Θετική είναι η εντύπωση που αποκόμισε ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ κατά την επίσκεψή του στον χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας, για την καλή οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 400 μετανάστες, 80 παιδιά. Υπάρχει συνεργασία με το τοπικό σχολείο και γίνονται μαθήματα σε καθημερινή βάση στα ελληνικά. Κάποια παιδιά μένουν για λίγες εβδομάδες. Τώρα με την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης είτε εγκρίνεται είτε απορρίπτεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι τα μαθήματα εκμάθησης ελληνικών ξεκινούν από την πρώτη μέρα, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των παιδιών. Πρόσθεσε πως με τη συμβολή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο, προσφέρονται κι άλλες κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως χορός.

Κληθείς να πει εάν και ο Πρόεδρος της Γερμανίας ενημέρωσε για την πολιτική της χώρας του για το μεταναστευτικό, ο κ. Υπουργός είπε ότι η συζήτηση και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στο να ενημερωθεί ο Πρόεδρος Steinmeier για τα μέτρα και τη διαχείριση της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, ο κ. Steinmeier έτυχε ενημέρωσης για τα μέτρα που εφάρμοσε η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών. «Το γεγονός ότι το 2023, είχαμε μια σημαντική μείωση σχεδόν 50% στον αριθμό των αιτητών ασύλου και μια εξίσου σημαντική αύξηση στις επιστροφές. Η Γερμανία είναι από τις χώρες που βοηθά στις μετεγκαταστάσεις σε τρίτες χώρες. Έχει δεχθεί 1.000 από τα 1800 άτομα που έχουν μετεγκατασταθεί εθελοντικά σε τρίτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 1.029 έχουν πάει στην Γερμανία, και τον ευχαριστήσαμε για αυτό. Ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα στο μέλλον και του εξηγήσαμε πώς δουλεύει το σύστημα της εθελούσιας αποχώρησης και της απέλασης», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για αύξηση του αριθμού αυτού.

Παρά τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, πέραν της τεχνικής και οικονομικής βοήθειας, ιδιαίτερα για το θέμα της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει μια συζήτηση για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας, διότι βλέπουμε και τι γίνεται τις τελευταίες μέρες, που έχουμε συνεχείς αφίξεις με βάρκες από την Συρία και δεν έχουμε τα όπλα ή τα εφόδια για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ροές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.