Πρώτη εμφάνιση ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο συνέρχεται ως Συμβούλιο, για να εξετάσει την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Στις 10 το πρωί, οι δυο πλευρές θα εμφανιστούν ώστε να θέσουν ενδεχόμενα προδικαστικά ζητήματα και το Συμβούλιο, ν’ αποφασίσει τον τρόπο που θα προχωρήσει η διαδικασία. Ήδη η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή στην ένσταση που καταχωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είχε αναφερθεί σε δύο νομικά σημεία τα οποία και αναμένεται ότι θα τα εγείρει προδικαστικά. Η ένσταση δόθηκε αυθημερόν στην πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα που είναι ενήμερος για τα προδικαστικά ζητήματα τα οποία τίθενται.

Το πρώτο ζήτημα αφορά το εάν ο Γενικός Εισαγγελέας δικαιούται να εγείρει τέτοιο θέμα ενώπιον του Συμβουλίου, δηλαδή μπαίνει θέμα αναρμοδιότητας ενώ με το δεύτερο ζήτημα η αίτηση θεωρείται ως αυτοδήλως αβάσιμη. Επειδή και τα δύο ζητήματα έχουν να κάνουν με την τύχη της αίτησης και κατά πόσο πρέπει να εξεταστεί επί της ουσίας της, αναμένεται ότι το Συμβούλιο θα ζητήσει ν’ ακούσει επί των δύο αυτών νομικών σημείων τις δύο πλευρές, πριν την ακρόαση μαρτύρων. Διαφορετικά, αν η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή που τα εγείρει δεν επιμείνει στην άμεση εξέτασή τους, αφού όπως έχει αναφερθεί, επιδιώκει την εξέταση της ουσίας της αίτησης ώστε ν’ ακουστούν θέματα που ως τώρα η Νομική Υπηρεσία απέφευγε να δώσει εξηγήσεις, τότε θα οριστεί η επόμενη δικάσιμος με την κατάθεση προφανώς του πρώτου μάρτυρα που θα είναι ο ίδιος ο αιτητής, δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας.

Πάντως, οι δυο πλευρές δηλώνουν πανέτοιμες για την εξέταση της αίτησης, που αναμένεται ότι θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Συμβούλιο έδειξε πως θέλει να εκδικάσει την αίτηση τάχιστα γι’ αυτό και για σκοπούς οικονομίας χρόνου, θα ζητήσει ως είθισται, οι δυο πλευρές να είναι σύντομες και επί της ουσίας.

Σημειώνεται ότι από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα αφέθηκε να νοηθεί από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η αίτηση, πως «πρόκειται απλά για μια αίτηση», που είτε θα γίνει αποδεκτή είτε θα απορριφθεί, όπως συμβαίνει με όλες τις αιτήσεις. Ωστόσο, η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή διαφωνεί κάθετα με τη θέση αυτή, αφού θεωρεί ότι στην περίπτωση αποτυχίας της αίτησης, τότε πρέπει ο αιτητής να έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις, με ό,τι κι’ αν σημαίνει αυτό. Δηλαδή, κρίνει ότι η κίνηση μιας τέτοιας σοβαρής διαδικασίας, δεν μπορεί να περάσει ελαφρά τη καρδία, στην περίπτωση που δεν θα έχει θετική κατάληξη.

Όλα θα κριθούν από την απόφαση του Συμβουλίου και το σκεπτικό της.

Αύριο δεν αναμένεται ότι θα εμφανιστεί ενώπιον του Συμβουλίου ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο Γενικός Ελεγκτής, ωστόσο, θα είναι παρών. Μάλιστα, με όλη την διευθυντική ομάδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πλην του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.