Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ενημερωτική συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ για το σχέδιο Αμάλθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη απηύθυνε πρόσκληση προς τις μόνιμες αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ για ενημέρωση σε σχέση με την εφαρμογή του σχεδίου «Αμάλθεια» το οποίο αποσκοπεί στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Της ενημερωτικής συνάντησης θα ηγηθούν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας η μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Μιχαήλ, και από αμερικανικής πλευράς ο προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Κέρτις Ριντ, τον οποίο θα πλαισιώνουν δύο ακόμα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Στην σχετική πρόσκληση σημειώνεται ότι στις 21 Μαρτίου η Κυπριακή Δημοκρατία διοργάνωσε διεθνής συνάντηση για τον ανθρωπιστικό διάδρομο μεταφοράς βοήθειας προς τη Γάζα στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων από 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Αναφορά στην πραγματοποίηση της ενημερωτικής ημερίδας στον ΟΗΕ έκανε την Πέμπτη και ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος. Υπενθύμισε επίσης τη Σύνοδο των ανώτερων αξιωματούχων, με συμμετοχή 36 χωρών, 4 οργανισμών, 2 οντοτήτων και όλα αυτά επιπροσθέτως στη διεθνή κάλυψη της οποίας έτυχε αυτή η πρωτοβουλία με ιδιαίτερα θετικά σχόλια, όπως σημείωσε. «Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ευχαριστώντας για την ηγετική στάση της πλευράς μας στην πρωτοβουλία αυτή», ανέφερε.

Το Ταμείο «Αμάλθεια», συνέχισε, το οποίο είναι δομημένο με βάση διεθνή πρότυπα, με διαφάνεια και ισχυρή λογοδοσία, θα διοικείται από ένα Συμβούλιο με μονάδα διαχείρισης, φορέα υλοποίησης, φορέα ελέγχου, με σκοπό να προβαίνει σε αγορές, εξασφάλιση πλωτών μέσων, αγορά υπηρεσιών για τη λειτουργία του διαδρόμου, ανάπτυξη υφιστάμενων υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξασφάλιση εξοπλισμού που θα μείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία και υποστήριξη σε ό,τι αφορά την πτυχή των logistics. «Όλα αυτά πρόκειται να αφορούν σε κρατικές συνεισφορές», ανέφερε.

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι η συνεισφορά ύψους 15 εκ. δολαρίων από τα ΗΑΕ στο Ταμείο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενεργά αποδεικνύει την εμπιστοσύνη ενός από τους βασικούς εταίρους «και ευχαριστούμε τα ΗΑΕ για τη συνεργασία. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για τους σκοπούς που αναφέραμε. Το δεδομένο είναι ότι πρώτον, η Κύπρος σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνη, δεύτερον, δημιουργείται η βάση ευρωστίας, η οποία θα επιτρέψει στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας σε βάθος χρόνου», ανέφερε.