγόροι και ΜΚΟ;

Πρόσφατα έγινε μια επιχείρηση από πλευράς Αστυνομίας. Θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις και ενδεχομένως για πρώτη φορά, δεν θα διστάσουμε για όλους αυτούς πού εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, τους διακινητές που βρίσκονται στην Κύπρο, να προχωρήσουμε και σε αποστέρηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας που τους έχει παραχωρηθεί. Εάν προκύψουν δεδομένα ότι προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες, και η εργαλειοποίηση αυτού του θέματος είναι για μένα εγκληματική ενέργεια και ελπίζω και για το δικαστήριο, θα προχωρήσουμε σε αποστέρηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Με την παράνομη και αδήλωτη εργασία τι θα γίνει;

Και εκεί αναλάβαμε αμέσως πρωτοβουλία ως κράτος. Είδατε τη σχετική ανακοίνωση των Υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας. Την ίδια στιγμή, η σχετική πρόνοια σύμφωνα με την οποία οι αιτητές ασύλου μπορούν να εργάζονται σε συγκεκριμένες βιομηχανίες αμέσως μετά την υποβολή της αίτησής τους, κάτι που διαφημίζεται στο εξωτερικό από τους διακινητές για να παρουσιάσουν την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό, θα τερματιστεί από την 1η Οκτωβρίου, και θα απαιτείται πλέον πάροδος 9 μηνών από την υποβολή της αίτησής τους.