Επικυρώνει το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και μπαίνει και επίσημα στη μάχη της προεκλογικής ο ΔΗΣΥ. Λουκάς Φουρλάς, Ελένη Σταύρου, Κωσταντίνος Πετρίδης, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, Χρίστος Αγγελίδης και Χριστιάνα Ξενοφώντος παίρνουν και επίσημα το χρίσμα του κομματικού υποψηφίου από το ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος.

Η συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος ξεκίνησε γύρω στις 10:30, σε μια συνεδρία η οποία υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές μπορεί να ήταν απλά διαδικαστικού χαρακτήρα. Σήμερα, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, όχι ως προς το διαδικαστικό κομμάτι αλλά ως προς τα μηνύματα που θα βγουν προς τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η σημερινή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου είναι ουσιαστικά η πρώτη υπό την παρούσα ηγεσία και φυσικά είναι η πρώτη προεκλογική μάχη, που καλείται να δώσει η νέα ηγεσία του κόμματος υπό την Αννίτα Δημητρίου στην προεδρία του, τον Ευθύμιο Δίπλαρο ως αναπληρωτή πρόεδρο και τη Σάββια Ορφανίδου και Γιώργο Κάρουλα στις δύο θέσεις αντιπροέδρων.

Μια συνεδρία, η οποία πραγματοποιείται στην σκιά και των όσων προηγήθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου για την επιλογή των υποψηφίων του κόμματος για τις ευρωεκλογές και τα όσα ακολούθησαν με την παραίτηση του Μάριου Πελεκάνου από τη θέση του αντιπροέδρου.

Η ηγεσία του κόμματος θα έχει την ευκαιρία μέσα από τις τοποθετήσεις και ομιλίες τόσο της προέδρου του κόμματος όσο και του αναπληρωτή προέδρου να στείλει μηνύματα και να αναδείξει το διακύβευμα των εκλογών για τον ΔΗΣΥ.

Η Πινδάρου μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει να προτάξει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο ενόψει των ευρωεκλογών. Τους δύο νυν ευρωβουλευτές του κόμματος που επαναδιεκδικούν, δύο υπουργούς της διακυβέρνησης Αναστασιάδη με ευρύτερη αποδοχή στον συναγερμικό κόσμο, ένα υποψήφιο γνωστό ως όνομα στους συναγερμικούς κύκλους αλλά νέο πολιτικά και μια νεαρή υποψήφια. Γεωγραφικά επίσης καλύπτει τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις με υποψηφίους από Λευκωσία, Λεμεσό και Αμμόχωστο.

Το μέγα ζητούμενο βέβαια για την ηγεσία του κόμματος είναι να καταφέρει να κλείσει τις πληγές των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και να αντιμετωπίσει την εσωστρέφεια. Σε μεγάλο βαθμό τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια και ο χρόνος που έχει περάσει. Παράλληλα, τα ψηφοδέλτια για την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με ή χωρίς αντιδράσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, οπόταν έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και οι εκκρεμότητες. Σήμερα κλείνει τυπικά και το ευρωψηφοδέλτιο, σε ένα χρονικό σημείο που ακόμα άλλα κόμματα είναι στο ψάξιμο για υποψήφιους.

Αυτά τα δεδομένα είναι που θέλει να αναδείξει πλέον και η ηγεσία του κόμματος, καλούμενη να βρει τρόπους για να γυρίσει σελίδα. Ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές είναι αυτό που θα κλείσει και να σβήσει οριστικά τις φωτιές άναψαν μετά τις προεδρικές εκλογές και αναζωπυρώθηκαν κατά τη διάρκεια των διεργασιών για τις επερχόμενες εκλογές.

Τι θα σημαίνει θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για την Πινδάρου; Πρώτος στόχος η διατήρηση της πρωτιάς. Εάν ο ΔΗΣΥ δεν είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, η ηγεσία του κόμματος δεν θα νιώθει καθόλου βολικά με το αποτέλεσμα και θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να το δικαιολογήσει.

Εάν η απώλεια της πρωτιάς συνοδευτεί και από μεγάλη απώλεια ποσοστών, είναι πολύ πιθανόν να συνοδευτεί και με απώλεια έδρας και να ανοίξει ξανά μία συζήτηση αμφισβήτησης, που να οδηγήσει σε νέα εσωστρέφεια στο κόμμα. Εκτός φυσικά και αν η απώλεια της πρωτιάς δεν συνοδευτεί με καμία απώλεια ποσοστών, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά απίθανό ως σενάριο.

Συνοψίζοντας, ουσιαστικά η πρωτιά είναι μονόδρομος για τον ΔΗΣΥ και ταυτόχρονα θα πρέπει να συγκρατήσει όσο το δυνατό πιο ψηλά ποσοστά. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε λάβει ποσοστό 29,02% και 81,539 ψήφους, ενώ στις βουλευτικές του 2021 27,77% και 99,328 ψήφους. Ασφαλώς τα ποσοστά αυτά, μπορεί να ήταν από τα χαμηλότερα ιστορικά αποτελέσματα του ΔΗΣΥ, ωστόσο στα σημερινά δεδομένα  θεωρούνται για πολλούς άπιαστα. Σε κάθε περίπτωση, ένα ποσοστό πάνω από 25% διασφαλίζει σίγουρα τις δύο έδρες για τον ΔΗΣΥ και μπορεί να διασφαλίσει και την πρωτιά.

Κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας

Η σημερινή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος θα ξεκινήσει με την εναρκτήρια ομιλία του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Ευθύμιου Διπλαρου, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από ευρωπαίους αξιωματούχους και εν συνέχεια θα γίνει παρουσίαση και σύντομη ομιλία από τους έξι υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος.

Μετά θα γίνει η επικύρωση του ψηφοδελτίου από τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου και η συνεδρία θα ολοκληρωθεί με ομιλία της προέδρου του κόμματος Αννίτας Δημητρίου. Η οποία θα επιδιώξει να αναδείξει το στοίχημα των εκλογών για την παράταξη του ΔΗΣΥ, καλώντας σε ενότητα και συνεργασία.