Την ώρα που στις ελεύθερες περιοχές η πολιτική ηγεσία, στο σύνολό της δηλώνει άγνοια την ύπαρξη προτάσεων από τον Γενικό Γραμματέα καθώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση από πλευράς Πρόεδρου της Δημοκρατίας, στα κατεχόμενα από το γραφείο του Ερσίν Τατάρ ρίχνουν σκιές στο όλο θέμα κατηγορώντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι προσπάθησε να βάλει λόγια στο στόμα Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Δυο ημέρες μετά τη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, περί προτάσεων που κατατέθηκαν τόσο από τον Γενικό Γραμματέα στην τελευταία τους συνάντηση όσο και προηγουμένως από την Ολγκίν, η πολιτική ηγεσία (συγκυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι με τους οποίους επικοινώνησε το «Φ») δηλώνει άγνοια για το περιεχόμενο των προτάσεων. Από κυβερνητικής πλευράς εκείνο που αναφέρθηκε χθες ήταν πως επί του θέματος «έχει κάνει ήδη δηλώσει ο ΠτΔ και αφορούν τη διαδικασία».

Παράλληλα, φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να περιμένει για αρκετό ακόμα μέχρι να αποφασίσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.  Στον Λόφο περιμένουν να δουν πρώτα τι θα προκύψει από τη συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ ΟΗΕ, στην Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, πριν αποφασίσουν τις επόμενες τους κινήσεις. Τα δύο μεγάλα κόμματα, μετά και τη δήλωση Χριστοδουλίδη περί ύπαρξης προτάσεων από ΓΓ ΟΗΕ, ζήτησαν σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωση, χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση.

Στην άγνοια της πολιτικής ηγεσίας ήρθαν να προστεθούν δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο μέσα από τα οποία το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί να ρίξει σκιές στα περί ύπαρξης προτάσεων από τον ΓΓ ΟΗΕ. Η τ/κ «Κίπρις Ποστασί» σε δημοσίευμά της (πηγή ΓΤΠ) φιλοξενεί δήλωση «πηγής προσκείμενη στην λεγόμενη προεδρία» η οποία απορρίπτει ότι ισχύουν τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης περί προτάσεων από ΓΓ. Η συγκεκριμένη πηγή διατύπωσε την θέση πως «ο ΟΗΕ δεν έχει ούτε τέτοια εξουσιοδότηση ούτε τέτοια πρωτοβουλία» υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως ο Ν. Χριστοδουλίδης «έβαλε λόγια στο στόμα» του ΓΓ ΟΗΕ.

Στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ κάλεσε στο γραφείο του την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία την οποία και ενημέρωσε για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή το απόγευμα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σε δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς δεν πρόκειται ν’ αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι αυτό λέει εδώ και 3 χρόνια και σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

Μπορεί, είπε, να ασκήθηκαν πιέσεις στον ΓΓ για να διορίσει Απεσταλμένη, αλλά «και τότε εμείς του είπαμε ότι δεν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά». Επανέλαβε επίσης ότι τα καθήκοντα της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είναι για 6 μήνες «και στις 5 Απριλίου συμπληρώνει τους 3 μήνες». Η κ. Ολγκίν, πρόσθεσε, συναντήθηκε ήδη δύο φορές με τους ηγέτες και θα συναντηθεί μαζί του 3η φορά, ενώ βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Ουάσιγκτον για επαφές. Θέλησε να ξεκαθαρίσει, όπως είπε, ότι τα δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο πως ο ΓΓ έκανε κάποιες προτάσεις στον Ε/κ ηγέτη και εκείνος τις αποδέχθηκε κι εάν και ο ίδιος τις αποδεχθεί θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Επανέλαβε ακόμη ότι η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα γίνει γιατί την ζήτησε ο ίδιος, «στο πλαίσιο της ισότητας». Η κ. Ολγκίν, ανέφερε, θα διαπιστώσει εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, αυτό είναι ξεκάθαρο. Επειδή η απέναντι πλευρά ασκεί πιέσεις με κάποιες χώρες της ΕΕ, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν  στο Κραν Μοντανά για μια ΔΔΟ».

Κινητοποίηση Άγκυρας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο η συνάντηση Αντόνιο Γκουτέρες και Ερσίν Τατάρ διευθετήθηκε μετά από κινητοποίηση της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος. Αρχικά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τον Ερσίν Τατάρ να συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Ως γνωστό ο ΓΓ ΟΗΕ είχε παραστεί σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου, στο περιθώριο, διευθετήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Θέλοντας να αποφευχθούν αντιδράσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς φρόντισε την ίδια ώρα να καλέσει τον Τατάρ να πάει στις Βρυξέλλες. Ωστόσο ο Τ/κ ηγέτης αδυνατούσε τη δεδομένη στιγμή να βρεθεί στη βελγική πρωτεύουσα και ως εκ τούτου διευθετήθηκε οι δύο συναντηθούν στο τέλος αυτή της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη.

Στα δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου σημειώνεται ακόμα πως η πλευράς των Ηνωμένων Εθνών «δεν θέλει να προσπαθεί μάταια» και «ίσως θέλει διαπραγματεύσεις κοντά στην απαίτηση της τουρκικής πλευράς για διαπραγμάτευση με κλειστό τέλος, χρονοδιάγραμμα, με γνωστή αρχή και τέλος».