Πέραν των χιλίων ατόμων αναζήτησαν καταφύγιο μέσω της Κύπρου, σύμφωνα τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την εφαρμογή του σχεδίου «Εστία».

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κόμπος από το Ισραήλ προς την Κύπρο πραγματοποιήθηκαν 15 πτήσεις για την μεταφορά ανθρώπων από την εμπόλεμη ζώνη. Πραγματοποιήθηκαν και άλλες δύο αφίξεις δια θαλάσσης.

Στην Κύπρο έχουν μέχρι σήμερα αφιχθεί 1083 εκ των οποίων τα 871 έχουν αναχωρήσει ήδη από το νησί. Από τους αφιχθέντες  οι 182 έχουν ζητήσει άδεια προσωρινής διαμονής, και σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ τα αιτήματα αυτά αυξάνονται. Όσοι πέρασαν από την Κύπρο είναι άτομα από 37 διαφορετικές χώρες.

Στο συντονιστικό κέντρο «Ζήνων» βρίσκονται εκπρόσωποι από 14 ξένες αποστολές που συνδράμουν στο έργο της διακίνησης ατόμων μέσω Κύπρου.

Κάνοντας σύγκριση με τον πόλεμο στον Σουδάν ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέσω  Κύπρου είχαν τότε διακινηθεί 2611 ατόμων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ανέφερε ότι είναι πολύ σοβαρό  το ενδεχόμενο οι αριθμοί να είναι πολύ πιο μεγάλοι σε περίπτωση επέκτασης της κρίσης. Σημείωσε ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναλόγως αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, «έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις» και ότι το βάθος και η ένταση της κρίσης είναι τέτοια που, δημιουργούνται κίνδυνοι περιφερειακής επέκτασης και ανάφλεξης.  Σημειώνοντας πως, το Ισραήλ, έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, «εντός πάντα των ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο», είπε ότι η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, αμάχων, από τα κτυπήματα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί «είναι απόλυτα καταδικαστέα».

Είπε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνεί ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη διπλωματία και στον διάλογο, αρχικά για αποκλιμάκωση της έντασης και εν συνεχεία μικρά και ελαφριά βήματα για να ανοίξει σταδιακά ο πολιτικός ορίζοντας για συνολική διευθέτηση στο Μεσανατολικό, στη βάση των δύο κρατών. «Αυτός θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος, έστω και αν αυτή την στιγμή οι προτεραιότητες αφορούν την μη επέκταση της κρίσης», επισήμανε ο κ. Κόμπος. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο ίδιος, έχουν καθημερινά επαφές με ομολόγους τους και μεταφέρουν σε αυτούς αυτά ακριβώς τα μηνύματα.

«Τονίζουμε επίσης ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αδρανήσει», είπε, σημειώνοντας, ότι, σε αντίθετη περίπτωση «θα έχουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα συνδράμει στην ανάφλεξη της περιοχής». Ο κ. Κόμπος είπε ότι, αυτή την θέση υποστήριξαν στην ΕΕ και συνεχώς τονίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά σε συνεργασία με την διεθνή κοινότητα.

Από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι το υπουργείο του βρίσκεται ευθυγραμμισμένο με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Πρόσθεσε κι αυτός με της σειρά του ότι θα παρακολουθείται η κατάσταση σε περίπτωση που αυξηθούν οι αριθμοί.

«Θα συνεχίσουμε, έχοντας πάντα κατά νου ότι υπάρχει πιθανότητα οι αριθμοί να αυξηθούν και γι’ αυτόν τον λόγο λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε μεγαλύτερους αριθμούς», πρόσθεσε.