Η μέχρι στιγμής ανάγνωση του πολιτικού σκηνικού αφήνει στην Εζεκία Παπαϊωάννου αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας ακόμα και για να κοιτάζει προς την πρωτιά για τις εκλογές της 9η Ιουνίου. Η επίσημη γραμμή ωστόσο που βγαίνει προς τα έξω δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος θέλει να κρατεί χαμηλούς τόνους.

Ο λόγος βεβαία είναι διπλός. Από την μια δεν θέλουν να υπάρξει εφησυχασμός στους ψηφοφόρους του κόμματος και από την άλλη, είναι προφανές ότι η ηγεσία δεν θέλει να βάλει τον πήχη ψηλά και στο τέλος της ημέρας να φανεί ως μία ακόμη εκλογική αποτυχία, η μη κατάληψη της πρωτιάς.

Για αυτό και επισήμως, αυτό το οποίο δηλώνεται από πλευράς ΑΚΕΛ είναι ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Η διατήρηση των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος ο οποίος συνεπάγεται με διατήρηση ή και αύξηση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος από τις τελευταίες ευρωεκλογές, αφού για να νιώθει σιγουριά για τις δύο έδρες, θα πρέπει να λάβει ένα ποσοστό λίγο πάνω από 25%.

«Ξεκινήσαμε με ένα συγκεκριμένο εκλογικό στόχο, Να διατηρήσουμε τους δύο ευρωβουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο και με αυτό το στόχο συνεχίζουμε, Πρέπει να πω ότι τα μηνύματα που παίρνουμε και η ανταπόκριση που έχουμε μέσα στην κοινωνία μας κάνει πάρα πολύ αισιόδοξους ότι αυτό το στόχο θα τον υλοποιήσουμε», ήταν απάντηση του γγ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, σε σχετική ερώτηση για τις εκλογικές στοχεύσεις του κόμματος στο τελευταίο μίλι της προεκλογικής.

Το κόμμα της Αριστεράς διοργάνωσε χθες πρόγευμα εργασίας με δημοσιογράφους παρουσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών του, Γιώργου Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Σταύρης Καλοψιδιώτη, Άντρου Καραγιάννη και Άννας Θεολόγου κατά την οποία παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο. Η έκτη υποψηφήφια, Μέλανη Στέλιου, απουσίαζε, όπως εξήγησε ο γγ του ΑΚΕΛ, λόγω άλλης υποχρέωσης και δεν μπορούσε να παραστεί.

Ο γγ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι κατά το τελευταίο στάδιο της προεκλογικής, επιδίωξη είναι η ανάδειξη ουσιαστικών θεμάτων που αφορούν την ΕΕ και που θα δώσουν την ευκαιρία στο κόμμα να παρουσιάσει τη θέση και άποψη του.

>> Το ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στον ρόλο και τη δράση τόσο των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ όσο και της Ομάδας της Αριστεράς. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η θέση του κόμματος είναι ότι η θέση της Κύπρου είναι εντός της ΕΕ και παρέμπεσε και στη σχετική συνεδριακή απόφαση του κόμματος της δεκαετία του 90.

«Ο αγώνας για τη λευτεριά και την επανένωση της Κύπρου είναι η πρώτη προτεραιότητά στη δράση μας στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στην ευρύτερη παρουσία του ΑΚΕΛ στην ΕΕ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαχρονικά οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ αναδεικνύουν τα ζητήματα της συνεργασίας της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, καθώς και της προστασίας της τ/κ κοινότητας από τις πολιτικές αφομοίωσης και ποδηγέτησής της από την κατοχική δύναμη. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ομάδα της Αριστεράς είναι ο πιο συνεπής σύμμαχος της Κύπρου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο παραθέτοντας σειρά μικρών και μεγάλων επιτυχιών που αποτυπώνονται στις ισχυρές αναφορές που περιλαμβάνονται στις Εκθέσεις Προόδου για την Τουρκία.

Ο Στέφανος Στεφάνου συνέχισε την παρουσίαση για τη δράση του ΑΚΕΛ σε θέματα που αφορούν τα εργασιακά, το στεγαστικό και την κοινωνική πολιτική, σημειώνοντας ότι είναι οι οικονομικές συνταγές που επιβλήθηκαν από τις δεξιές και ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της ΕΕ αυτές που ροκανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε σχέση με τα περιβαλλοντικά, ο γγ  του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η Ομάδα της Αριστεράς είναι μια μαχητική και συνεπής φωνή στο ευρωκοινοβούλιο στην περιβαλλοντική πολιτική.

Όσο δε αφορά τον τομέα της Υγείας, υπογράμμισε ότι με προτάσεις που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ στον κοινοτικό προϋπολογισμό χρηματοδοτήθηκαν νέα προγράμματα καταπολέμησης του παιδιατρικού καρκίνου αλλά και πρόγραμμα κοινωνικοοικονομικής χαρτογράφησης για την άνιση πρόσβαση των παιδιών στην ΕΕ στις ποιοτικές θεραπείες καρκίνου.

Ακολούθως, ο Στέφανου Στεφάνου παρουσίασε τις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική της ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταπολέμηση του ρατσισμού, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ, τα κατασκοπευτικά δίκτυα παρακολουθήσεων κ.ο.κ.

Κατακεραύνωσε τον Πρόεδρο ο Στέφανος

Ο Στέφανος Στέφάνου ήταν ιδιαίτερα έντονος κατά του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε σχέση με το θέμα της επιστολής που του απέστειλε με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Το ΑΚΕΛ ζητά από τον Πρόεδρο να τοποθετηθεί για την μη συμπερίληψη αναφοράς στο πραξικόπημα.  Κατηγόρησε μάλιστα την Υπουργό Παιδείας ότι σε  ομιλία της χαρακτήριζε το πραξικόπημα ως επώδυνο διχασμό. «Δηλαδή οι παράνομοι, οι δολοφόνοι, οι φασίστες με τα καλασνίκοφ που σκότωναν δημοκρατικούς ανθρώπους που υπερασπίζονταν την νομιμότητα και το τι έγινε στο πραξικόπημα, είναι επώδυνος διχασμός; Όχι είναι φασισμός αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναμένει απάντηση από τον Πρόεδρο στην επιστολή του. Εξέφρασε επίσης τη έντονη δυσφορία του για το γεγονός, όπως είπε, ότι ο Πρόεδρος ποτέ δεν απαντά στις επιστολές που του στέλνει.