Πρωταγωνίστρια στο νέο βιβλίο του συγγραφέα είναι η ομηρική Ανδρομάχη (μάλιστα το ο μετατρέπεται σε ω, μια που η ίδια έδωσε πραγματικές μάχες με τους άνδρες της ζωής της). Σ’ ένα αριστοτεχνικό συνδυασμό μύθου, γλώσσας και παραμυθίας, ο Κώστας Ακρίβος εξυφαίνει τη γυναικεία υπομονή και αγωνιστικότητα.
-Τι σας τράβηξε το ενδιαφέρον στον μύθο της Ανδρομάχης; Η κατακόρυφη πτώση της από την ευτυχία στον πάτο της δυστυχίας. Πώς νιώθει άραγε κανείς όταν από άρχοντας και ευτυχισμένος οικογενειάρχης βρίσκεται εν μια νυκτί να είναι σκλάβος και να μην μπορεί να ορίσει τη μοίρα του; Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση της τρωαδίτισσας Ανδρομάχης. Αλλά το χειρότερο απ΄ όλα τα δεινά της ήταν ότι βρέθηκε στην οικτρή ανάγκη να αγαπήσει ό,τι κανονικά θα έπρεπε να μισεί με όλη την ψυχή της΄ κι αυτό ήταν το παιδί που γέννησε μετά από τον βιασμό της απ΄ τον γιο του Αχιλλέα, τον Νεοπτόλεμο.
-Γιατί επιλέξατε στον τίτλο να γράψετε το όνομα της με Ω; Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, πρόκειται για ένα εσκεμμένο ορθογραφικό λάθος. Ήταν τόσοι οι άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της, άλλοι με θετικό και άλλοι με αρνητικό πρόσημο (εφτά αδέρφια, Έκτορας, Αχιλλέας, Νεοπτόλεμος, Πέργαμος, Έλενος…), που αβίαστα το χέρι μου οδηγήθηκε σ΄ αυτό το, συγχωρητέο θέλω να πιστεύω, λογοτεχνικό «λάθος».
-Η Ανδρομάχη που αναπλάθετε είναι επαναστάτρια; Με τους άνδρες δεν μπορεί να τα βάλει, άρα ούτε να νικήσει΄ της το απαγορεύει η κοινωνική αδυναμία του φύλου της. Με εκείνους όμως που εξεγείρεται και γίνεται κατά κάποιο τρόπο επαναστάτρια είναι οι θεοί. Εξοργίζεται εναντίον τους, τους χλευάζει, τους αμφισβητεί, τους αποκαθηλώνει από τον θρόνο και από τη δύναμη να ορίζουν τις τύχες των θνητών. Η ίδια συνειδητοποιεί ότι είναι θύμα των κακών περιστάσεων, άρα ποιοι ευθύνονται για αυτό; Οι κακόβουλοι θεοί είναι η απάντησή της – κάτι πρωτοποριακό άρα επαναστατικό για την εποχή της.
-Γιατί πιστεύετε ότι παρά την εξέλιξη του πολιτισμού μας υπάρχουν σήμερα πολλές σύγχρονες Ανδρομάχες; Και δυστυχώς όσο συνεχίζονται οι επί γης πόλεμοι όχι μόνο θα μειώνονται, αλλά θα πολλαπλασιάζονται. Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που ο άνθρωπος ήταν κάτοικος των σπηλαίων, όμως και σήμερα έτσι συνεχίζει να λειτουργεί: σαν λύκος για τον συνάνθρωπό του. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες περιπτώσεις όπου η γυναίκα είναι το εύκολο θύμα. Το βλέπουμε άλλωστε και στο πρόσφατο γιγαντωμένο κύμα των γυναικοκτονιών, αλλά και στις κάθε λογής καταπιέσεις π.χ. τι γίνεται τώρα στο Ιράν…
-Ποιο στάδιο της συγγραφής ενός βιβλίου απολαμβάνετε περισσότερο; Όλες οι φάσεις συγγραφής έχουν τη δική τους γοητεία, όπως βέβαια και την ανάλογη δυσκολία. Το παρθενικό ωστόσο ξεκίνημα της σύλληψης μιας ιδέας και οι πρώτες σημειώσεις είμαι της γνώμης πως έχουν κάτι από την τρυφεράδα της αθωότητας.
-Ποιο βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα ξεχωρίζετε; Θα αδικούσα πολλά μυθιστορήματα και πολλές συλλογές διηγημάτων, Ελλήνων και ξένων δημιουργών, επιλέγοντας μονάχα ένα. Παρ΄ όλα αυτά, δεν μπορώ να μην κάνω μνεία σε ένα μυθιστόρημα που με συνεπήρε ολοκληρωτικά και το θέμα του και η τεχνική αφήγησης΄ αναφέρομαι στο μυθιστόρημα της Λουίζας Παπαλοϊζου «Το βουνί». Μου άρεσε ιδίως το δεύτερο μέρος, το γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο – γλώσσα που μοσχοβολάει Ελλάδα.

Ανδρωμάχη
Σελ. 144
Τιμή: €12.20