Το κόστος ζωής αποτελεί σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Κύπριοι, εκτιμώντας παράλληλα ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά αντίθετα χειροτερεύει. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο κόκκινο, με το μεταναστευτικό να ακολουθεί ως το δεύτερο πιο σημαντικό ζήτημα. Το μόνο από τα προβλήματα όπου εντοπίζεται μερική βελτίωση της κατάστασης είναι η ανεργία.

Σταθμίζοντας οι ίδιοι πολίτες τα προβλήματα που, κατά την άποψή τους, αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος –σύμφωνα με την έρευνα της Pulse Market Research για λογαριασμό του «Φιλελεύθερου»– η ακρίβεια και ο πληθωρισμός παραμένουν το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα, σε ποσοστό 43% εκτιμώντας την ίδια ώρα πως η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη από το παρελθόν. 85% θεωρούν πως η κατάσταση είναι χειρότερη σήμερα με μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό να βλέπει τα πράγματα να έχουν βελτιωθεί.

Δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα, το μεταναστευτικό και η παρουσία αλλοδαπών στην Κύπρο, είναι σύμφωνα με το 35%, το δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημα, με μια ασήμαντη πτώση σε σχέση με προηγούμενη έρευνα της Pulse Market Research τον περασμένο Ιούνιο που ήταν στο 36%. Η γενική εκτίμηση είναι πως στο μεταναστευτικό η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη, σε ποσοστό 68%. Υπάρχει κι ένα 19% που πιστεύει ότι υπήρξε βελτίωση.

Η διαφθορά και η διαπλοκή σταθμίζονται ως το υπ’ αριθμόν 3 πρόβλημα του τόπου, σε ποσοστό 34%. Είναι ένα ζήτημα που εκτιμάται σε ποσοστό 61% πως τα πράγματα έχουν χειροτερέψει σε σχέση με παλαιότερα.

Η λειτουργία των θεσμών, η ευνοιοκρατία και το ρουσφέτι είναι μαζί με την οικονομία τα επόμενα δύο ζητήματα που καταγράφονται από τους ίδιους τους πολίτες ως σημαντικά, σε ποσοστό 20%. Συγκρίνοντας την παρούσα κατάσταση πραγμάτων με το παρελθόν οι Κύπριοι θεωρούν πως ρουσφέτι/γραφειοκρατία έχουν χειροτερέψει σε ποσοστό 51% ενώ ένα 41% λέει ότι δεν υπήρξε διαφοροποίηση.

Το Κυπριακό, έρχεται πολύ πιο κάτω, και τοποθετείται στην 6η θέση (19%), σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, όπου οι πολίτες είχαν να πουν ποια δύο θεωρούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Παιδεία και υγεία έρχονται πολύ πιο κάτω με ποσοστά 10% και 7% αντίστοιχα.

Χαμηλά κινείται το θέμα της εγκληματικότητας με ποσοστό 6%, παρά το γεγονός ότι ένα από τα πέντε ζητήματα στα οποία υπάρχει εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από το παρελθόν (61%). Όπως και στο θέμα της βίας στα γήπεδα με το 59% να δηλώνει ότι σήμερα έχουν χειροτερέψει τα πράγματα.

Η ανεργία είναι ένα ακόμα υπαρκτό πρόβλημα παρά το ότι συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 3%. Στην προκειμένη περίπτωση η έρευνα έδειξε ότι ένας τους τέσσερις Κύπριους (27%) πιστεύει πως η κατάσταση είναι καλύτερη από το παρελθόν. Με ένα 29% να βλέπει να χειροτερεύει.

Στη λίστα των προβλημάτων εντάχθηκε και η ένταση στη Μέση Ανατολή (3%) που στο παρελθόν δεν καταγραφόταν σε δημοσκοπήσεις. Ενώ για το περιβάλλον η ανησυχία είναι χαμηλή με 1% να το θεωρεί μείζον ζήτημα.

Ως προς την κατάσταση πραγμάτων στον τόπο, η διαχείριση ενεργειακών πόρων, παραμένει ως είχε (45%) με ένα 36% να βλέπει τα πράγματα χειρότερα και το 19% καλύτερα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

          Μέγεθος Δείγματος: 600 Επιτυχημένες συνεντεύξεις

          Γεωγραφική Κάλυψη Δείγματος: Παγκύπρια, Αστικές και Αγροτικές Περιοχές

          Δειγματοληψία: Τυχαία-Στρωματοποιημένη Πολύ-σταδιακή

          Συλλογή Πληροφοριών: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις –CATI (Computer Aided Telephone Interviews)

          Ερωτώμενος: Άτομα 18 χρονών και άνω

          Συλλογής Πληροφοριών: 20/02/2024 – 26/02/2024

          Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε (rimweighting) εκ των υστέρων με περιορισμούς (constraints) ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021