Aνησυχητική τάση κλιμάκωσης του εκφοβισμού ανθρώπων και οργανώσεων, που βοηθούν τους αιτούντες άσυλο, oι οποίοι φέρεται να αντιμετωπίζουν άμεσες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης υπό την απειλή όπλου και της παρακολούθησης των τηλεφωνικών τους επικοινωνιών, καταγράφει σε Έκθεση η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται αναφορές και στην Κύπρο.

 «Οι οργανώσεις και οι άνθρωποι που βοηθούν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς, έχουν υποστεί καταστροφές οχημάτων ή του εξοπλισμού τους ή έχουν γίνει στόχος βανδαλισμών της περιουσίας τους, ακόμη και εμπρησμών ή βομβιστικών επιθέσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Dunja Mijatović.

Στο πλαίσιο αυτό φέρει ως παράδειγμα την βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε στις 5 Ιανουαρίου στα γραφεία της KΙΣΑ, μιας ΜΚΟ που δραστηριοποιείται γύρω από τους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Κύπρο.

Στην Έκθεση γίνεται αναφορά και στον γραπτό διάλογο, που έχει αναπτύξει η Επίτροπος με τα κράτη μέλη, σχετικά με τους περιορισμούς, που υφίστανται οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιστολών που έχει αποστείλει προς την Κύπρο, τη Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία και Μάλτα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2021, σε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, προέτρεψε τις κυπριακές Αρχές να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθούν ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και κακομεταχείριση των αφιχθέντων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων, που μπορεί να χρειάζονται διεθνή προστασία, από μέλη των Δυνάμεων ασφαλείας.

Η Επίτροπος Mijatović κάλεσε επίσης τις κυπριακές Αρχές να ευθυγραμμίσουν τις συνθήκες στις εγκαταστάσεις υποδοχής για αιτούντες άσυλο και μετανάστες με τα ισχύοντα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διασφαλίσουν ότι απολαμβάνουν αποτελεσματικής πρόσβασης σε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Έχει προειδοποιήσει επίσης για αυξανόμενη παρενόχληση και σε ορισμένες περιπτώσεις ποινικοποίησης ατόμων και ομάδων που βοηθούν πρόσφυγες, ειδικά στην Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Πολωνία.

Η  Επίτροπος σημειώνει στην Έκθεση πώς «η εμφάνιση μιας προσέγγισης, σύμφωνα με την οποία τα μεταναστευτικά ζητήματα αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο από τα κράτη μέλη από την πτυχή της ασφάλειας» οδήγησε στην οικοδόμηση περιφράξεων και στην ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού, εξοπλισμού και επιτήρησης σε παραμεθόριες περιοχές, πράγμα που έχει επηρεάσει επίσης τις ΜΚΟ.

 «Αυτοί που βοηθούν τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες μπορεί να θεωρηθούν από τα κράτη ως εμπόδιο στην εφαρμογή των πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης που επικεντρώνονται στην αποτροπή και την ασφάλεια και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν εχθρότητα. Η υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία συχνά αποτελεί μέρος των πολιτικών των κρατών σε αυτόν τον τομέα, οδηγεί επίσης σε μέτρα που στοχεύουν ρητά ή σιωπηρά όσους βοηθούν», σημειώνεται.

Η Mijatović έκανε αναφορά επίσης στην αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών επιτήρησης. «Κατά τις συζητήσεις για την προετοιμασία αυτού του εγγράφου εκφράστηκαν ανησυχίες ότι, σε ορισμένα κράτη μέλη, οι δραστηριότητες παρακολούθησης δημιούργησαν αυξανόμενες προκλήσεις για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και των δημοσιογράφων», έγραψε, κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις φερόμενης στοχοποίησης των Ελλήνων δημοσιογράφων, Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.

Προειδοποίησε επίσης ότι: «Οι επεμβατικές πρακτικές παρακολούθησης, είτε μέσω φυσικής παρακολούθησης, τηλεφωνικών και διαδικτυακών υποκλοπών είτε με χρήση λογισμικού κατασκοπείας, όχι μόνο παραβιάζουν την προσωπική ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή μεμονωμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά απειλούν επίσης την εμπιστευτικότητα μεταξύ των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσφύγων».

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που βοηθούν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες αντιμετωπίζουν συχνά εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μίσους στο διαδίκτυο, ακόμη και απειλές για θάνατο.

Σημειώνεται ότι αναφορά στην εν λόγω Έκθεση γίνεται σε δημοσιεύματα ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου της Guardian.