Λίστα με αιτήματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του παρουσίασε ο Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντηση του με τον Ζαν-Πιέρ Λακρουά.

Στη λίστα απαιτήσεων του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων περιλαμβάνονται η απαίτηση για ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ ψευδοκράτους και Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και ο διορισμός ενός «αμερόληπτου απεσταλμένου» όπως τον αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά, η οποία απέρριψε την πρώην ΥΠΕΞ της Αυστραλίας γιατί η Κύπρος είναι μέλος της Κοινοπολιτείας!

Ο Ερσίν Τατάρ άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας του βοηθού Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο προκειμένου να προωθήσει και να προβάλει τις θέσεις αλλά και τις απαιτήσεις του στο Κυπριακό οι οποίες είναι ραμμένες στη λογική των δύο κρατών στο νησί. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζαν-Πιέρ Λακρουά (στα κατεχόμενα την Τετάρτη) ο Τατάρ μετέφερε σε δηλώσεις του τα όσα πρόταξε και κατά τις συνομιλίες του με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Για τον Τατάρ (πηγή τ/κ Τύπος/ΓΤΠ) είναι «απαράδεκτο το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη, που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές της Κύπρου, έχουν  συμφωνία μόνο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά δεν έχουν συμφωνία με την ‘τδβκ’». Ο Τατάρ ανέφερε προς κατά τη συνάντηση με τον Λακρουά είπε στον αξιωματούχο των ΗΕ ότι στην Κύπρο υπάρχουν “δύο κράτη” και ζήτησε, εάν πρόκειται να συνεχίσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ την δραστηριότητά της εδώ, «μνημόνιο κατανόησης με την ‘τδβκ’» υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση στα αιτήματά του από την πλευρά της αποστολής του ΟΗΕ “ήταν θετική” και πως έλαβαν την απάντηση ότι μπορεί να υπάρξουν προτάσεις “για γραπτή συμφωνία”.

Ο Ερσίν Ταταρ ανέφερε ότι απορρίπτουν απολύτως την ιδέα το πρόσωπο που αναφέρεται ως ειδικός απεσταλμένος «να είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Συμβούλιο Ασφαλείας και να εργαστεί για να διερευνήσει αν υπάρχει βάση διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση». Σημείωσε ότι το αίτημά τους είναι για έναν «προσωπικό απεσταλμένο» που θα είναι αμερόληπτος, θα έχει περιορισμένες εξουσίες και θα εκτελέσει τα καθήκοντά του για ορισμένο χρονικό διάστημα.

«Του αναφέραμε ξεκάθαρα ότι για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι ο Ζαν-Πιέρ Λακρουά ανέφερε ότι καταλαβαίνει πολύ καλά τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος θα συνεχίσει την αναζήτησή του για έναρξη συνομιλιών πάντοτε στο πλαίσιο της αρχής της ουδετερότητας. «Το κλειδί αυτής της υπόθεσης είναι η κυριαρχία», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι μια μόνιμη, βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία στην Κύπρο περνάει μέσα από την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, με τον κ. Λακρουά συζήτησαν πως μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις Τεχνικές Επιτροπές με θέματα που θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες. Επανέλαβε τις προτάσεις συνεργασίας που είχε παρουσιάσει πέρυσι το καλοκαίρι για την Ενέργεια, τις ΑΠΕ, το μεταναστευτικό κ.α, όπως επεσήμανε. Εκτίμησαν επίσης ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να κάνει κάποιες ενθαρρυντικές προτάσεις και στις δύο πλευρές σχετικά με τα σημεία διέλευσης, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν-Πιερ Λακρουά επισκέφθηκε την Πέμπτη την Πύλα. Ενημερώθηκε από τους ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την αστυνομία της ειρηνευτικής δύναμης και διπλωματικούς παράγοντες για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή και για την πορεία προς τα εμπρός.

Αυτοψία στη Πύλα από Λακρουά

Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν-Πιερ Λακρουά επισκέφθηκε την Πέμπτη την Πύλα. Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ τα ΗΕ στην Κύπρο αναφέρουν ότι ο κ. Λακρουά επισκέφθηκε την περιοχή και ενημερώθηκε από τους ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την αστυνομία της ειρηνευτικής δύναμης και διπλωματικούς παράγοντες για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή και για την πορεία προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί (πηγή ΓΤΠ) στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με Ερσίν Τατάρ (την Τετάρτη) ο κ. Λακρουά εξέφρασε την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν την πρόοδο στην πολιτική διαδικασία στην Κύπρο και να συνεχίσουν σε στενό συντονισμό με τις δύο πλευρές τις εργασίες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο νησί.

Ο Λακρουά χαρακτήρισε καλή την συνάντηση με τον Τατάρ, σημειώνοντας ότι συζήτησαν τις καλές σχέσεις ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή πλευρά και την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.  Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και στον ρόλο που διαδραματίζει η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο για παρεμπόδιση της κλιμάκωσης της έντασης. 

Σημειώνοντας ότι συζήτησαν και για τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο Jean-Pierre Lacroix είπε ότι υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές και αναμένουν με ανυπομονησία την εφαρμογή της.