Υπερωρίες λαμβάνει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρόμου, έτσι ώστε ο μισθός της να συνάδει με τα καθήκοντα και το ωράριο της, όπως προσδιορίζονται από την Προεδρία και όχι με τον μισθό και τα καθήκοντα που είχε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Α8).

Συγκεκριμένα, η Προεδρία, ακολουθώντας, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή, τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προχώρησε σε απόσπαση της κ. Κωμοδρόμου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο και οι απολαβές της στη νέα της θέση είναι αντίστοιχες της θέσης που διατηρεί στο Πανεπιστήμιο, αλλά συμπληρώνονται με υπερωρίες, λόγω της φύσης εργασίας της.

Η ίδια φόρμουλα είχε εφαρμοστεί και επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, όταν ο Ανδρέας Ιωσήφ είχε αποσπαστεί από το ΡΙΚ στο Προεδρικό και στη θέση του διευθυντή στο Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών των αιτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν αντιμισθίες εργαζομένων που αποσπάστηκαν στο Προεδρικό, καθώς και για την αγορά υπηρεσιών, λέχθηκε πως οι απολαβές και η υπερωριακή αμοιβή της κ. Κωμοδρόμου θα είναι €51.795 για την περίοδο 1η Μαρτίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2023.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί από εβδομάδας, παρουσία του Γενικού Ελεγκτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάκληση του διορισμού της Δόξας Κωμοδρόμου

Γιατί υπερωρίες

Εκ μέρους της Προεδρίας λέχθηκε πως το Προεδρικό συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας πως οι απολαβές της αναπληρώτριας κυβερνητικού εκπροσώπου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν στο επίπεδο της θέσης Α8. Είπε, επίσης, πως λαμβάνει υπερωρίες γιατί εκ των πραγμάτων τα καθήκοντα και το ωράριο της δεν συνάδουν με τις απολαβές της χωρίς τις υπερωρίες.

Τόνισε, παράλληλα, πως η απόσπαση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου έγινε βάσει του νόμου περί αποσπάσεων, ο οποίος προβλέπει όπως η μισθοδοσία της καλύπτεται από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου όπου εργάζονταν.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης υποστήριξε πως με αυτό τον τρόπο εισάγονται θεσμικά οι υπερωρίες των πολιτειακών αξιωματούχων.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης σημείωσε πως η Προεδρία συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αντιδράσεις για αποσπάσεις

Στο πλαίσιο της συζήτησης λέχθηκε πως υπερωρίες λαμβάνει και λειτουργός του ΡΙΚ που αποσπάστηκε από το ίδρυμα στο Προεδρικό και εργάζεται ως συντονίστρια στο γραφείο της πρώτης κυρίας.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε πως λειτουργός από την ΑΤΗΚ αποσπάστηκε στο Προεδρικό για να διενεργεί τον εσωτερικό έλεγχο.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για την απόσπαση άλλων 12 δημόσιων λειτουργών στο Προεδρικό οι οποίοι θα στελεχώνουν τη Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Η Γραμματεία θα είναι κάτω από την ομπρέλα της υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πική.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή, καθώς δημόσιοι υπάλληλοι θα παρακολουθούν πολιτειακούς αξιωματούχους που είναι υπουργοί. «Άλλο να κάνεις τη δουλειά σου και άλλο να κανεις ένα στρατό στο Προεδρικό», σχολίασε.

Είπε, επίσης, πως το ΑΚΕΛ θα ζητήσει να συζητηθεί στη Βουλή το ευρύτερο θέμα της λειτουργίας των υφυπουργείων και των διαφόρων επιτρόπων, καθώς πληρώνονται με χρήματα των φορολογούμενων.

Εκ μέρους της Προεδρίας λέχθηκε πωςη σύσταση της Γραμματείας έγινε για συντονισμό των θεμάτων των υπουργείων και όχι για να ελέγχονται οι υπουργοί.