Δύο εκδηλώσεις για την προβολή του ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου Γάλλου σκηνοθέτη Φρεντ Φουζά «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» (2022) διοργανώνει σε Λευκωσία και Λεμεσό το Cyprus Environment Foundation, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το Δίκτυο Επιστημόνων και Αλιέων Κύπρου. 

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο σε μια από τις πλουσιότερες θάλασσες του κόσμου και θεωρείται η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κινηματογραφική παραγωγή με θέμα τη ζωή στη Μεσόγειο και τις απειλές που αντιμετωπίζει από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκαν σε 12 διαφορετικές χώρες με τη συμμετοχή πέραν των 50 επιστημόνων από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μια εμβληματική ταινία τεκμηρίωσης, που παρουσιάζει ολοζώντανα και σε πρωτοφανή κλίμακα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο επίγειος αυτός παράδεισος.

  • Η πρώτη εκδήλωση-προβολή θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 6:30μ.μ., στον κινηματογράφο Πανθεον.
  • Η δεύτερη θα γίνει στη Λεμεσό, την Τετάρτη 29 Μαρτίου και ώρα 6:30μ.μ. , στο Κτήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος» του ΤΕΠΑΚ (Αίθουσα ΑΜΦ1). 

Μετά το πέρας της προβολής του ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση και δεξίωση. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση sofia@cyprusenvironment.org

Η εκδήλωση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020) και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για την ταινία 

Στην ταινία «Mediterranean: Life Under Siege» πρωταγωνιστούν αντιπροσωπευτικά είδη θηλαστικών, ψαριών και πτηνών που ζουν σήμερα στην Μεσόγειο, όπως η φάλαινα-φυσητήρας, η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, μια οικογένεια πελαργών, ένας θαλάσσιος αετός και μια γάτα από τις Κυκλάδες. Πώς αυτά τα πλάσματα συμβιώνουν μαζί μας; Πώς καταφέρνουν να γεννήσουν, να αναθρέψουν τα μικρά τους και να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία από την ανθρώπινη δραστηριότητα;

Η εντυπωσιακή κινηματογράφηση παρουσιάζει για πρώτη φορά την Μεσόγειο μέσα από τα μάτια των ζώων που την κατοικούν και μεταφέρει το επείγον μήνυμα της ανάγκης να προστατεύσουμε το φυσικό πλούτο που κληρονομήσαμε. «Είναι σημαντικό οι κάτοικοι της Μεσογείου να δουν τη θάλασσα που τους περιβάλει, με έναν πρωτόγνωρο τρόπο», λέει ο Φρεντ Φουζά. «Θα εκπλαγούν όταν συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μόλις δέκα λεπτά μακριά από την πόλη τους – και πόσο ευαίσθητος είναι αυτός ο κόσμος. Υπάρχει μια γαλλική παροιμία που λέει ΄πρέπει να ακούμε την μακραίωνη θάλασσα’… και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το κάνουμε».