Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει η πρωτοβουλία, που έχει αναλάβει ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, για πραγματοποίηση διμερών επαφών σε Δανία, Τσεχία και Ελλάδα για το μεταναστευτικό, αφού για πρώτη φορά επιχειρείται ουσιαστικά να δημιουργηθεί μια άτυπη συμμαχία με χώρες από τον Βορρά της ΕΕ, πέραν από τα κράτη του Νότου (Med 5), με σκοπό να τεθεί στο επίκεντρο η επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας.  

Συγκεκριμένα, η Κύπρος εισηγείται όπως προωθηθεί η δημιουργία ομάδας με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών-μελών για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, με έμφαση στο ζήτημα της Συρίας και με στόχο να ετοιμαστεί ένα επίσημο κοινό έγγραφο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο η συζήτηση.

Όπως αναφέρεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, τόσο ο Δανός Υπουργός, όσο και ο Τσέχος, συμφώνησαν με την πρόταση του Κύπριου Υπουργού Εσωτερικών, γεγονός που ικανοποιεί ιδιαίτερα τη Λευκωσία.

Όπως πληροφορούμαστε, επίσης, στην ομάδα που επιχειρείται να συγκροτηθεί, με πρωτοβουλία της Κύπρου, πέραν από τις προαναφερθείσες χώρες, θετική για συμμετοχή είναι και η Αυστρία, μια εξέλιξη με ξεχωριστή σημασία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μέχρι στιγμής παρουσιαζόταν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από χώρες της EE που δεν ανήκουν στον Νότο και δεν επηρεάζονται άμεσα από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Τσέχου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και του Κύπριου Υπουργού Εσωτερικών, για διοργάνωση κοινής αποστολή Κύπρου-Τσεχίας στη Συρία, για την εξασφάλιση στοιχείων (fact finding mission) για καθορισμό περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου πραγματοποίησε χθες και σήμερα συναντήσεις με τον Δανό Υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης, Kaare Dybvad Bek και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας ,Vít Rakušan, στο πλαίσιο της προώθησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία.

Στις συναντήσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, αναφέροντας πως, παρά τις αφίξεις των τελευταίων ημερών, η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει θετικό πρόσημο στο ποσοστό επιστροφών επί των αφίξεων.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, οι κ.κ. Dybvad και Rakušan αναγνώρισαν την ανάγκη να εξευρεθεί άμεσα μια διαδικασία για επιστροφές Σύρων υπηκόων, αναγνωρίζοντας πως απαιτείται από όλα τα κράτη της Ένωσης αλληλεγγύη, ιδιαίτερα προς τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Κύπρος, που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου παρουσίασε εκτενώς την πρωτοβουλία της Κύπρου για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία, καθώς και την ανάγκη καθορισμού κριτηρίων, βάσει των οποίων θα εξετάζονται επί της ουσίας οι αιτήσεις ασύλου Σύρων και θα δίνεται η δυνατότητα απόρριψης όσων πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, από πλευράς των αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης Υπουργών της Δανίας και της Τσεχίας, εκφράστηκε σύμπνοια για την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης να εξεταστούν, σε επίπεδο ΕΕ, τα πραγματικά δεδομένα επί του εδάφους της Συρίας, ώστε να δοθεί στα κράτη η δυνατότητα διενέργειας επιστροφών υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη συνάντηση με τον Τσέχο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών, συμφωνήθηκε όπως διοργανωθεί κοινή αποστολή Κύπρου-Τσεχίας στην Συρία, για την εξασφάλιση στοιχείων (fact finding mission) για καθορισμό περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Ιωάννου μετέφερε στους δύο Υπουργούς την εισήγηση όπως προωθηθεί η δημιουργία ομάδας με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών μελών για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, με έμφαση στο ζήτημα της Συρίας. Στόχος είναι να ετοιμαστεί ένα επίσημο κοινό έγγραφο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο η συζήτηση. Τόσο ο Δανός Υπουργός όσο και ο Τσέχος συμφώνησαν με την πρόταση του Κύπριου Υπουργού Εσωτερικών.

Οι επαφές του κ. Ιωάννου για το μεταναστευτικό ολοκληρώνονται αύριο στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρη Καιρίδη.