Η παραίτηση από την προεδρία του Κινήματος Οικολόγων ήταν κάτι που το απασχολούσε εδώ και καιρό, αναφέρει στον «Φ», ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημειώνοντας πώς συχνά η άποψη του, ακόμη και για σημαντικά για τον ίδιο θέματα, μειοψηφούσε στην Πολιτική Επιτροπή.

Η παραίτησή του, εξηγεί, επισπεύσθηκε μετά την παραίτηση της Αλεξάνδρας Ατταλίοδου από την κοινοβουλευτική ομάδα των Οικολόγων από την Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος αντιμετώπισε την αποχώρηση της. Δηλώνει ότι επί των ημερών του τροχιοδρομήθηκαν αρκετά προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του Κινήματος.  Και σημειώνει ότι οι Οικολόγοι για πρώτη φορά κατάφεραν να εκλέξουν τρεις βουλευτές και να έχει την προεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δηλώνει ότι θα παραμείνει βουλευτής και μέλος των Οικολόγων.

– Ποιοι ήταν αυτοί οι «προσωπικοί λόγοι» τους οποίους επικαλεστήκατε υποβάλλοντας την παραίτηση σας; Και πως προέκυψαν όλως τυχαίως μετά την παραίτηση της κ. Ατταλίδου;

– Ο κύριος λόγος που υπέβαλα παραίτηση ήταν το γεγονός ότι συχνά η άποψη που υπεστήριζα μειοψηφούσε στην Πολιτική Επιτροπή για σημαντικά για μένα θέματα. Γι’ αυτό το λόγο σκεφτόμουν να υποβάλω παραίτηση εδώ και καιρό. Όμως οι διαφωνίες με την τροπολογία που υπέβαλα με την οποία αφαιρείται η απαγόρευση υιοθέτησης από ζευγάρια που υπόγραψαν σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η αποχώρηση της κ. Ατταλίδου από την Πολιτική Επιτροπή με οδήγησαν στην παραίτηση πολύ πιο γρήγορα.

– Η αποχώρηση σας, μήπως σημαίνει και παραδοχή αποτυχίας της προεδρίας σας;

– Τον πρώτο χρόνο που ανέλαβα την προεδρία περάσαμε όλοι πολύ δύσκολα στο Κίνημα. Είχαμε πρώτα τις Βουλευτικές εκλογές όπου για πρώτη φορά εκλέξαμε 3 Βουλευτές και μετά άρχισαν τα τρεχάματα με τα δικαστήρια και τους δικηγόρους όταν κάποιος μας πήρε δικαστήριο γιατί θεώρησε ότι άδικα είχε διαγραφεί και ότι ήθελε να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου.Μετά όμως, και με τη συνεργασία των ανθρώπων του Κινήματος, έγιναν όλα όσα δήλωσα με την εκλογή μου στη θέση του προέδρου ότι θα έκανα. Έγινε μια καλή αναδιοργάνωση της μηχανογράφησης  των γραφείων, της οργανωτικής δομής και του μισθολογίου, ξεκίνησε η πολύπλοκη διαδικασία για τις καταστατικές αλλαγές, προωθήθηκαν πολλά νέα άτομα, βελτιώσαμε σημαντικά τις σχέσεις και τις επαφές μας με τους Ευρωπαίους Πράσινους και ξεκίνησε και η πολύπλοκη διαδικασία ανανέωσης και επικαιροποίησης των θέσεων μας εν όψη μάλιστα και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των Ευρωεκλογών. Το καταστατικό του Κινήματος είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει να λειτουργεί κάποιος αρχηγικά αλλά με βάση συλλογικές αποφάσεις των οργάνων. Αν περάσει τελικά στο καταστατικό συνέδριο η αλλαγή που πρότεινα θα έχουμε για πρώτη φορά στην Κύπρο δύο συμπροέδρους άνδρα και γυναίκα, οπόταν αυτό θα αλλάξει και πολύ την εικόνα του κινήματος.

– Όταν αναδειχθήκατε στην προεδρία του Κινήματος, θεωρήθηκε ότι το Κίνημα θα γινόταν πιο προοδευτικό και πράσινο και εν δυνάμει εταίρος του ΑΚΕΛ. Με βάση και τα όσα αναφέρει η κ. Ατταλίδου στην επιστολή παραίτησης της, να θεωρήσουμε ότι οι Οικολόγοι είναι ένα συντηρητικό κόμμα;

– Ανέλαβα την προεδρία πριν τις βουλευτικές εκλογές και απέναντι μας ήταν η πιο διεφθαρμένη και αντι-περιβαλλοντική κυβέρνηση που είχαμε ποτέ. Μια κυβέρνηση που δεν ασχολείτο καθόλου με τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα του κόσμου. Ήταν επομένως αναμενόμενο να είμαστε έντονοι και σκληροί στην κριτική μας. Ταυτόχρονα το κατά κύριο λόγο κόμμα της αντιπολίτευσης το ΑΚΕΛ, ασκούσε και αυτό έντονη κριτική και αυτό πολλοί το μετάφραζαν και κακόβουλα μάλιστα, ότι είμαστε αριστεροί. Πάντα εμείς λέγαμε ότι δεν είμαστε ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί αλλά ασκούμε Πράσινη Πολιτική. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα άλλα είναι κακόβουλα σχόλια και χαρακτηρισμοί.Όσον αφορά τις αναφορές της κ. Ατταλίδου αυτές έγιναν για συγκεκριμένους αποδέκτες μέσα στο Κίνημα.

– Γενικότερα, συμμερίζεστε αυτά που αναφέρει ως λόγους παραίτησης της;

– Λόγω των αντιδράσεων και των καταγγελιών που έγιναν για τη συμμετοχή της στα πάνελ της προεκλογικής εκστρατείας, η κ. Ατταλίδου επέλεξε να μην συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και δεν είχε πρόσφατη ενημέρωση για τις εξελίξεις τις οποίες και εγώ θα ήθελα να γίνονται με ταχύτερο ρυθμό, αλλά οι διαδικασίες και ο φόρτος της δουλειάς δεν το επέτρεπαν. Όσα διαδικαστικά αναφέρει έχουν ήδη λυθεί ή τροχοδρομηθεί η διαδικασία επίλυσης τους, εκτός από τις αναφορές για το κόστος των συνεργατών που έχει σχέση με την κακή οικονομική κατάσταση λόγω των υπέρογκων (για μας) εξόδων λόγω των δικαστικών διαδικασιών. Δεν δεχόμαστε εύκολα εισφορές από επιχειρηματίες και σαν μικρό κόμμα οι συνδρομές των μελών δεν είναι σημαντικές. Γι’ αυτό προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το προσωπικό που έχουμε όσο καλύτερα γίνεται, καταλήγοντας όμως και οι 3 βουλευτές να πληρώνουμε τα έξοδα για το επιπλέον προσωπικό από το μισθό μας.

–  Δεν έχει γίνει κατορθωτή πάντως ούτε ανανέωση προσώπων στο Κίνημα. Βλέπουμε να είναι τα ίδια πρόσωπα πάντα πρωταγωνιστές. Γιατί; 

– Όταν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά θα δεί πολλά νέα πρόσωπα σε όλες τις επαρχίες. Γράφουν άρθρα, κάνουν αναρτήσεις, βγαίνουν στα ΜΜΕ και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις. Για να κάνω τόπο στα νέα πρόσωπα εγώ έβγαινα στα ΜΜΕ μόνο για θέματα που χειριζόμουν προσωπικά π.χ. δικά μου θέματα στη Βουλή ακριβώς για να δοθεί χώρος στα νέα πρόσωπα.

– Χρειάζεται ιδεολογική ανανέωση το Κίνημα; Συμφωνείτε με αυτή  τη θέση;

– Το τι χρειάζεται το Κίνημα είναι ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν διάφορα θέματα και να παρθεί επίσημη θέση του Κινήματος. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και στις επερχόμενες εκλογές αλλά και σημαντικό βοήθημα σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τις θέσεις μας για συγκεκριμένα θέματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι για παράδειγμα το δίλημμα αν πρέπει εμείς ως οικολογικό Κίνημα να υποστηρίζουμε την εξόρυξη του φυσικού αερίου ή με βάση τις προθέσεις της ΕΕ να λέμε και εμείς αφήστε το εκεί που είναι.

Αυτή την εποχή μέλη του Κινήματος συμμετέχουν και στην επικαιροποίηση των θέσεων των Ευρωπαίων Πρασίνων που θα είναι έτοιμες με την αρχή του νέου χρόνου για τις Ευρωεκλογές του 2024. Πολλά θέματα θα μεταφερθούν και από τους πράσινους.

Η κύρια βάση των κειμένων είναι έτοιμη και έχει ως κύρια κεφάλαια την Οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και το κυπριακό.

Στόχος είναι με το νέο χρόνο αυτό να είναι έτοιμο γιατί θα είναι μεγάλο βοήθημα σε όσους θα συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές.

– Αφορμή για την όλη αναστάτωση ήταν η πρόταση νόμου σας για το δικαίωμα υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης και άρα και ομόφυλων ζευγαριών. Γιατί δεν ενημερώσετε τα συλλογικά όργανα του Κινήματος, όπως λένε οι επικρατές σας. Δεχθήκατε και εσείς απειλές;

– Παρά το ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης έγινε για να δώσει μια διέξοδο στα ομόφυλα ζευγάρια, θα δείτε ότι τώρα το επιλέγουν πάρα πολλά ζευγάρια σαν εύκολη διαδικασία. Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές τα ζευγάρια  άντρας -γυναίκα που το επιλέγουν είναι μάλιστα πιο πολλά από τα ομόφυλα ζευγάρια.

Προτού όμως προτείνουμε την απάλειψη για απαγόρευση της υιοθεσίας, ζητήσαμε και έγινε επίσημη έρευνα ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ για το πως χειρίζονται το θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και οι απαντήσεις που πήραμε είναι τώρα αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βουλής. Παράλληλα δημοσιεύσαμε και άρθρο της συνεργάτιδας μου Χρυσάνθης Λοϊζου με τίτλο «Οι οικογένειες δεν μπαίνουν σε κουτάκια» με περίληψη των αποτελεσμάτων της έρευνας. Δεδομένου της ευρείας αποδοχής αυτής της πρακτικής στην ΕΕ αλλά και τις θέσεις των Πρασίνων κομμάτων δεν θεώρησα απαραίτητη την έγκριση των συλλογικών σωμάτων, μια διαδικασία που γίνεται πολύ σπάνια εφόσον αυτό θα εμπόδιζε σοβαρά την αποτελεσματικά εργασία των Βουλευτών μας στη Βουλή.

– Γιατί  το Κίνημα παρέμεινε κολλημένο πάνω- κάτω στα ίδια ποσοστά;

– Διάβασα και άκουσα διάφορες θεωρίες από πολιτικούς αναλυτές για την αποδοχή του κινήματος και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Η δική μου ερμηνεία είναι ότι δεν έγινε η απαραίτητη προεργασία πολύ πιο πριν, ούτως ώστε να έχουμε δυνατά ψηφοδέλτια σε όλες τις επαρχίες αλλά και να μην ξεχνούμε ότι το Κίνημα έχει συχνά συγκρούσεις με οργανωμένα σύνολα όπως πχ οι κάτοικοι του Ακάμα, ομάδες κυνηγών, τα αμπελοπούλια, διάφορους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης κλπ. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι το Κίνημα είχε δύο μεγάλες επιτυχίες: α) εξέλεξε για πρώτη φορά 3 βουλευτές και β) για πρώτη φορά έχουμε την προεδρία επιτροπής της Βουλής και μάλιστα αυτής του Περιβάλλοντος.

– Η δική σας θέση στο Κίνημα, ποια θα είναι πλέον; Και τι σας άφησε η θητεία σας στην προεδρία των Οικολόγων;

Παραμένω βουλευτής και μέλος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και έχω πολλή δουλειά να κάνω στη Βουλή μέσα από αυτό το ρόλο.Η προεδρία μου επέτρεψε να γνωρίσω καλύτερα τα μέλη του Κινήματος, έζησα από κοντά το Εθνικό Συμβούλιο και είδα την αλλαγή στην αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ.