Σε στάση αναμονής η Λευκωσία για τα νεότερα από Νέα Υόρκη για τις δύο εκκρεμότητες που σχετίζονται με το Κυπριακό. Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά τον διορισμό απεσταλμένου και η δεύτερη είναι η τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Πύλα.

Όσον αφορά το θέμα του απεσταλμένου παρ’ όλο ότι όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι έδωσαν τη συγκατάθεσή του στον διορισμό εντούτοις, κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία δεν ήταν σε θέση – μέχρι χθες – να προσδιορίσουν το πότε θα γίνουν ανακοινώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Σημείωναν ότι βρίσκονται σε αναμονή ανακοινώσεων από πλευράς Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Σ’ ότι αφορά το θέμα της Πύλας αναμένεται ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει ανακοίνωση από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή είναι τουλάχιστον η εκτίμηση που υπάρχει στη Λευκωσία η οποία αναμένει την τοποθέτηση του ΣΑ ΟΗΕ καθώς θεωρεί ότι πέραν από την τοποθέτηση στο θέμα της Πύλας θα υπάρχουν και αναφορές για το Κυπριακό.

Ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει πάντως, αφού δεν υπάρχουν εξελίξεις, τον αμανέ των δύο κρατών. Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο αυτή θα είναι με συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε συνέδριο με τίτλο «Το όραμα της Τουρκίας και της τδβκ για την Ανατολική Μεσόγειο», που διοργανώθηκε από τον σύνδεσμο κοινωνικοοικονομικών ερευνών Ευρασίας σε συνεργασία με το παράρτημα του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών Άγκυρας στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της «τδβκ» – όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος – ως το νοτιότερο «τουρκικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι παράλληλα με την ξηρά, μεγάλη αξία έχει και η «γαλάζια πατρίδα», κατά την έκφρασή του.

Επισημαίνοντας τη σημασία της ασφάλειας του αγωγού Μπακού – Τζεϊχάν που μεταφέρει πετρέλαιο και αέριο από τον Καύκασο στην Ανατολία και την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός ενεργειακός διάδρομος και ότι αναβαθμίστηκε το καθεστώς του ψευδοκράτους τόσο από πλευράς ασφάλειας όσο και από πλευράς οικονομίας, επειδή είναι μεγάλη η οικονομική και πολιτική αξία καθώς και η ασφάλεια σε περιοχή όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι. 

Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα θέλουν να περικυκλώσουν την Ανατολία κάνοντας την Κύπρο «ελληνικό νησί» – κατά τον ισχυρισμό του – αλλά, συνέχισε, οι Τούρκοι της Κύπρου δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.