Εκτελούν εντάλματα και έχουν έγνοια για τυχόν εγκλήματα που οργανώνονται μέσα από τις φυλακές, ανέφερε ο διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Ιωάννης Καπνουλλάς, μετά την ολοκλήρωση επίσκεψης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και άλλων βουλευτών στο εν λόγω σωφρονιστικό ίδρυμα.

Είπε ακόμη, ότι «ούτε επιδρομές γίνονται στις φυλακές, ούτε καταδρομικές επιχειρήσεις», απαντώντας για τη χρήση ναρκωτικών, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα. Τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Κεντρικές Φυλακές είναι ο υπερπληθυσμός (πέρα από 1.000 τρόφιμοι σε χωρητικότητα 620), η υποστελέχωση σε δεσμοφύλακες και νοσηλευτές, η απουσία χώρου κράτησης ανηλίκων. Υπογραμμίστηκε, ωστόσο, ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια για τη διαβίωση των κρατουμένων και ότι προχωρούν τα έργα επέκτασης των φυλακών. 

Ειδικότερα για το έγκλημα που οργανώνεται μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Καπνουλλάς απάντησε: «Για τα θέματα ασφάλειας προτιμάμε να μιλάμε λίγο και να δουλεύουμε πολύ. Το έγκλημα που οργανώνεται από τις φυλακές, να μου επιτρέψετε να πω πως είναι εύηχη ορολογία δημοσιογραφικά. Αφήστε να γνωρίζουμε καλύτερα τι γίνεται». Πρόσθεσε στη συνέχεια: «Θέλω να τονίσω ότι και έγνοια έχουμε και ενδιαφέρον έχουμε. Εκτελούνται δικαστικά εντάλματα της αστυνομίας και εμείς συνέχεια εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα».

Στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας ότι: «Υπάρχουν, πλέον, δικαστικές αποφάσεις στις οποίες καταγράφεται ότι οργανώθηκαν σοβαρότατα εγκλήματα μέσα από τις κεντρικές φυλακές. Αυτό είναι να θέμα που πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία, το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία. Πρέπει να προχωρήσουν και να ανταποκριθούν, προκειμένου αυτό το φαινόμενο να σταματήσει. Επισημαίνω ότι για πάρα πολύ καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση ότι πρέπει να απενεργοποιηθούν τα κινητά τηλέφωνα στις φυλακές. Πόσο καιρό θα μας πάρει ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές; Καιρός η πολιτεία να αναλάβει ευθύνες και να λύσει προβλήματα. Δεν είναι προβλήματα μόνο του διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, είναι άδικο να του τα φορτώνουμε. Αυτά είναι προβλήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Πολιτείας και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε».

Σε άλλο σημείο ο κ. Καπνουλλάς ανέφερε σε σχέση με τη χρήση ναρκωτικών από κρατούμενους, ότι «ούτε επιδρομές γίνονται στις φυλακές, ούτε καταδρομικές επιχειρήσεις. Εκείνο που γίνεται είναι η εκτέλεση δικαστικών ενταλμάτων. Όταν έρθει η Αστυνομία, εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε σαν συντεταγμένο όργανο είναι να συνδράμουμε στην εκτέλεση της δικαστικής εντολής».

Ένας μεγάλος αριθμός φυλακισμένων, είπε ο κ. Καπνουλλάς, ήταν ή είναι χρήστες ναρκωτικών. «Δεν είναι νέο φαινόμενο». Είπε ακόμη ότι εκείνοι που ήταν εξαρτημένοι έξω από τη φυλακή, δεν σημαίνει ότι μπαίνοντας στη φυλακή θεραπεύονται. «Γίνεται τεράστια προσπάθεια από το Τμήμα Φυλακών».

Ως προς τα έργα επέκτασης των Κεντρικών Φυλακών, τα οποία ξεκαθαρίστηκε ότι είναι αναγκαία καθώς οι κρατούμενοι είναι διπλάσιοι από τη χωρητικότητα του ιδρύματος, ο κ. Καπνουλλάς, υπογράμμισε ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

«Έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή του Κέντρου Καθοδήγησης Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων (ΚΚΕΑΑΚ) σε Ανοιχτή Φυλακή. Έχουν ξεκινήσει και τα έργα στην Ανοιχτή Φυλακή, ώστε να μετατραπεί σε κλειστή». Από την πρώτη φάση του έργου, είπε, υπολογίζουν ότι θα εξασφαλίσουν 240 θέσεις και από τη δεύτερη φάση που αφορά ανέγερση νέας πτέρυγάς, θα εξασφαλίσουν άλλες 350 θέσεις. 

Ανάμεσα στα προβλήματα που ανέφεραν οι βουλευτές ήταν εκείνο του υπερπληθυσμού, σημειώνοντας από την επίσκεψή τους ότι διαβιούν ακόμη και τέσσερις κρατούμενοι σε ένα μικρό κελί. Είπαν ακόμη ότι υπάρχει μόλις ένας ψυχίατρος και ότι σοβαρό το πρόβλημα υποστελέχωσης και σε νοσηλευτές και σε δεσμοφύλακες.

Επίσης αναφέρθηκε ότι στις φυλακές ανηλίκων, στις οποίες κρατούνται άτομα έως 21 ετών, υπάρχει μόνο ένα άτομο κάτω των 18. Η πλειοψηφία είναι αλλοδαποί, οι οποίοι φυλακίστηκαν για διακίνηση μεταναστών, με τους βουλευτές να ζητούν περαιτέρω διερεύνηση για την ενοχή τους.