Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επέμεινε και χθες να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την πρόταση που του έκανε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στην οποία ο ίδιος ανταποκρίθηκε θετικά και παραπέμποντας στη σημερινή συνάντηση Γκουτέρες-Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν εξελίξεις. Πέραν όμως από το τη συνάντηση του ΓΓ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη υπάρχουν στο πολιτικό καλεντάρι μια σειρά συναντήσεις οι οποίες μέχρι και τα μέσα Μαΐου θα καθορίσουν το τοπίο των εξελίξεων σε Κυπριακό και ελληνοτουρκικά.

Παρά τις τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς (η οποία αμφισβήτησε την ύπαρξη προτάσεων από πλευράς ΓΓ) και παρά την πίεση της αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιμένει ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε πρόταση στην παρουσία και άλλων, ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι ο ίδιος απάντησε θετικά. Πέραν όμως αυτής της αναφοράς δεν είπε κάτι περισσότερο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην Τόχνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το περιεχόμενο των προτάσεων του ΓΓ των ΗΕ και κληθείς να σχολιάσει αμφισβητήσεις για την πρόταση, είπε ότι «μου έκανε συγκεκριμένη πρόταση ο ΓΓ των ΗΕ, υπήρχαν και άλλοι στη συνάντηση, δεν ήμασταν μόνοι. Ανταποκρίθηκα θετικά. Ας ελπίσουμε ότι αύριο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε τη στήριξη και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών (της Ελλάδας) είναι στις Βρυξέλλες, είναι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ας αναμένουμε. Μακάρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και σίγουρα θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».

Η Λευκωσία εδώ και μέρες παραπέμπει στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ως προς το κατά πόσο θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις στο Κυπριακό. Διπλωματικοί κύκλοι άφηναν όλο αυτό το διάστημα να διαφανεί πως οι επόμενες κινήσεις εξαρτώνται από την απάντηση που θα δώσει ο Ερσίν Τατάρ. Ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έδειξε πρόθεση να διαφοροποιήσει τη θέση του και επιμένει στην εκ των προτέρων ικανοποίηση των όρων του πριν δεχθεί να συζητήσει ο,τιδήποτε άλλο.

Στις δηλώσεις του πριν φύγει από τα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ είπε (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) πως η διαπραγματευτική διαδικασία θα μπορούσε να αρχίσει με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, ο Τατάρ υποστήριξε ότι στο τέλος της διαδικασίας θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία συνεργασίας δύο κρατών. Επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή από τη πολιτική που ακολουθούν εδώ και τρία χρόνια, ο Τατάρ είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος αυτή την στιγμή» και ότι πρέπει να αρθούν τα εμπάργκο, οι περιορισμοί και η απομόνωση που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό «λαό».

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ συμπληρώνει τρεις μήνες στη θέση της ειδικής απεσταλμένης και προγραμματίζει να επανέλθει στο νησί εντός Απριλίου. Οι επόμενες τις κινήσεις θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό και από το αποτέλεσμα της συνάντησης Γκουτέρες-Τατάρ.

Παράλληλα, ένα άλλο σημαντικό ορόσημο είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οπόταν και θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά. Ωστόσο η Λευκωσία θέλει  μέχρι τότε να υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις και στο Κυπριακό καθώς για την κυβέρνηση υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων.

Από την άλλη οι εξελίξεις αυτές επηρεάζονται και από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αν και η προσοχή όλων στρέφεται στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογαν τον Μάη, κάποιες άλλες επαφές στο μεταξύ όπως ήταν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών παίζουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο. Οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών Γ. Γεραπετρίτης και Χ.Φιντάν συναντήθηκαν για σχεδόν μια ώρα στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης στο περιθώριο της δύσκολης Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ που είχε θέμα την προετοιμασία της πανηγυρικής Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας, όπου όμως και πάλι κυριάρχησε η μείζονα πρόκληση για την Ατλαντική Συμμαχία, ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες (από ελλαδικά μέσα ενημέρωσης) η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν έγινε σε καλό κλίμα και η εικόνα που αποκόμισε η ελληνική πλευρά είναι ότι παρά τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δεν επηρεάζεται προς το παρόν η διαδικασία προσέγγισης των δυο χωρών. Οι δυο υπουργοί εξωτερικών που έχουν επιφορτισθεί το έργο της παρακολούθησης και εποπτείας όλων τα παράλληλων διαδικασιών της επαναπροσέγγισης (Πολιτικός Διάλογος ,Θετική ατζέντα, ΜΟΕ) έκαναν ανασκόπηση της διαδικασίας και εξέτασαν τον οδικό χάρτη μέχρι την συνάντηση των δυο ηγετών στην Άγκυρα. Στο τραπέζι βρέθηκαν εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση και με τα συμφωνηθέντα στην συνάντηση της Αθήνας , ενώ συμφωνίες όπως αυτή για την διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους τούρκους που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά , το μέτρο έχει ήδη εφαρμοσθεί σε πέντε νησιά και μέχρι τέλος Απρίλιου θα εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα πέντε νησιά.

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Επιμένουν για Εθνικό Συμβούλιο

Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ  επιμένουν στην ανάγκη σύγκλησης Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για τις έως τώρα εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και να διασαφηνιστεί εάν έγιναν προτάσεις από πλευράς Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τις οποίες ο ΠτΔ αποδέχθηκε.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως δεν υπάρχει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό και πως δεν είναι σωστό ο ΔΗΣΥ να ενημερώνεται για τα θέματα αυτά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το ΑΚΕΛ επανέλαβε το αίτημά του για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο των προτάσεων, που όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας και ο ίδιος τις αποδέχτηκε. Το ΑΚΕΛ σημειώνει ακόμα πως «η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από τον Πρόεδρο και η κατάθεση των απόψεων κάθε πολιτικής δύναμης σε σχέση με το Κυπριακό και τους ενδεικνυόμενους χειρισμούς αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να επιτελεί τον συμβουλευτικό του ρόλο».