Συνολικά 2,6 εκατομμύρια ευρώ έχει να παίρνει το κράτος από τα κόμματα χωρίς μέχρι στιγμής να  υπάρχει καμία κινητοποίηση για διεκδίκηση αυτού του ποσού.

Βουλή και Υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνούν για το ποιος έχει την ευθύνη να κινήσει τη διαδικασία, ενώ από πλευράς των ίδιων των κομμάτων επικρατεί η απόλυτη σιωπή αφήνοντας επίτηδες το θέμα να ξεχαστεί. Πρόκειται ουσιαστικά για τα 2,1 εκατ. ευρώ των προεδρικών του 2018 που δόθηκαν ως χορηγία για τις προεκλογικές ανάγκες των υποψηφίων που στήριξαν αλλά δεν δαπανήθηκαν για το σκοπό αυτό, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ που έδωσε στον υποψήφιο που στήριξε ένα σημαντικό ποσό από τη χορηγία που έλαβε, αλλά όχι ολόκληρο το ποσό.

Τα υπόλοιπά χρήματα αφορούν τις βουλευτικές εκλογές του 2021 και τα χρήματα που σύμφωνα με την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας κακώς δόθηκαν και πρέπει να επιστραφούν από τα κόμματα ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών.

Το ΑΚΕΛ επέστρεψε το ποσό που όφειλε, σύμφωνα πάντα με την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι, τόσο ο Γενικός Ελεγκτής όσο και η ίδια η Ελεγκτική Υπηρεσία με ανακοινώσεις τους την Παρασκευή, διευκρίνιζαν ότι δεν θεωρούν ότι κακώς ενήργησε η Βουλή το 2021 με την καταβολή ολόκληρου του ποσού της χορηγίας από την αρχή του έτους, ωστόσο από τη στιγμή που η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι κακώς δόθηκαν τα χρήματα αυτά, τότε το κράτος οφείλει να βρει τρόπο να τα διεκδικήσει. Το ποσό που αφορά τη χορηγία του 2021 και θα πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται στις 577 χιλιάδες ευρώ.

Το μεγάλο ποσό όμως που πρέπει να επιστρέψουν τα κόμματα αφορά τα 2,1 εκατ. ευρώ που έλαβαν για τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του 2018 και τα οποία δεν τα δαπάνησαν για το σκοπό τον οποίο τα έλαβαν, όπως σημειώνει και στην σχετική έκθεση της η Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση και επανέλαβε χθες και ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά κόμμα είναι τα εξής:

>> Δημοκρατικός Συναγερμός:  €813.222

>> ΑΚΕΛ: Το κόμμα έλαβε κρατική χορηγία €680.202, έδωσε για τις ανάγκες της προεκλογικής του Σταύρου Μαλά 474 χιλιάδες, άρα θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 206 χιλ.

>> Δημοκρατικό Κόμμα: €383.955.

>> Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ: €163.757.

>> Συμμαχία Πολιτών: 159χιλ.

>> Αλληλεγγύη: €138.849.

>> Οικολόγοι: €127.455.

Στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο ΔΗΣΥ είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου ενώ η Συμμαχία Πολιτών είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα.

Σύμφωνα επίσης με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, άλλες 80 χιλιάδες που είχαν δοθεί στους ΕΔΗ θα πρέπει να επιστραφούν, όπως και άλλες 5,300 ευρώ στην Δημοκρατική Παράταξη.

Ο Μάριος Πετρίδης στις δηλώσεις είχε πει πώς για την Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι θέμα ποιος θα κινήσει τη διαδικασία για την διεκδίκηση των χρημάτων από το κράτος, αλλά ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος.

Το θέμα της κρατικής χορηγίας και των χρημάτων που θα πρέπει να επιστραφούν στα κρατικά ταμεία,  είχε τεθεί την περασμένη βδομάδα στην Βουλή κατά τη συζήτηση έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε αναφέρει ενώπιον της Επιτροπής ότι στη βάση γνωμάτευσης του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, υπάρχει μία διελκυστίνδα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής για το ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία να πάρει στο Δικαστήριο κόμματα στη βάση της γνωμάτευσης αυτής, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα του ποιος θα κινήσει τη διαδικασία, ο ενάγων θα είναι η Δημοκρατία.

Σημειώνεται επίσης ότι τον Μάιο του 2016, όταν τα κόμματα Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη είχαν εισέλθει για πρώτη φορά στην Βουλή έλαβαν από το κράτος έκτακτη χορηγία για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής περιόδου. Το 2021 έλαβαν από τον Ιανουάριο το ποσό της κρατικής χορηγίας που τους αναλογεί για ολόκληρη τη χρονιά, αλλά με το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου του 2021 έμειναν εκτός Βουλής.