Για τη Λευκωσία – όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι – το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι αρκούντως ξεκάθαρο και προσφέρει την ευκαιρία στην Τουρκία να προβεί σε χειρονομίες στο Κυπριακό. Και οι χειρονομίες της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό (τουλάχιστον όπως διαβάζει τα συμπεράσματα η Λευκωσία) θα έχουν απόδοση στα ευρωτουρκικά.

Μια σειρά από γεγονότα το αμέσως επόμενο διάστημα, εντός Μαΐου, αναμένεται ότι θα καταδείξουν τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς τόσο στο Κυπριακό όσο και σ’ ό,τι αφορά τη βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ. Σημαντικοί σταθμοί προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι το τρίτο ταξίδι της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο και τα ταξίδια του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Γερμανίας στην Άγκυρα.

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται στην Κύπρο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου οπόταν θα έχει συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στο νησί. Θα προηγηθούν οι επαφές της κ. Ολγκίν σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες. Η Λευκωσία εκτιμά ότι οι επαφές της Ολγκίν στις τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα δώσουν ένα καθαρό στίγμα και του τι αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά Τουρκίας. Απ’ εκεί και πέρα η Λευκωσία ελπίζει ότι τα μηνύματα αυτά θα μεταφερθούν και προς την τουρκική πλευρά για το πως πρέπει να κινηθεί στο Κυπριακό.

Οι επικείμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού Προέδρου Στάινμαϊερ στην Τουρκία αποτελούν άλλες δύο ευκαιρίες για να μεταφερθούν μηνύματα προς την τουρκική κυβέρνηση όσον αφορά τα ευρωτουρκικά αλλά και το Κυπριακό.

Όσον αφορά το κείμενο Συμπερασμάτων, διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι οι συζητήσεις έγιναν σε δύο επίπεδα, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, ενώπιων όλων των Κρατών Μελών όπου το αίτημα της Κυπριακή Δημοκρατίας για διασύνδεση της προόδου στο Κυπριακό με τα Ευρωτουρκικά δέχτηκε αρκετή στήριξη από πολλά Κράτη-Μέλη. Στο δεύτερο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, που παραδοσιακά είναι μεταξύ πιο μικρών ομάδων, συμμετείχαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, και το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίπεδο εκπροσώπων (sherpa). Οι εκπρόσωποι κατέληξαν σε ένα κείμενο που ήταν σε μεγάλο βαθμό συμφωνημένο και έτσι οι ηγέτες μπόρεσαν να ασχοληθούν με την ουσία ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, σημειώνοντας ότι έγιναν παράλληλα και επαφές σε πολιτικό επίπεδο.

Σχετικά με την αντίδραση Τουρκίας για τα Συμπεράσματα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα ήθελε η έκθεση Μπορέλ να υιοθετηθεί χωρίς καμιά προϋπόθεση αλλά, η απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα Συμπεράσματα είναι ότι δεν δίδεται στην Τουρκία λευκή επιταγή και ότι πρέπει να τηρήσει κάποιες υποχρεώσεις, εκ των οποίων κάποιες είναι και Κυπρογενείς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, έστειλαν ένα συγκεκριμένο, «θετικό μήνυμα» προς την τουρκική πλευρά, «ότι είμαστε, επιθυμούμε να είμαστε εποικοδομητικοί και μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα σημεία, στα κεφάλαια που ενδιαφέρουν την Τουρκία, φτάνει να υπάρξει και η αντίστοιχη πρόοδος στο Κυπριακό».