Δύο συναντήσεις με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, διευθέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Παράλληλα όπως ανέφερε ο ίδιος, τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την προσέλευσή του στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε:

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το σημερινό συμβούλιο, ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα γίνει επιτέλους μία στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών. Το Κυπριακό συνδέεται με πρόοδο των Ευρωτουρκικών σχέσεων και ελπίζω μέσα από τη συζήτηση να δοθεί η θετική διάθεση από πλευράς ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας καλής διάθεσης η εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πρόοδο στο Κυπριακό.

Χαίρομαι που υπάρχει στο προσχέδιο συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα της Κύπρου και τις επανέναρξης των συνομιλιών. Μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης υπάρχει κινητικότητα. Θα επισκεφθεί αριθμό ευρωπαϊκών κρατών. Θα είναι και στις Βρυξέλλες και στην Κύπρο και είμαστε σε επαφή. Ήδη έχω διευθετήσει δύο συναντήσεις με την κ. Ολγκίν.

Από εκεί και πέραν είναι το θέμα της Μέσης Ανατολής. Θέλω να εκφράσω την ελπίδα να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης κάτι που επηρεάζει όχι μόνο τα γειτονικά κράτη και την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά το σύνολο της ΕΕ. Είναι μια περιοχή που γειτνιάζει με την ΕΕ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε και το θέμα του Λιβάνου και της ανάγκης στήριξής του.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόλις με έχει ενημερώσει ότι θα επισκεφθούμε από κοινού τον Λίβανο στις 2 Μαΐου. Έχω έρθει σε επαφή και με τον πρωθυπουργό της χώρας έτσι ώστε να δείξουμε την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια που γίνεται με τον Λίβανο.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, πρέπει να αγγίξουμε και το μεταναστευτικό. Είναι κάτι που ως Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλα κράτη μέλη, ήδη έχουμε συνεννοηθεί. Θα θέσουμε το θέμα της επαναξιολόγησης συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλείς περιοχές εντός της Συρίας».