Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου με το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας, στη συναυλία «Η Ιστορία του Βαλς», ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΣΟΝΚ.
– Ετοιμάζεστε για την τρίτη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων με το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας. Τι θα παρουσιάσετε; Μετά την «Κοιμωμένη Καλλονή» και το μπαλέτο «Coppelia», φέτος επινοήσαμε μια διαφορετικού είδους συνεργασία, η οποία αφενός θα διατηρήσει την ετήσια, επιδιωκόμενη συνοχή και αφετέρου θα ανταποκρίνεται στο εορταστικό πνεύμα των ημερών. Πρόκειται για την παραγωγή «Η Ιστορία του Βαλς», ένα ζωντανό, μουσικό ντοκιμαντέρ, μέσα από το οποίο το κοινό και οι νεαροί καλλιτέχνες θα βιώσουν τη μαγεία αυτού του είδους, με ζωντανή αφήγηση από τη Μαρίνα Φιλιππίδου Θεοχάρους. Το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας έχει χορογραφήσει κάποια από τα έργα τα οποία θα ερμηνευθούν από την ορχήστρα, τα οπτικογράφησε μπροστά από το θέατρο και η δουλειά των αγαπητών μας φίλων από το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνες ενώ η ορχήστρα θα συνοδεύει ζωντανά. Αν όλα πάνε καλά, του χρόνου τέτοιες μέρες οι δύο θεσμοί θα παρουσιάσουν τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι.
– Πόσο σημαντική θεωρείτε την εμπειρία αυτή για τα παιδιά που συμμετέχουν; Η αποστολή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και του Μπαλέτου Νέων Λευκωσίας, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι κατά την άποψή μου ιστορικής σημασίας. Από την καλή λειτουργία των δύο αυτών θεσμών και από το αποτέλεσμα, θα κριθεί εν πολλοίς αν η χώρα μας θα αποκτήσει επιτέλους κάποια στιγμή αυτό που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες: Μια κρατική λυρική σκηνή. Τα παιδιά αυτά και οι εκπαιδευτές τους, έχουν πάρει στους ώμους τους όλο το βάρος για να πείσουν για την αναγκαιότητα αυτού του θεσμού. Έχουν καταστεί φορείς του ονείρου μιας ολόκληρης χώρας και το βλέπω στα μάτια τους ότι διαισθάνονται πλήρως το υψηλό της αποστολής τους. Έχουν ψυχανεμιστεί καλύτερα απ’ όλους πως ούτε οικονομική εξέλιξη, ούτε κοινωνική συνοχή, ούτε πρόοδος δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν ενισχυθεί πρώτα και πάνω απ’ όλα ο πολιτισμός. Εξάλλου αυτό μας διδάσκει η παγκόσμια ιστορία.
– Εκτός από το ταλέντο απαιτείται και πειθαρχία για να πετύχετε ένα καλό αποτέλεσμα; Στα 10 χρόνια που βρίσκομαι στην καλλιτεχνική διεύθυνση αυτού του θεσμού, έχω καταλάβει ότι δεν υπάρχει παιδί ή άνθρωπος ατάλαντος μουσικά. Αυτό που κάνει έναν μουσικό να ξεχωρίζει είναι η διάθεσή του να εμβαθύνει και η προθυμία του να ταλαιπωρηθεί ώστε να υπηρετήσει την Τέχνη. Η συστηματικότητα στα προαναφερθέντα ονομάζεται πειθαρχία. Οπόταν δεν υφίσταται (τουλάχιστον στον δικό μας θεσμό) το ερώτημα «μπορώ», αν υπάρχει το «θέλω». Η ΣΟΝΚ, βεβαίως, φημίζεται για την πειθαρχία της και όντως οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της σ’ αυτήν. Αλλά αυτή η «σπαρτιάτικη» όψη η οποία βγαίνει ως εικόνα και συζητείται με θαυμασμό μετά τις συναυλίες, δεν είναι παρά η ομοψυχία όλων των μελών και των εκπαιδευτών του θεσμού: Αγάπη για τη μουσική, επιθυμία να την υπηρετούμε, κανένας συμβιβασμός στο όνειρο.

– Τα παιδιά που συμμετέχουν στη ΣΟΝΚ συνεχίζουν την επαφή τους με τη μουσική όταν ενηλικιώνονται; Σχεδόν η ολότητα παραμένουν μουσικόφιλοι. Από αυτά τα παιδιά, κάποια ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μουσική ερμηνεία και παραγωγή, και ένα μεγάλο ποσοστό –το 50% ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ακαδημίας μας- ακολουθεί επαγγελματικές σπουδές στη μουσική. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αριστείας και έχουν τεθεί ιδιαίτερα υψηλοί στόχοι στο πώς κατανέμονται οι κρατικοί πόροι. Η δε Κύπριοι επαγγελματίες μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, έχουν όλοι περάσει κι εκπαιδευτεί από τα προγράμματα της ΣΟΝΚ.
– Τα τελευταία χρόνια λειτουργήσατε το πρόγραμμα «ΣymphoΠedia». Υπήρξε ανταπόκριση από τα παιδιά; Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε ώστε να προσφερθεί σε όλους τους μαθητές μουσικής της χώρας, ανεξάρτητα από το πού λαμβάνουν την προσωπική τους εκπαίδευση. Ήταν η ευκαιρία της πρώτης μουσικής κοινωνικοποίησης και εν συνεχεία η προετοιμασία για την ένταξή τους στο συμφωνικό σύνολο. Η χώρα το χρειαζόταν, και βεβαίως γέμισαν άμεσα όλες οι θέσεις. Τα σύνολα του «ΣymphoΠedia» είναι περιζήτητα για παραστάσεις και αυτό δίνει τόσο στα παιδιά όσο και στον θεσμό την ευκαιρία να εξελιχθούν. Αξίζει να σας πω ότι, μόνο για τον Δεκέμβριο, τα σύνολα του προγράμματος θα εμφανιστούν σε 12 διαφορετικές εκδηλώσεις. Πέραν από αυτό, η ένταξη των παιδιών στην ορχήστρα με την αποφοίτηση από το «ΣymphoΠedia» έγινε πιο ομαλή και η ορχήστρα είναι σε θέση να ερμηνεύει δυσκολότερο ρεπερτόριο χάρη σ’ αυτό.
– Η μουσική και γενικά οι τέχνες έχουν τη θέση που τους αξίζει στα προγράμματα των σχολείων; Θα σας απαντήσω με έναν τρόπο μινιμαλιστικό, καθώς οφείλω να είμαι χρήσιμος κι όχι απλά αρεστός: Είμαστε ευχαριστημένοι από την Οικονομία μας, από το σύστημα Υγείας μας, από το επίπεδο ασφάλειας, από την κοινωνική συνοχή κι από την υπηρεσία του κράτους προς τον πολίτη; Αν η απάντηση είναι ναι, καλώς. Αν η απάντηση είναι όχι, τότε -κατά την άποψή μου- μην ψάξετε πουθενά αλλού, γυρέψτε τι δεν κάνουμε καλά στο θέμα του Πολιτισμού. Κανένα κράτος και καμία πολιτεία, ποτέ και πουθενά, δεν εξελίχθηκε χωρίς να επενδύσει περισσότερο και πριν απ’ όλα στον Πολιτισμό και στην Παιδεία.
INFO
- 22/12 Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο. Συναυλία «Η ιστορία του βαλς» με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας, 20:30. www.cyso.org.cy, 22 463144
Ελεύθερα, 18.12.2022.